Статус «обмежено придатних» в Україні скасовано

14:07, 04.04.2024
Статус «обмежено придатних» в Україні скасовано

Громадяни України, які були визнані "обмежено придатними", мають повторно пройти військово-лікарську комісію.

Міністерство оборони України, після оприлюднення закону про скасування статусу "‎обмежено придатний", опублікувало роз’яснення про те, що чекає на військових та військовозобовʼязаних, які мають цей статус.

 

Як інформує УМ, про це 4 квітня повідомили на сайті Міноборони.

 

3 квітня було опубліковано підписаний президентом Володимиром Зеленським закон № 3621-IX, який, зокрема, передбачає скасування статусу "‎обмежено придатний".

 

Як пояснюють у МОУ, скасування статусу "обмежено придатний" не означає автоматичного переходу до іншого статусу (придатний/непридатний).

 

 Закон набирає чинності через місяць після опублікування, а саме 4 травня 2024 року.

 

Громадяни, які були визнані "обмежено придатними", мають повторно пройти військово-лікарську комісію протягом 9 місяців після набрання чинності законом. Тобто до 4 лютого 2025 року.

 

 

Після набрання законом чинності уряд має 3 місяці на прийняття відповідних нормативно-правових актів, які визначають оновлений перелік захворювань для визначення придатності/непридатності до військової служби.

 

Після повторного огляду військові, які будуть визнані непридатними, – будуть звільнені з військової служби, а визнані придатними – продовжать службу.

 

Військовозобов’язані, визнані непридатними, виключатимуться з військового обліку, а визнані придатними – можуть проходити службу.

 

Як повідомляла УМ, обмежено придатних та інвалідів залучатимуть до служби у війську.