Усе — заради Ігор: українська збірна вирішила не бойкотувати чемпіонат Європи, на який допустили росіян

08.11.2023
Усе — заради Ігор: українська збірна вирішила не бойкотувати чемпіонат Європи, на який допустили росіян

Дільшот Халматов завоював дебютну нагороду рівня ЧЄ і зробив крок до кваліфікації на ОІ. (Фото: Європейський союз дзюдо.)

Як і в інших видах спорту з російським лобі, чемпіонат Європи з дзюдо у французькому Монпельє — один із ключових турнірів для здобуття путівок на Олімпіаду-2024 — не обійшовся без скандалів.


Спочатку чимало дискусій викликало квітневе рішення Міжнародної федерації дзюдо, почесним президентом якої до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну був президент країни-терористки путін, повернути росіян до міжнародних змагань у нейтральному статусі після відповідних рекомендацій МОК.

 

Згодом аналогічне рішення ухвалив і Європейський союз дзюдо. Зрештою, на підставі цих рішень до ЧЄ в Монпельє допустили 17 «нейтральних» росіян: у європейській федерації заявили, що всі вони пройшли відповідну перевірку і що жоден з них активно не підтримував війну.


«Ми отримали інформацію, що всіх, кого росіяни подавали на візи під чемпіонат Європи, Франція погодила. До Чехії на Кубок Європи їх не пускають.

 

У нас був чемпіонат Європи серед юніорів у Нідерландах — росіян там не було. У Німеччині також, вони їх просто не пускають — там проблем немає. На жаль, Франція чомусь їх допустила.

 

Також варто розуміти, що світова федерація вже давно досить проросійська. А європейська — це сателіт світової, вони повністю дублюють їхні рішення. Була якась перевірка російських дзюдоїстів, але у нашому виді спорту ці перевірки досить формальні.

 

Зазвичай на 99% усіх спортсменів, яких росіяни заявляють, допускають до змагань», — описав ситуацію головний тренер української збірної Віталій Дуброва.


У травні через допуск росіян і білорусів на чемпіонат світу в Досі українська команда вирішила бойкотувати турнір. Таке ж питання порушували і перед ЧЄ в Монпельє, але у нашій федерації вирішили не пропускати Євро-2023, аби не ставити під загрозу кваліфікацію дзюдоїстів на Олімпійські ігри.


Таким чином, до Франції поїхало 11 спортсменів. На татамі в Монпельє Діброва не міг розраховувати на двох лідерів збірної — бронзова призерка Токіо-2020 Дар’я Білодід за кілька тижнів до турніру отримала незначне пошкодження спини, тому тренери вирішили не ризикувати. А лідер чоловічої команди, дворазовий призер ЧС Яків Хаммо, продовжує відновлюватись після операції на коліні.


«Сподіваємось, що у січні Яків вже буде повністю готовий. Не так іде відновлення, як би нам хотілося. У нього велика вага, а операція була на коліні, тому так. Він вже почав тренування і навіть на татамі працює. Але казати про змагання ще трішки рано. Щоб потрапити на Олімпіаду до Парижа, йому треба після відновлення виграти наступного року дві нагороди турнірів рівня Гран-прі, Грендслем. У нього некритична ситуація. Звісно, недобре, що він відстає, але віримо, що все буде добре», — прокоментував процес відновлення Хаммо Діброва.


Попри неоптимальний склад, тренери перед турніром усе ж розраховували на медалі. Насамперед ставку робили на чемпіона Європи-2022 Богдана Ядова, котрий виступає у ваговій категорії до 66 кг.

 

Богдан перед змаганнями налаштовувався не лише захистити чемпіонське звання, а й фактично гарантувати собі місце на ОІ за рейтингом.


Повторити «золотий» успіх йому, на жаль, не вдалося, але й без нагороди він не залишився, завоювавши «бронзу». Програвши у чвертьфіналі іспанцю Давіду Гарсії Торне, Ядов пройшов у втішні сутички, де здолав ще одного іспанця, Гайтеро Мартіна, та представника Азербайджану Яшара Наджафова.


«Я знову виграв медаль чемпіонату Європи — цього разу «бронзу», і все одно дуже щасливий. Дякую всім, хто мене підтримує, моїй сім’ї і тренерам», — оцінив свій виступ дзюдоїст.


Ще одну медаль — срібну — до скарбнички збірної приніс Дільшот Халматов (до 60 кг). Стартувавши одразу з другого раунду, Дільшот зумів дійти до фіналу, здолавши трьох суперників.

 

Проте в сутичці за «золото» поступився бронзовому призеру Токіо-2020 Луці Мкхейдзе, котрий представляє Францію. Для Халматова, до речі, «срібло» в Монпельє — перша в кар’єрі нагорода на рівні дорослих чемпіонатів Європи.


Близькими до нагород були Михайло Свідрак, Єлизавета Литвиненко та Христина Гоман, але зазнали поразок у втішних сутичках.

 

Тому з двома нагородами українська збірна посіла 13-те місце у медальному заліку — торік «синьо-жовті» були 9-ми завдяки «золоту» Ядова.


А переможцем заліку стали господарі змагань — французи, в активі яких п’ять золотих медалей. Також у топ-3 — Азербайджан (два «золота») та Сербія («золото» та «срібло»).