Дуда має сумніви щодо повернення Криму під контроль України

13:02, 03.02.2024
Дуда має сумніви щодо повернення Криму під контроль України

Депутати від правлячої проєвропейської коаліції Польщі розкритикували "дурну" заяву Дуди про Крим. (facebook.com/andrzejduda)

Президент Польщі Анджей Дуда відзначився скандальною відповіддю на питання журналістів: сказав, що не впевнений у тому, що Україна зможе повернути під свій контроль окупований з 2014 року Крим.

 

При цьому, він вірить, що Україна відвоює Донецьк та Луганськ.

 

Як інформує Україна молода, про це пан Дуда заявив під час інтерв’ю на YouTube-каналі Kanal Zero увечері 2 лютого.

 

Коли його запитали, чи вірить він, що Україна дійсно зможе повернути Крим, він сказав, що йому важко не це відповісти.

 

“Я не знаю, чи поверне (Україна) Крим, але я вірю, що вона поверне Донецьк і Луганськ”, – сказав польський президент.

 

За його словами, півострів. який окуповано вже 10 років, «є особливим місцем… також з історичних причин... тому що насправді, якщо ми дивимося історично, він був у руках росії більшу частину часу».

 

Нагадаємо, що частини Донецької та Луганської областей на сході України також були захоплені підтримуваними росією силами у 2014 році і під час повномасштабного вторгнення тут тривають бойові дії, на відміну від Криму.

 

Україна пообіцяла відновити кожен сантиметр своєї території, включаючи Крим, у війні з росією.

 

Посол України в Польщі Василь Зварич відреагував на слова Дуди і написав у суботу в X, що “Крим – це Україна: вона є і залишиться такою”.

 

“Деокупація Криму є нашим спільним завданням і обов’язком перед вільним світом”, – додав він.

 

Висловлювання Дуди розкритикували депутати від правлячої проєвропейської коаліції Польщі, які перебувають в іншому політичному таборі, ніж президент.

 

“Я хотів би нагадати пану Дуді, що в нашій країні є міста, які у своїй історії належали до Польщі менший час, ніж до іншої країни. Яка неймовірно дурна заява”, – написав Роман Гертих, депутат від найбільшої групи в уряді Громадянської коаліції в X.

 

Депутат від PiS Радослав Фогель назвав таку критику слів Дуди необґрунтованою: “Він прямо відповів на запитання про повернення Україні Криму, сказавши, що не знає”.

 

Як повідомляла «УМ», під час нещодавнього візиту до Києва прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що драматична історія України та Польщі не має заважати спільним інтересам обох країн.

 

На його думку, історичні питання будуть обговорюватися із «взаємною делікатністю».