За Пурим, товаришу, по однiй!

03.03.2006

      Футболу в Iзраїлi ніщо не перешкоджає: армія та служба безпеки проводять контртерористичну операцiю в районi Шхема, а в порівняно тихій Герцлiї вас вабить смарагдовий килим. Саме тут підопічні Олексія Михайличенка, почавши підготовку до чемпіонату Європи, провели товариський матч з місцевими однолітками. Перевага була на боці гостей більшу частину матчу, але виграли вони зі скромним рахунком 1:0. Капітан команди Олександр Яценко на 20-й хвилині у стилі покійного Колотова невідпорно ввігнав шкіряний снаряд головою під поперечину. Сталося це після корнера у виконанні Олександра Алiєва.

      Чи засмучені були господарі? І так, i ні. Форвард Барак Iцхакi, наприклад, вважає, що його підкат не тягнув на фол, але якщо суддя подумав, що він вдарив нашого голкіпера по руках, то слід змиритися зі скасованим голом. Приємно, що той епізод за 18 хвилин до фінального свистка не дав приводу ставити під сумнів загальний клас синьо-жовтих. Наші створили куди більше гострих моментів, й тільки намагання зіграти елегантно підводило атакуючих. До речі, про схему гри. Перший тайм Олексій Михайличенко провів з одним форвардом Максимом Фещуком, пiд яким діяв згаданий Алiєв. Ліворуч на фланзі діяли Олександр Романчук та Сергiй Сiлюк, праворуч — Андрiй Башлай та Дмитро Воробей. Центральну вісь складали захисники Олександр Яценко з Дмитром Чигринським, а також хавбеки Григорiй Ярмаш і Євген Чеберячко. По перерві зi стартового складу лишилися тiльки Ярмаш i Романчук. Було проведено дев'ять замiн, включаючи воротаря Андрiя П'ятова на Євгена Ширяєва.

      Що цікаво, варіант другого тайму, поступившись першому в цифровому результатi, кращим був з огляду на гармонійність та націленість на атаку. Сприяла цьому поява на полі вже динамівця Тараса Михалика, Адрiана Пуканича, й Артема Мiлевського. Останнiй не скористався цілою серiєю слушних нагод для взяття воріт. Пiсля цього прокинулися пiдопiчнi Гая Левi, особливо вдало заграв Iцхакi, з яким новий наставник єрусалимського «Бейтара» француз Луїс Фернандес пов'язує чемпiонськi плани наступного сезону для столичного клубу. Та Ширяєв разом з новими оборонцями Дмитром Невмивакою й Миколою Iщенком відбилися. Михайличенко вважає, що обидва комплекти його пiдлеглих свою репетицiйну справу зробили на совiсть. Найважливiшим для наставника було те, що почала чiткiше проглядатися командна швидкiсть.

      У серединi 90-х днiпропетровськi кавеенщики мали такий номер, де в рефренi давнього хiта Клавдiї Шульженко «Давай закурим, товарищ, по одной» друге слово замiнювалося на «за Пурим», маючи на увазi березневе єврейське свято Пурим. Що ж, українська «молодіжна» дещо «напрягла» парубкiв Землi обітованої напередодні цього веселого дня. Проте менеджер команди господарiв Елi Розен на запитання, чому запросили в спаринг-партнери посеред зими саме українцiв, вiдповiв дуже просто: «В нас чудові контакти з ФФУ, а будь-яка ваша збірна варта поваги. Тож радо відгукнулися на пропозицію зіграти на меморiалi видатного тренера Валерія Лобановського й готуватимемося до травневого вiзиту-вiдповiдi в Київ».

Євген СИВИЙ.

 

      Склад збірної України. Перший тайм: П'ятов, Романчук, Яценко, Сілюк, Чигринський, Фещук, Алієв, Чеберячко, Ярмаш, Воробей, Башлай. Другий тайм: Ширяєв, Романчук, Невмивака, Іщенко, Пуканич, Ярмаш, Оберемко, Михалик, Ситник, Мілевський, Кривошеєнко.