«Челенджер» із перспективою

12.11.2005

      Український теніс, на жаль, перебуває далеко не на провідних позиціях у світі. Після того, як завершив кар'єру Андрій Медведєв, наші спортсмени рідко нагадують про себе успіхами на великих кортах. Чоловіча й жіноча збірні, висловлюючись футбольною термінологією, перебувають у другому дивізіоні командних змагань. В особистих рейтингах наші дівчата часом затримуються у районі восьмого десятка WTA, а в чоловіків ситуація значно гірша. Сергій Стаховський, який збирається приймати чеське громадянство, посідає 180-те місце; найвище ж із тих, хто представляє Україну в Кубку Девіса, стоять Сергій Ярошенко та Орест Терещук — на початку шостої сотні кращих тенісистів планети.

      Проте в нас проводять три турніри чоловічої серії «челенджер», на які приїздять спортсмени доволі високого рівня. До Києва й Донецька три роки тому приєднався Дніпропетровськ. Щоправда, трохи дивним виглядає факт, що, попри кращі позиції у світі тенісу наших дівчат, у нас воліють організовувати лише чоловічі турніри. Але президент Федерації тенісу України Герман Беньямінов повідомив, що робота в напрямі організації й жіночого представницького змагання ведеться. Він також доволі оптимістично відгукується про майбутнє українського тенісу, наводячи як аргумент виграш нашої юнацької команди (віком до 14 років) у американських однолітків.

      А наразі, вже цього понеділка, 14 листопада, на критих кортах дніпропетровського клубу «Мегарон» стартує наймасштабніший в Україні професійний турнір. Призовий фонд його становить 125 тисяч доларів (переможцю перепадає 18 «штук»), крім того, організатори забезпечують учасників проживанням у п'ятизірковому готелі й усім необхідним. І навіть більше — гостям пропонують цікаву розважальну програму, куди входять відвідини металургійного заводу й стрільбища, де кожен з тенісистів може випробувати себе на влучність. А завершуватиме змагання гала-концерт в одному з кращих клубів міста, де група «Уматурман» вживу проспіває свій хіт «Большой теннис».

      Не дивно, що дніпропетровський турнір у попередні роки вже заслужив схвальні відгуки професіоналів. Його відвідували росіяни Євген Кафельников і Марат Сафін, Микола Давиденко й Михайло Южний, словаки Кучера й Бек, чехи Новак і Зіб.

      Цього разу в «Кубку «Приватбанку» візьме 60-та ракетка світу румун Андрей Павел, минулорічний переможець турніру. Крім того, «дикі карти» (wild cards), тобто персональні запрошення від директора турніру — відомого в недалекому минулому тенісиста Дмитра Полякова, отримали співвітчизник Павела — Віктор Ханеску (37-й у рейтингу АТР), славнозвісний британець Грег Руседськи, італієць Сангінетті й марокканець Ель-Айнауї. Збиралися на береги Дніпра аргентинці Гаудіо (переможець «Ролан Гарросу»-2004) й Пуерта (фіналіст «Ролан Гарросу»-2005), але їхнє потрапляння до десятки кращих у світі автоматично поставило хрест на цих планах, бо АТР забороняє їм брати участь у «челенджерах».

      Українські тенісисти розпочали змагання у Дніпропетровську з кваліфікації, що стартувала вчора. Попередньо планувався виступ шести наших кращих спортсменів — уже з прицілом на майбутнє протистояння у Кубку Девіса зі збірною Бельгії. У турнірі пар українці Орест Терещук і Михайло Філіма відразу гратимуть в основній сітці.

      Організатори сподіваються, що відвідуваність зали, яка вміщує 1400 глядачів, буде, як мінімум, не нижчою за минулорічну. Тоді за баталіями на кортах упродовж тижня спостерігало близько семи тисяч шанувальників тенісу.

      Вітчизняне телебачення планує у вихідні (19-20 листопада) показати вирішальні матчі, підключиться до трансляцій і канал «Мегаспорт». Зацікавленість у «картинці» з Дніпропетровська виявили й італійські телевізійники, тож наш турнір побачать і в Європі.