Євро через шлунок

28.04.2009

Найсмачніша Україна, за версією ініціаторів створення цього кулінарного шедевра — представників заснованого колишнім директором Кременчуцького нафтопереробного заводу Володимиром Матициним Всеукраїнського благодійного фонду «Джерело Дніп­ра» — простяглася з заходу на схід на 340 сантиметрів, а з півночі на південь — на 267. Саме такі розміри зафіксували присутні при народженні присвяченого чемпіонату Європи з футболу дітища офіційні представники «Книги рекордів України».

Над приготуванням страв, які стали «інгредієнтами» гігантської мапи, восьмеро кухарів працювали два дні. При цьому одного лише м’яса їм знадобилося 80 кілограмів. Загалом же кременчуцький витвір фуд–арту важив близько 300 кілограмів. За словами шеф–кухаря Сергія Лиходія, продукти близько ста найменувань, а потім і меню, добирали під кольо­рову гаму з урахуванням регіональних особливостей і ландшафтів. Допомагали, звісно, фантазія та винахід­ливість. Скажімо, гірсь­ку місцевість «малювали» пампушками з перцем, а ріки — желейним бульйоном...

На завершальному етапі роботи над проектом, коли настав час викладати ту смакоту на столи, до неї долучили юних кременчуцьких футболістів. Вони були й серед дегустаторів, тож, за свідченнями очевидців, десь через годину після офіційної церемонії фіксування рекорду від смачної мапи залишилися тільки «ріжки та ніжки». Згідно із задумом організаторів дійства, саме бренд європейської футбольної фієсти має привернути увагу до набутків і проблем вітчизняного дитячого та юнацького футболу.