Після повернення Дмитра Підручного українська збірна фінішувала п’ятою в естафеті на етапі Кубка світу

13.12.2023
Після повернення Дмитра Підручного українська збірна фінішувала п’ятою в естафеті на етапі Кубка світу

Одразу після повернення Підручний показав хорошу швидкість та фінішував у топ-20 гонки переслідування. (Фото: Getty Images.)

За підсумками стартового етапу Кубка світу, який вийшов для наших біатлоністів відверто провальним (жодного фінішу в топ-20 в особистих гонках та далекі від бажаних місця в естафетах), тренерський штаб чоловічої збірної вдався до ротації складу перед етапом у Хохфільцені.

 

Так, після непереконливих виступів в Естерсунді відправились на Кубок IBU Денис Насико та Богдан Цимбал, натомість до складу повернувся капітан Дмитро Підручний, котрий пропустив частину передсезонної підготовки та стартові гонки через перелом руки.


І, зважаючи на швидкісні показники Дмитра у перших гонках після тривалої паузи, готовий він непогано. У спринті він став найшвидшим серед представників української збірної, проте проблеми зі стрільбою заважали поборотись за залікову зону: 4 промахи і 52-ге місце.


«Я радий, що повернувся на етап Кубка світу. Сумував за змаганнями. Щасливий, що зараз знову тут і можу змагатися з найсильнішими біатлоністами світу. Стрільбою я незадоволений від слова «взагалі». Думаю, на це є свої причини. У мене давно не було змагальної практики — це мало свій вплив. Плюс старт сезону, можливо, це спричинило хвилювання. Десь трішки припустився помилок. Сподіваюся, що у гонці переслідування їх виправлю», — поділився враженнями від першої гонки Підручний.


А вже у коронному для себе персьюті чемпіон світу 2019 року виступив, як і в найкращі часи, відігравши одразу 33 позиції — це, до речі, найбільший прогрес у гонці. Такий прорив дозволив Дмитру фінішувати 19-м: міг наш капітан розраховувати і на топ-15, але два промахи завадили піднятися вище.


На тлі такого впевненого початку сезону від Підручного його партнери по збірній виступили не так вдало. Ні Дудченку, ні Примі, ні Тищенку не вдалося зачепитись за топ-40 в особистих гонках.

 

Але дещо несподівано всі вони, разом із Дмитром, видали чудову стрільбу (лише 3 додаткові патрони) та непоганий лижний хід в естафеті, що дозволило їм фінішувати у топ-5 та піднятися до топ-10 Кубка націй.


Такі естафети, як і виступ Підручного, додають оптимізму перед наступними етапами та головним стартом сезону — чемпіонатом світу. Погоджується з цим і наставник збірної Юрай Санітра.

 

«Нас дуже-дуже підтримувала стрільба. Хлопці точно і швидко стріляли. На трасі вже було видно, що була можливість боротися в контакті з суперниками. Я думаю, що вся команда, всі, хто біг, показали свій максимум. Вони показали сильний характер. Всім велика подяка за те, що пробігли гарний старт у неоптимальному стані. Це хороший командний результат, тому треба радіти, що маємо вже щось позитивне у цьому сезоні», — заявив словацький наставник.


Окремо він відзначив Підручного, який, за словами тренера, здивував його настільки вдалим стартом.

 

«Дмитро від першого старту дивує мене. Перше, як він рухається на трасі, це топрівень. Останні два старти показали, що і по стрільбі вже краще. Є там ще трохи запасу, але є й упевненість. Будемо далі працювати, але його треба берегти. Не хочу завантажити його від початку сезону. У нього була довга пауза, і потрібно правильно визначити кількість стартів і підготовку до піку сезону — чемпіонату світу», — поділився планами словацький фахівець.


До речі, на тлі вдалих гонок у Хохфільцені Санітра вирішив не змінювати склад на наступний етап у Ланцергайде.


Не такі вдалі результати поки у нашої жіночої команди, до якої після хвороби повернулась Юлія Джима. Олімпійській чемпіонці 2014 року в естафеті поки не вдається показувати звичну для себе швидкість. Проте навіть у неоптимальному стані Джима була найшвидшою серед українок у спринті, фінішувавши 38-ю.

 

Але найкращою в команді стала не вона. Після провалу в Естерсунді та нищівної критики зібралась Анастасія Меркушина, яка, відстрілявшись на нуль, стала 23-ю. Натомість Ірина Варвинець із двома колами штрафу фінішувала 51-ю.


У гонці переслідування вдалося покращити свої позиції Джимі та Варвинець (27-ме і 29-те місця відповідно). При цьому Ірина завдяки швидкострільності показала найбільший прогрес у гонці, відігравши одразу 22 місця. Анастасія Меркушина також цілком могла потрапити в очкову зону, але три промахи на останній стрільбі відкинули її за межі топ-40.


В естафеті ж наша четвірка Меркушина—Джима—Петренко—Дмитренко не змогла нав’язати боротьбу лідеркам ні за швидкістю, ні в стрільбі, замкнувши топ-10. Утім після 12-го місця в Естерсунді це вже якийсь, хоч і невеликий, але прогрес.


А лідирують у Кубку націй уже традиційно норвежці, котрі тріумфували і в спринтах, і в персьютах, і в обох естафетах. Після невдалого для себе першого етапу та проблем зі стрільбою нарешті повернувся на переможний лад найкращий біатлоніст минулого сезону Йоханнес Бьо, котрий виграв свою 75-ту гонку в кар’єрі. За цим показником легендарний норвежець поступається лише не менш легендарним Мартену Фуркаду (83 гонки) та Уле Ейнару Бйорндалену (95).