Яким ти будеш у ЄС

16.01.2009

У Криму десятий рік поспіль функціонує відділ Ради Європи. Цілком резонно, що ця поважна установа розмістилася саме під дахом Кримської республіканської установи «Універсальна наукова бібліотека імені І. Я. Франка», що на тихій сімферопольській набережній річки Салгірки. Її технічний стан, оснащення і фонд (тільки позаторік бібліотека справила новосілля, на що з бюджету було виділено понад 40 мільйонів гривень. — Авт.) відповідають майже всім сучасним вимогам. Принаймні в Україні, вважає директор бібліотеки Людмила Дроздова, на сьогодні нічого кращого немає.

Щодо самого відділу Ради Європи, який, до речі, має просторий читальний зал, сторінку на бібліотечному інтернет–порталі тощо, то він був створений саме за сприяння цієї інституції. І до сьогодні вона забезпечує «франківців» літературою, фонд якої налічує понад дві тисячі екземплярів. Основне завдання відділу, як розповіла «УМ» його завідувачка Олена Грінченко, — розповсюдження інформації про напрями й результати діяльності РЄ. З цією метою в читальному залі влаштовують упродовж року огляди тематичної літератури щодо міжнародних відносин, європейської інтеграції, захисту прав людини тощо. Наприклад, у лютому такий огляд літератури під назвою «Європейська спільнота очима молодих» буде організовано для одинадцятикласників сімферопольської спеціалізованої школи–гімназії №7. Конкурс розрахований на школярів і студентів віком від семи до 24 років, які матимуть змогу взяти участь і позмагатися у таких номінаціях заходу, як кращий малюнок чи плакат, краще цифрове фото і відеоролик на тему інтеграції України в Європейський Союз.

А ще в «європейському» відділі щовівторка під егідою Спілки молодих юристів АРК надають безплатні юридичні консультації усім відвідувачам бібліотеки.