Український «дабл-дабл»

03.03.2006
Український «дабл-дабл»

Хитрощі Саші Обрадовича господарі розгадали.

      Перший день весни для двох лідерів українського клубного баскетболу став проміжним моментом істини. Чемпіон України — БК «Київ» — у третьому двобої чвертьфінальної серії мав прокласти собі шлях як мінімум до повторення минулорічного досягнення — виходу до фіналу чотирьох Євроліги ФІБА. Суперник у підопічних Ренато Паскуале був не подарунок — німецький «Рейн-Енергі» з Кельна, котрим керує славнозвісний Саша Обрадович. Серб ще донедавна виходив на ігровий майданчик, на якому в 1998 році став чемпіоном світу у складі збірної Югославії. У середу ввечері відразу четверо співвітчизників Обрадовича протистояли його команді у складі українського клубу.

      Кілька стартових хвилин важелі терезів не знали, в який бік хитнутися, а потім почали перегинатися на користь німців. У майках кельнської команди вдало грали двоє американців — Макілрой та тезка кращого баскетболіста планети Майкл Джордан. До речі, німців у складі гостей було всього четверо, а головні ролі грали, крім згаданих, поляк Гортат та молодий естонець Талтс. Захист «Києва» луснув, мов горіх, під напором колективу Обрадовича, та і в атаці кидки «господарів» нечасто досягали мети. Коли перевага «Кельна» сягнула шістнадцяти пунктів (16:32), майже не вірилося, що київський інтернаціонал зможе переломити хід двобою.

      Але в третій чверті злам таки стався. Баскетболісти українського клубу, здається, згадали, за що їх називають «вовками». Вони буквально вгризалися в суперників, змусивши їх хибити в завершальній фазі атаки. Вдало замінив новачка киян ізраїльтянина Афїка Ніссіма Артем Буцький — він прикрив Джордана, а єдиний його кидок, триочковий, досяг мети. Крок за кроком «жовто-зелені» звели перевагу німців нанівець і самі почали тікати у відрив — 56:50.

      Тим часом, крім власне гри баскетболістів, можна було спостерігати ще два цікаві протистояння. Саша Обрадович щось не поділив зі спортивним директором «Києва» Рані Каханою, й вони обмінювалися доволі неприємними для будь-кого жестами. Рiзних думок притримувалися й судді. Якщо головний, швед, щедро нагороджував фолами господарів, то російський рефері не соромився свистіти команді з Кельна фоли в нападі й пробіжки. За заведеної до нестями публіки український клуб відстояв перемогу в перестрілці з лінії штрафних на останніх хвилинах.

      Як і рік тому, до півфіналів також пробилися підмосковні «Хімки» й «Динамо» із Санкт-Петербурга. А також колишній суперник «Азовмашу» — іспанський «Ховентуд», який у чвертьфіналі легко розібрався з ростовським «Локомотивом». Тепер свої сили на барселонській команді спробує і чемпіон України.

      Місце проведення фіналу чотирьох буде визначено найближчими днями. Претендувати на право прийняти його в себе спробують знову і кияни.

 * * *

      Цього ж дня до фіналу четвертого за рангом клубного змагання Європи пробився бронзовий призер української першості — «Хімік» iз Південного. Підопічні Звездана Мітровича легко довели свою перевагу над клубом iз Фінляндії. Суперник «Хіміка» у фіналі мав визначитися вчора ввечері в Пермі у повторному протистоянні російського «Урал-Грейта» й грецької «Олімпії».

 

ТАБЛО

      Чоловіки. Кубок Європи ФІБА. Чвертьфінал. Треті матчі: «Київ» — «Рейн-Енергі» (Кельн, Німеччина) — 71:64 (9:15, 15:19, 18:11, 29:19; Грір, Ніссім, Ніколич (по 11) — Макілрой (17), Джордан (15); рахунок серії до двох перемог — 2:1), «Хімки» (Моск. обл., Росія) — «Дексія» (Бельгія) — 94:78 (2:1).

      Кубок виклику ФІБА. Півфінал. Повторний матч: «Лапперанта» (Фінляндія) — «Хімік» (Південне) — 49:71 (Ріїхеля (15) — Шубара (15), Землич (13); перша зустріч — 61:88, рахунок серії — 0:2).