Матч у котловані

12.11.2005

      Останніми днями набула актуальності тема гігантського довгобуду на Спортивній площі, що перед НСК «Олімпійський»: спорудження тут компанією «Юджин» торговельно-розважально-офісного центру вже віддавна заважає проведенню на головному стадіоні країни футбольних матчів. Будмайданчик перекриває значну частину входів і виходів з арени, тому вже зараз «Олімпійський», згідно з нормами безпеки УЄФА, не може прийняти максимальну кількість глядачів. А є ще припущення, що ця «махіна» в готовому вигляді взагалі унеможливить проведення на центральному стадіоні міжнародних футбольних матчів. Саме на цьому наголошує президент ФФУ, народний депутат Григорій Суркіс, розсилаючи запити до керівників держави і публічно критикуючи чиновників Мiнiстерства у справах сiм'ї, молодi та спорту, які нібито любіюють інтереси «Юджина» й цим самим нівелюють шанси України виграти тендер на проведення чемпіонату Європи 2012 року (а саме на «Олімпійському» в Києві планується провести фінал Євро-2012). Причому у властивому собі стилі пан Суркіс у дискусії з міністром Юрієм Павленком удався до вельми образливих аргументів, «припечатавши» шефа Мінмолодьспорту як надто молодого й недосвідченого.

      До речі, цікаво, що порушення теми «заблокованої арени» напередодні голосування виконкому УЄФА за трійку фіналістів тендеру не завадило Україні вийти до другого кола цього оргвідбору.

      І ось Мінмолодьспорт, розташований за якусь сотню метрів від «епіцентру будівельних подій», вирішив розставити деякі крапки над «і» у цій суперечці. Міністерство Павленка надало гарантiю українсько-польському оргкомiтету Євро-2012 щодо можливостi використання НСК «Олiмпiйський» для проведення фiналу чемпіонату.

      У заяві з цього приводу чиновники профільного відомства зазначають, що нинішній проект будівництва та стан, у якому перебуває забудова площi перед НСК, справді перешкоджають повноцiнному використанню НСК «Олiмпiйський» для проведення масових заходiв. Зокрема, за оцiнками фахiвцiв, «архiтектурно-планувальнi норми розробки проекту наземної частини будiвництва порушують вимоги з надзвичайних ситуацiй щодо безпечної евакуацiї та пожежної безпеки при проведеннi масових заходiв iз великою кiлькiстю людей». У відкритому листі Мінмолодьспорт наголошує, що «робить усе можливе для вирiшення проблеми, пов'язаної iз зазначеним будiвництвом». Так, мiнiстр Юрiй Павленко неодноразово звертався до голови Київської мiської державної адмiнiстрацiї Олександра Омельченка з проханням призупинити забудову до узгодження проектної документацiї. Прийняття ж мiнiстерством самостiйного рiшення щодо зупинки будiвництва є протизаконним, адже дозвiл на забудову був виданий у 2002 роцi Київською мiськдержадмiнiстрацiєю з погодженням усiєї вiдповiдної документацiї. Зараз у Мiнмолодьспорті створена спецiальна робоча група під керівництвом Юрія Павленка, до якої залученi представники всiх вiдповiдних iнстанцiй. У найкоротший термiн вона має подати на розгляд проект рiшення iз зазначеного питання.