Вітер кадрових перемін: чоловічій збірній України змінять головного тренера

24.04.2024
Вітер кадрових перемін: чоловічій збірній України змінять головного тренера

У травні, коли стартує черговий розіграш Золотої Євроліги, вітчизняні збірники познайомляться з новим тренером. (Фото з сайту prometeyvc.com.)

Тренери-іноземці вже давно не сприймаються в українському спорті як щось неординарне.
 
У чоловічій національній збірній з волейболу іноземний фахівець з’явився у 2017 році.
 
Як наголосив президент ФВУ Михайло Мельник, латвієць Угіс Крастіньш дав нашому волейболу те, чого не дав би жоден український спеціаліст — приніс до нас європейськість, задав правильний напрямок.
 
Але, за словами очільника ФВУ, біля керма «синьо-жовтих» латвієць досяг максимуму і прийшов час щось змінювати.
 
Реалізовувати нові проєкти на чолі збірної України буде 67-річний аргентинський спеціаліст Рауль Лосано, кандидатуру якого офіційно затвердило Міністерство молоді та спорту України. А своєю головною метою Лосано називає потрапляння української збірної на Олімпійські ігри.
 
Угісу Крастіньшу вивести синьо-жовту команду на Ігри-2024 не вдалося. Втім її участь у чвертьфіналах ЧС-2022 та ЧЄ-2023 можна вважати також вагомим досягненням.
 
Як розповів Михайло Мельник, пошуки нового наставника були непростими. Кандидатуру обирали поміж 24 претендентів.
 
«Я отримав карт-бланш на проведення перемовин з найіменитішими фахівцями. Не буду говорити, кому саме пропонував, але загалом зрозумів, що люди сильно вагаються, чи їхати в країну, яка перебуває у стані війни», — уточнив президент ФВУ.
 
Щодо нового тренера чоловічої збірної на Виконкомі ФВУ дебатували активно й гостро та зрештою зупинилися на кандидатурі Лосано. У ході своєї тренерської кар’єри він очолював збірні Іспанії, Польщі, Німеччини, Ірану і Китаю. А тепер має бажання допомогти Україні.
 
Мельник наголосив, що національна команда — це не лише «голи, очки, секунди», це щось набагато вище. На його переконання, не всі достойні були в збірній і не всі, хто там був, на це заслуговували. Але то був абсолютний та беззастережний вибір попереднього очільника «синьо-жовтих».
 
«За збірну мають грати люди не лише з високою спортивною майстерністю, а й з міцними моральними принципами», — каже Михайло Мельник.
 
Додамо, що жіночу волейбольну збірну України продовжить очолювати спеціаліст із Болгарії Іван Петков, який паралельно працює з вітчизняним «Прометеєм». Під його керівництвом волейболістки з Дніпра виграли чемпіонат України й встановили унікальне досягнення, не програвши за сезон жодного сету.
 
Для «Прометея» це четвертий поспіль чемпіонський титул. У фінальній серії підопічні Петкова упевнено здолали землячок з «Аланти» — 3:0. Бронзові нагороди чемпіонату дісталися волейболісткам «Балти», котра представляє Одещину.
 
У чоловічій суперлізі чемпіонство також дісталося представникам ВК «Прометей». У «золотому» протистоянні вони переграли (3:1) «Епіцентр-Подоляни» з Городка, що на Хмельниччині, узявши таким чином у конкурентів реванш за поразку в національному Кубку.