«Купало» від Василя Вірастюка

08.07.2006
«Купало» від Василя Вірастюка

Василь Вірастюк стежить за «прогулянкою фермера». (Фото Ірини ЧЕРЕПИНСЬКОЇ.)

      Досить оригінально вирішили відзначити язичницьке свято Івана Купала в містечку Українка Обухівського району на Київщині. Це той випадок, коли місцеві мешканці одержали «хліба і видовищ». Щоправда, до «випікання» першого зроблено лише дебютний крок. Кілька років мешканці Українки спостерігали, як розвалюється недобудований Трипільською ТЕС фізкультурно-оздоровчий комплекс (ФОК). І ось мерія взяла справу до своїх рук, оголосивши Конкурс проектів для будівництва двох спортивних споруд — міського стадіону та ФОКу. Художників-аматорів та професійних архітекторів, які представили свої ескізи та макети, привітав мер міста 28-річний Павло Козирєв. На міськiй набережній уперше відбулося грандіозне видовище — міжнародні спортивні змагання за програмою «Богатирських ігор» — «Українківські силачі».

      Міжнародний статус змаганням надав приїзд іранця Алі Рахмані — чемпіона та рекордсмена Азії у штовханні ядра. Утім йому важко було скласти реальну конкуренцію трьом кандидатам до збірної найсильніших атлетів України, яка на рубежі липня і серпня у Севастополі намагатиметься повернути собі титул найсильнішої нації світу (минулого року перемогли литовці) — Віктору Юрченку, Володимиру Муравльову, Олексію Вишницькому. У такому порядку, згідно з рейтингом, вони й розташувалися на подіумі після виконання відомих вправ з програми чемпіонатів світу — естафети «Супер-йок», «Лог ліфт», присідання з легковим автомобілем, «Прогулянки фермера», «Шифту» та перетягування пожежної машини. У деяких вправах досить непогано себе зарекомендували перспективні українські богатирі Олександр Муха та Артем Білязе.

      Після того як було відзначено переможців змагань, підбили й підсумки конкурсу зодчих. Перше місце отримав проект Науково-дослідного інституту містобудування, і хай лише спробують його не реалізувати — матимуть справу з атлетичними свідками історичної події. До речі, справжнім подарунком для мешканців Українки стала також можливість взяти автограф і сфотографуватися з найсильнішою людиною України, чемпіоном світу Василем Вірастюком, який на цей раз був головним суддею та ведучим. Василь одержав величезний емоційний позитив напередодні виїзду в Ригу, де 14-15 липня відбудеться Гран-прі Кубка світу — один з турнірів, що дають залікові рейтингові очки до вересневого чемпіонату світу. Суперниками українця у Латвії стануть усі найсильніші на даний момент атлети IFSA: Жидрунас Савіцкас (Литва), Михаїл Кокляєв (Росія), Тревіс Ортмаєр (США), Джеф Долан (Канада).

      Українка ж, задовольнившись спортивним видовищем, влаштувала традиційні на Купала розважальні конкурси на міському пляжі, народні обряди плетіння вінків, поклоніння воді та запалення вогнищ.