Знищення Каховської ГЕС: збитки рибної галузі склали 10 млрд грн

18:31, 26.02.2024
Знищення Каховської ГЕС: збитки рибної галузі склали 10 млрд грн

Мор риби у межах заплавної частини Каховського водосховища у червні 2023 року. (facebook.com/dargua)

Підрив греблі гідроелектростанції на Каховському водосховищі російськими терористами завдав рибному господарству України збитків в розмірі понад 9,8 млрд гривень.
 
Як інформує УМ, про це повідомив т.в.о. голови Державного агентства України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм Ігор Клименок під час звіту в Укрінформ.
 
За його словами, руйнування греблі стало справжньою катастрофою для рибної галузі. І не лише через загибель біоресурсів та втрату водного плеса.
 
«На цьому водосховищі розташовані два державні рибовідтворювальні заводи. Це Херсонський виробничо-експериментальний завод із розведення молоді частикових риб (забезпечував щорічне вселення 13,4 млн екземплярів цінних видів риб – ред.) та Виробничо-експериментальний Дніпровський осетровий рибовідтворювальний завод ім. академіка С.Т. Артющика (2,6 млн екземплярів мальків цінних видів риб, у тому числі 1,6 млн – осетрових – ред.)», – зазначив Клименок.
 
 
Він додав, що у 2022 році доступ до заводів був обмежений у зв’язку з війною.
 
«Тепер же їхнє (підприємств – ред.) існування взагалі під загрозою. З урахуванням цього, збитки рибного господарства України внаслідок надзвичайної події попередньо оцінюють у понад 9,8 млрд грн», – заявив очільник галузі.
 
Клименок також нагадав, що руйнування греблі Каховської ГЕС завдало величезної шкоди системі меліорації земель в Україні.
 
«Каховське водосховище було перлиною рибного господарства та джерелом живлення для найбільшої системи зрошення у Європі – 26 зрошувальних систем, які забезпечували водою 584 тис. га. Щорічний забір води для зрошування сягав 550 млн кубометрів. Тож збитки в галузі меліорації обчислюються десятками мільярдів гривень», – додав керівник Держрибагентства.