Метри замість лісу: Ірпінський міськсуд скасував арешт на землю під колишнім дитячим табором «Восток»

29.11.2023
Метри замість лісу: Ірпінський міськсуд скасував арешт на землю під колишнім дитячим табором «Восток»

Такою була ділянка цінного мішаного лісу у 2020 році. На ній можна спорудити заміський оздоровчий заклад за принципом парку-готелю або дитячий табір (забезпеченість ними в Україні становить 12%).

Арешт на ділянку по вулиці Київській, 81 в частині тимчасового позбавлення права на відчуження скасовано 22 серпня цього року.

 

Арешт був накладений ухвалою слідчого судді Ірпінського міського суду Київської області 8 листопада 2021 року (справа №367/7993/21) за клопотанням прокурора Бучанської окружної прокуратури Київської області.

 

Цим арештом передбачалася повна заборона відчуження, користування та розпорядження даною ділянкою.


Згідно з договором оренди, на ділянці росте 4,86 га цінного змішаного лісу, з яких 4,55 га  — зелені насадження і лише 0,31 га — забудовані землі.

 

При цьому стратегічну екологічну оцінку проєкту детального плану території забудовник не проводив.

Рекреаційну зону перетворюють на метри

Власником земельної ділянки є Дмитро Осипенко, власник компанії «Нові метри», яка спеціалізується на будівництві багатоповерхівок.

 

У кінці жовтня 2021 року небайдужі містяни під Ірпінським міським судом мітингували за збереження однієї з останніх зелених зон Ірпеня. Тоді здавалося, що громада і прокуратура перемогли. Втім, як тепер виявилося, арешт був накладений... «на неіснуючий об’єкт нерухомого майна» (так сказано в ухвалі).

 

Адже земельної ділянки з кадастровим номером 3210900000:01:078:0126 (реєстраційний номер об’єкта нерухомого майна 1142957632109) 8 листопада 2021 року вже не існувало. А 2 листопада було здійснено її поділ і змінено цільове призначення.


«Слідчий звернувся в суд про накладення арешту на земельну ділянку 23 жовтня, коли вона була одна і ще не поділена. Її власник на це відреагував і почав процес її поділу, щоб позбавити арешт сенсу», — зазначає експерт з питань містобудування Георгій Могильний.


Адвокати Осипенка розгляд справи затягнули. Перше судове засідання відбулося 25 жовтня і було перенесено двічі. Зокрема, вони 28 жовтня подали клопотання про відвід судді, а 1 листопада його відхилили, але виграного часу для поділу ділянки вистачило.


Цікаво, що на останньому засіданні Ірпінського міського суду 28 жовтня 2021 року зникло світло і засідання перенесли на 11.00. За дивним збігом обставин депутати Ірпінської міської ради саме в цей день зібралися на сесію на годину раніше (9.00) і, попри протести громадськості, змінили цільове призначення земельної ділянки з «оздоровчого» на «будівництво і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)».


Більшість депутатів проголосували «за». Показово, що жоден народний обранець з ірпінських партій, які до виборів виступали за збереження лісу на території табору «Восток», сьогодні орган самоорганізації населення (ОСН) «Восток» у цій боротьбі не підтримують.


Згідно з Генеральним планом міста Ірпінь, земельна ділянка під «Востоком» відноситься до території рекреації лікувально-оздоровчого призначення. Її можна використовувати лише для організації відпочинку населення, туризму та проведення спортивних заходів (стаття 50 Земельного кодексу України).

 

В оновленому генеральному плані міста Ірпінь 2018 року ця територія перебуває в списку установ санаторно-курортного лікування та відпочинку.


Ірпінській громаді й досі незрозуміло, як майно колишнього дитячого закладу, яке мало би бути передане в комунальну власність місцевого органу самоврядування, опинилося в приватних руках.

 

Згідно зі спеціальними нормами законів України «Про оздоровлення та відпочинок дітей», «Про освіту», передбачено законодавчі обмеження щодо розпорядження та відчуження дитячих закладів оздоровлення державної форми власності.

 

Крім того, одна з постанов Верховної Ради України запроваджує мораторій на відчуження дитячих оздоровчих закладів (документ забороняє компетентним органам ухвалювати рішення про продаж таких об’єктів та включення їх до відповідного переліку).

Дмитро Осипенко у грудні 2022 року здійснив свою заповітну мрію:
його працівники почали пиляти дерева на території рекреації
лікувально-оздоровчого призначення.
Фото надані автором.


Унікальні екосистеми таборів Ірпеня є стратегічним ресурсом для розвитку міста. Райони, прилеглі до колишнього табору, менше страждають від посухи, спеки, розмиття ґрунту біля доріг.

 

Тут чистіше, вологіше повітря, насичене фітонцидами, а це позитивно впливає на здоров’я місцевих жителів. Природні екосистеми в межах міста є незамінними для адаптації до наслідків змін клімату.

