Холодна зброя проти раку

19.04.2007
Холодна зброя проти раку

Купив, заморозив, з'їв — і порядок! (Фото з сайту http://desktop.kazansoft.ru.)

      Якщо хочете жити довго і не знати, що таке рак, забивайте холодильник не кількою в томаті чи ананасами у власному соку, а пакетами із замороженою зеленню, овочами і фруктами. Таку пораду дають українські онкологи, які за свою багаторічну практику змогли відстежити зв'язок між споживанням консервів та ризиком виникнення раку органів травлення.

      «Заморожувати можна і суницю, і кукурудзу, і горошок, і моркву, і перець, — говорить головний онколог Чернігівської області Володимир Зотов. — Все це набагато корисніше для людського здоров'я, ніж консервовані продукти. На відміну від «баночних» продуктів, заморожені овочі не мають канцерогенних властивостей, а значить, не провокують утворення ракових клітин у шлунку чи кишечнику. Ви повинні знати, що абсолютно всі (!!!) консервовані продукти містять стабілізатори, інакше вони б швидко псувалися. А термічна обробка та різні добавки (навіть такі звичні, як оцет, сіль, цукор, лимонна кислота) зводять нанівець ту користь у вигляді вітамінної «підзарядки», яку людина отримує з консервів».

      Водночас, за словами головного онколога Чернігівщини, тривала заморозка йде на користь тільки «живим» продуктам — овочам, фруктам, зелені тощо. А шматок свинини, курячу ніжку чи, скажімо, рибний фарш краще не кидати до морозилки надовго. Чому? А тому що в тому ж фарші, як і в будь-якому іншому «мертвому» продукті, процеси руйнування йдуть навіть у замороженому стані. На відміну від зеленого горошку, в якому процеси розпаду можна легко «заморозити».

      «Яблуко залишається яблуком, скільки його не тримай у морозилці, — говорить пан Зотов. — Так, у ньому меншає вітамінів. А вони для профілактики раку й не потрібні! Головними протиканцерогенними речовинами є не вітаміни, а клітковина, яка чудово зберігається у замороженому вигляді. Саме клітковина зв'язує токсичні продукти у кишечнику і виводить їх з організму. Із м'ясом — інша ситуація. Після кількаразового розморожування-заморожування воно не містить і половини тих корисних речовин, які були у свіжому вигляді».

      Згадав фахівець і про український «національний продукт №1». «В Україні традиційно люблять сало, — говорить пан Зотов. — І воно абсолютно не шкодить організму, якщо споживати цей продукт у розумних кількостях і недовго зберігати в холодильнику. Свіжий, трохи присолений шматок сала — це нормальний продукт. Якщо ж він уже пройшов стадію окислення, тобто змінився колір (з білого на жовтий) і з'явився характерний запах, його не те що їсти — навіть на шкварки пускати шкідливо. Чому? Бо старе сало набуває канцерогенних властивостей».