Із пекла додому: Україна провела 51-й обмін військовополоненими

14.02.2024
Уже втретє в цьому році Україна повернула додому групу своїх захисників.
 
Серед врятованих — 49 бійців Нацгвардії, 25 прикордонників і 26 військовослужбовців ЗСУ, з яких 11 служили в теробороні.
 
Наймолодшому з них усього 20 років, найстаршому — 62.
 
«Усі визволені — рядового та сержантського складу, — повідомили у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими. — Більшість із них, 84 воїни, захищали Маріуполь (у тому числі 82 оборонці «Азовсталі»), решта виконували бойові завдання на Донецькому та Луганському напрямках. Вдалося визволити, зокрема, медика, який у надскладних умовах рятував поранених на «Азовсталі», рідних братів Миколу та Романа».
 
У штабі подякували Об’єднаним Арабським Еміратам за посередницьку допомогу в організації обміну, а також повідомили, що 28 врятованих захисників мають поранення або тяжкі хвороби.
 
Наразі вони проходять лікування у різних медичних закладах. 
 
Як «УМ» уже повідомляла, наймасштабніший обмін полоненими цього року стався одразу після новорічних свят. Тоді додому повернулися 230 українців, серед яких були і 5 жінок.
 
Ще 207 бранців визволили 31 січня. Вони захищали Маріуполь, Херсон та острів Зміїний.  
 
Загалом з початку повномасштабного вторгнення до рук рашистських катів потрапили 4 тис. 337 українців. Причому йдеться лише про кількість, яку вдалося встановити офіційно. У цьому списку є не лише військові, а й 763 цивільні.
 
Втім точне число бранців назвати складно, оскільки за час гарячої фази війни безвісти зникла значно більша кількість людей.
 
Не виключено, що частина з них не загинула, а була ув’язнена московитами.
 
На сьогодні зі справжнісінького пекла вдалося визволити 3 тис. 135 осіб. Понад 90 відсотків із них зазнали нелюдських катувань і потребують тривалої медичної та психологічної реабілітації.
 
Надія на те, що наших співвітчизників і далі визволятимуть з полону, — є, оскільки обмінний фонд регулярно поповнюється новими окупантами.
 
Як повідомив наприкінці минулого року представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов, місця утримання російських військовополонених в Україні переповнені.
 
Кожен п’ятий із цієї кількості добровільно залишив позиції, здавшись ЗСУ. Значну роль тут відіграла програма «Хочу жити».