З вогнем у руці, із спортом у серці

12.11.2005
З вогнем у руці, із спортом у серці

Ця дюжина українців нестиме олімпійський вогонь. (Фото Володимира СТАДНИКА.)

      Минулого тижня завершився всеукраїнський відбір факелоносців для естафети вогню, що передуватиме ХХ зимовим Олімпійським іграм у Турині. З 8 грудня цього року до 10 лютого наступного олімпійський вогонь дорогами Італії подолає 11300 км, а супроводжуватимуть його 1900 чоловік, відібраних у 42 країнах світу.

      Українці вже отримали власний досвід знайомства з естафетою вогню, адже напередодні Ігор в Афінах він завітав і до столиці України. У липні минулого року вулицями Києва смолоскип несли, зокрема, спортсмени Олег Блохін і Сергій Бубка, співачки Руслана й Ані Лорак. Зауважимо, що тоді факел важив 1,9 кг, а зараз майже вдвічі менше. Кожен з учасників «зимової» естафети володітиме вогнем на дистанції 400 метрів, а оскільки наших факелоносців відібрано дванадцятеро, виходить, Україна буде причетна до вогню з Олімпу на відтинку 4,8 км. Уже відомо, що українці транспортуватимуть символ олімпізму 17 грудня, і їхній відрізок припаде на вулиці міста Генуя.

      Компанія-організатор надала почесне право пронести факел чотирьом своїм бізнес-партнерам і трьом відомим журналістам. Ними стали Євген Глібовицький («5-й канал»), Сергій Полховський («1+1»), а також Ігор Моляр (ICTV). Ще п'ятьох щасливчиків було визначено в ході національного конкурсу. Спочатку журі на чолі з головою НОК Сергієм Бубкою вибрало 25 розповідей про людей, гідних такої честі. А потім у прямому ефірі телебачення шляхом SMS-голосування організатори виявили квінтет тих, хто поїде до Італії. Кожного з українців-учасників естафети на офіційній презентації представляли журналісти. Шефство над одним із них — молодим київським інженером-технологом — довірили і завідувачу відділу спорту «УМ».

      До речі, методика відбору в кожнiй країнi мала свій колорит. Наприклад, у Канаді майбутні олімпійці мандрували країною, шукаючи підказки й виконуючи певні завдання. У Китаї спеціальне журі на телебаченні відбирало бажаючих за знанням олімпізму, англійської мови, фізичних і розумових здібностей. У Сингапурі відзначили тих, хто найдовше... простояв на головній площі міста, тримаючи на витягнутій руці копію олімпійського факела. У США комісія визначила учасників олімпійської естафети чомусь за найдотепнішими історіями про те, як їм допоміг у житті мобільний телефон.