 

Завдяки дорослим деревам зменшується парниковий ефект, що убезпечує від екстремальних погодних явищ. Прогнозовані наслідки зміни клімату для Київщини включають підвищення температури, посухи, буревії, пилові бурі. Саме ділянки лісу, зокрема в межах міста, ефективно допомагають стримувати ці стихійні лиха.


Забудова території ОСН житлом знищує зелені зони, створює навантаження на комунальну інфраструктуру і підвищує соціальну напруженість.

Інвестиційна няня
для забудовника

Тепер Дмитро Осипенко є власником двох земельних ділянок з кадастровими номерами 3210900000:01:078:0016 та 3210900000:01:078:0018. Суддя Ірпінського міського суду Юлія Кравчук вважає, що, оскільки забудовник не є стороною кримінального провадження і не перебуває в статусі підозрюваного чи обвинуваченого, накладення арешту на майно є незаконним.

 

Вона посилається на практику Європейського суду з прав людини, яка визначає, що стаття 1 Першого протоколу до Європейської конвенції з прав людини спрямована не тільки на захист особи (юрособи) від будь-якого посягання держави на право володіти своїм майном, а й також зобов’язує державу вживати необхідних заходів, спрямованих на захист права власності.


«Територія, на якій рішеннями міськради передбачено знищення цінного лісу (щодо чого ведеться кримінальне провадження), є доказом у справі, а тому існують усі підстави для збереження арешту», — говорить адвокат ОСН «Восток» Максим Бєляков.


«Ірпінська міська рада у 2011 році прийняла рішення про продаж комунального майна Всеукраїнському благодійному фонду (ВБФ) «Соціальне партнерство» за копійки. Близько 5 га лісу продано не за 100-200 млн гривень, а за 5,3 млн гривень! Це вже заслуговує на відкриття кримінальної справи щодо мера та його заступників. У Києві та області майже не залишилося дитячих таборів, тому що на їхньому місці створюється бізнес з надприбутками», — вважає правозахисник Едуард Багіров.


При цьому ВБФ «Соціальне партнерство» здійснило оплату вартості земельної ділянки двома платежами, і, згідно з ухвалою, документи за останнім платежем, а це понад 4,7 млн грн, відсутні (договір купівлі-продажу №4784 від 15 грудня 2011 між Ірпінською міською радою та ВБФ «Соціальне партнерство»).


В судах нині є ще одна справа щодо території «Востока». Позивачем у ній виступає ОСН «Восток», а відповідачами є Ірпінський міськвиконком (який мав би захищати інтереси громади) та забудовник Дмитро Осипенко.

 

Кошти на судові витрати по ній збирають пересічні ірпінці. Верховний Суд ухвалою від 27 лютого цього року відкрив касаційне провадження щодо оскарження рішення Ірпінської міської ради від 26 серпня 2021 року про затвердження детального плану території по вулиці Київська, 81.


Але чи збережуться дерева на цій території, поки тривають суди? Адже забудовник Осипенко перетворив майно колишнього табору «Восток» у техпаспорті від 25 грудня 2022 року на «громадський будинок з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами». Тобто, юридично рекреаційної території в Ірпені вже не існує.


«В Україні громади програють майже 70% судових справ. У питаннях, які стосуються великих грошей, закони не працюють. Забудовники отримують надприбутки, а громада не має коштів, щоб впливати на рішення судів», — підкреслює Едуард Багіров.


Позови щодо земельних схем у судах — це боротьба з наслідками корупційної хвороби. Щоб убезпечити суспільство від маніпуляцій з комунальною власністю, потрібні зміни в законодавстві.

 

За словами правозахисника, покарання для фізичних або юридичних осіб, які посягають на права громади і впливають на рішення міських рад щодо забудови рекреаційних земель, потрібно підняти до довічного позбавлення волі. Наразі термін за незаконні рішення становить 3-5 років.

 

ДОВІДКА «УМ»
За даними Фонду державного майна України, станом на 1 лютого 1993 року дитячий оздоровчий табір «Восток» на 160 місць відносився до соціальної інфраструктури орендного підприємства «Київський завод «Вулкан».


З 2004 року земельна ділянка табору «Восток» надавалася в оренду Всеукраїнському благодійному фонду (ВБФ) «Соціальне партнерство» (його засновник — Леонід Черновецький).


У 2011 році за рішенням Ірпінської міської ради від 15 листопада ділянку продають вищезгаданому фонду в приватну власність за 5,35 млн грн.

 

Власником цієї земельної ділянки з січня 2017 року стало ТОВ «КОМФОРТ ТАУН ІРПІНЬ», а з березня 2020 року — ТОВ «ДІМАКС ІНВЕСТ» (це та ж сама фірма, яка змінила назву).

 

З 11 жовтня 2021 року одноосібним власником цієї ділянки є бізнесмен Дмитро Осипенко, наближений до оточення голови інвестиційної ради міста Ірпінь Володимира Карплюка.