Циганський бізнес–туризм

25.03.2010

Про жалісливість іванофранківців, котрі подають милостиню навіть недбало загримованим «під калік» жебракам, не знають хіба що ліниві закарпатці ромської національності. Вочевидь тому із наближенням світлого Воскресіння Христового в обласному центрі Прикарпаття вже побільшало смаглявих «прочан» із сусідньої області та їхніх підручних слов’янської зовнішності. На це під час наради в міськвиконкомі, зокрема, звернув увагу мер Івано–Франківська Віктор Анушкевичус. «На доброті іванофранківців роблять бізнес абсолютна більшість людей, котрі займаються жебракуванням, — зазначив він. — Якщо ми не проведемо відповідної роботи, то на Великдень матимемо в себе пів–Закарпатської області».

Для місцевих правоохоронців активізація прохачів–прибульців — невдивовижу. «Думаю, що цьогоріч на Великдень їх буде не більше, ніж традиційно з’являється в цей весняний період, — запевнив «УМ» заступник начальника міськвідділу міліції з громадської безпеки Андрій Прусак. — Вони промишляють переважно сім’ями і почуваються в безпеці, якщо не порушують чинного законодавства. Наші можливості вплинути на зменшення кількості жебраків обмежені профілактичними бесідами, які мало що дають».

Справді, кілька років тому прикарпатські правоохоронці вже робили спробу вирішити цю проблему радикальним способом: посадили жебраків в автобуси й відвезли додому на Закарпаття. Та не встигли стражі порядку перевести подих, як їхні «підшефні» вже сиділи в Івано–Франківську на звичних «робочих» місцях і підраховували виручку.