У Черкасах 26-річному пацієнту пересадили кістковий мозок від донора зі США

27.03.2024
У Черкасах 26-річному пацієнту пересадили кістковий мозок від донора зі США

Богдан Нестерук з лікарем Богданом Скульським. (Фото Черкаського онкоцентру.)

У Черкасах 26-річному Богдану Нестеруку пересадили кістковий мозок від донора зі США.
 
Про це «УМ» повідомили в Черкаському обласному онкологічному диспансері, фахівці якого з відділу гематології та трансплантації кісткового мозку й провели цю непросту операцію.
 
Тож тепер хлопець, який хворіє з 11 років, відновлюється після пересадки, має багато планів та мрій, понад усе хоче повернутися до соціально активного життя. 
 
Як розповідають в онкоцентрі, донором для Богдана стала 41-річна жінка зі Сполучених Штатів Америки.
 
«Ми щиро вдячні директорові Черкаського онкоцентру Вікторові Парамонову. Безмежна подяка всьому медичному персоналу відділу гематології та трансплантації кісткового мозку, особливо нашому лікареві Богданові Скульському. Він був із нами на зв’язку 24/7. Ми віримо в те, що в нас буде все добре», — говорить мама пацієнта пані Юлія.
 
«Наш пацієнт лікується з дитячого віку, тривалий час навіть за кордоном, із діагнозом «апластична анемія». Йому було проведено дві лінії стандартної терапії, після яких рекомендовано виконувати трансплантацію кісткового мозку. Основною проблемою було те, що для нього в світових реєстрах були відсутні сумісні донори. На жаль, таке трапляється», — говорить Богдан Скульський.
 
Тому, уточнює лікар, ми й закликаємо людей реєструватися в Українському реєстрі донорів кісткового мозку, який робить величезний внесок у розвиток донорства в нашій країні.
 
«За даними пошуків у світових реєстрах донорів кісткового мозку було знайдено всього два донори, й обидва були в Америці. Власне, за 10 років у пацієнта було лише два донори в світових масштабах», — уточняє Богдан Скульський.
 
Донорський матеріал доставили в Черкаси досить швидко й оперативно саме завдяки Українському реєстру донорів кісткового мозку. Це не перша трансплантація від закордонних донорів у Черкаському обласному онкологічному центрі, але вперше донорський матеріал надійшов зі Штатів. 
 
«Варто всім зрозуміти, що для того, щоб подарувати шанс на життя, можна просто долучитися до Українського реєстру донорів кісткового мозку й у випадку збігу бути готовим до цієї процедури, адже це повністю безпечно для донора», — підсумовує Богдан Скульський.