Ковток тепла: топ-6 рецептів гарячих напоїв для затишної осені

27.09.2023
Ковток тепла: топ-6 рецептів гарячих напоїв для затишної осені

Вересень добігає кінця, а за вікном усе ще тримається сонячне тепло й комфортна температура. Утім квас та освіжаючі коктейлі вже втрачають актуальність, поступаючись смачним осіннім напоям: каві, какао, чаям, гарячому лимонаду та глінтвейну. До того ж ночі вже стали прохолодніші, отож і час сезонних рецептів у самому розпалі, адже так хочеться зігрітися, подолати перевтому й отримати гарний настрій.

Імбирний чай з медом та прянощами — вітамінна бомба

Цей напій є справжнім рятівником у пору сезонних інфекцій та вірусів. Лимон, багатий на вітамін С, чудово поєднується з бодяном — спецією, що не лише чистить організм від токсинів і зміцнює імунітет, а й нормалізує роботу травної системи та містить багато ефірних олій з антибактеріальними характеристиками. А якщо додати цілющий мед та імбир, котрий має безліч корисних властивостей: зігріває, допомагає схуднути, полегшує біль та знижує високий кров’яний тиск, можете точно не боятися захворіти. Такий чай корисно пити в будь-який час доби. Він допомагає прокинутися вранці та полегшує перетравлення їжі після вечері. Вам знадобляться:
— вода — 1 л;
— лимон — 1 шт.;
— бодян — 4-5 зірочок;
— мед — за смаком;
— корінь імбиру — за смаком;
— чай чорний — 5 г;
— кориця — 2-3 палички.
Імбир очищаємо й нарізаємо упоперек волокон тонкими кружечками. На такий обсяг води буде достатньо шматочка, не більше 3 см, але орієнтуйтеся на власний смак.
Заварюємо чай у літрі окропу, проціджуємо, додаємо імбир і даємо настоятися близько 10 хвилин. Чим більше кладемо імбиру, тим гостріший і насиченіший буде смак.
Додаємо в чай сік половини лимона. Даємо йому трохи настоятися, а потім розливаємо в чашки. Кладемо зірочку бодяну і мед (коли трохи охолоне). Смачного!

Гарячий лимонад — осінній варіант літнього коктейлю

Ну як можна забути про корисний та смачний осінній лимонад? Цей рецепт майже не відрізняється від того, що ми так любимо готувати літом. Такий напій — це не лише вода і цитрусовий присмак. Оскільки лимон та мед вважаються природними антиоксидантами, вони здатні поліпшувати стан шкірного покриву і боротися з пігментними плямами та зморшками. Лимон багатий на калій, що в свою чергу позитивно впливає на роботу серцево-судинної та нервової систем, а також головного мозку.
Люди, котрі не можуть почати свій день без чашки кави, повинні спробувати як альтернативу пити вранці лимонад: він не гірше кофеїну бадьорить і заряджає організм енергією. Якщо ж ви часто хворієте, цей напій — ваш порятунок, бо містить багато вітаміну С, необхідного для міцної імунної системи.
У цьому ж рецепті немає льоду, а лише теплий приємний смак, користь і приємна згадка про літо. Вам знадобляться:
— вода — 5 скл.;
— лимон — 2 шт. (та 1 для прикрашання);
— цукор — 120-150 г;
— мед — чверть склянки;
— палички кориці, гілочки чабрецю;
— корінь імбиру.
Лимони миємо та ріжемо кружечками. Таким же чином очищаємо корінь імбиру й нарізаємо. Кладемо у каструлю, заливаємо водою, проварюємо десь 15 хвилин, проціджуємо й додаємо цукор, корицю й гілочки чебрецю. Варимо ще кілька хвилин, а як трохи охолоне, поєднуємо з медом та улюбленими спеціями. Наливаємо в скляний глечик, дно якого устилаємо великими шматочками лимона. Даємо інгредієнтам «потоваришувати» в глечику протягом 10-15 хвилин, щоб смак став цікавий і насичений. Смакуємо!

Пряне какао з маршмелоу — і десерт, і напій

Какао — смачний та корисний напій. Він бадьорить вранці не гірше за каву, покращує настрій і тонізує. До того ж має здатність зменшувати запалення, нормалізувати рівень холестерину та цукру в крові, збільшувати еластичність судин, покращувати кровопостачання мозку та певною мірою захищати серцево-судинну систему. Вам знадобляться:
— молоко — 600 мл;
— какао — 6 ч. л.;
— цукор — 3 ч. л.;
— маршмелоу (зефірки) — 6 жмень;
— мелена кориця — 3 дрібки.
Какао та цукор перемішуємо в кухлі. Молоко доводимо до кипіння, виливаємо до цукру та какао. Зверху посипаємо корицею та викладаємо маршмелоу.
Пам’ятаємо: аби усунути зайву гіркоту, можна додавати в какао цукор, мед або сироп фруктози. Купуємо тільки какао-порошок без сторонніх добавок та наповнювачів. Уникаємо пакувань із позначкою «швидкорозчинний» — з нього не вийде повноцінний і смачний напій. Щоб уникнути грудочок, додаємо порошок лише у теплу воду чи молоко, а при приготуванні постійно помішуємо. Смачного!

Марокканський чай —
традиційний ритуал

Цей чай з’явився вже давним-давно у Марокко у XVIII столітті, коли процвітала торгівля з Іспанією і Португалією. Його смак — досить специфічний, а подається він на підносі у красивих чайниках і склянках. Марокканцям чай здавався занадто гірким, тому вони почали додавати в нього м’яту і цукор. Ці особливості й зробили його народним надбанням. Сьогодні в напій кладуть різноманітні прянощі. Зокрема гвоздику: в її бутонах криється справжній мультивітамінний комплекс з антисептичними властивостями, що позитивно впливає на роботу серцево-судинної і нервової систем.
Улітку напій п’ють холодний, а в прохолоду — підігрівають. Ефект залежить від того, коли його вживати. Приміром, зранку він надає енергії та бадьорить, а ввечері чудово розслабляє й налаштовує на міцний здоровий сон. Вам знадобляться:
— зелений чай — 3 ч. л.;
— вода — 1 л;
— чашка м’яти;
— цукор — 5-6 ч. л.;
— кориця, гвоздика;
— лимонна цедра.
Висипаємо чай у глечик. Заливаємо окропом, після чого трохи чекаємо, щоб листочки розкрилися й очистилися. Воду зливаємо, додаємо м’яту і половину цукру. Знову заливаємо окропом. Ставимо на вогонь і доводимо до кипіння.
Всипаємо решту цукру, прянощі й лимонну цедру та все гарненько перемішуємо.
Розливаємо по склянках. Смакуємо!

Грушевий глінтвейн —
 справжній напій осені


Глінтвейн — це добре нагріте до білих бульбашок напівсухе або сухе вино з додаванням улюблених спецій. Хоч традиційно цей міцний осінній напій готується з червоного вина, можна трохи відійти від «норми» і взяти за основу біле.
Однак слід пам’ятати: глінтвейн — вельми вибагливий напій. Його в жодному разі не можна кип’ятити, інакше він втратить свої цінні властивості. Вино слід доводити до температури не вище 70-75°С — коли на поверхні рідини починають з’являтися дрібні білі бульбашки. Також не можна допускати охолодження глінтвейну, бо тоді не розкриється увесь смак і аромат.
Готовий напій подається обов’язково гарячим — саме в цьому і полягає його принадність. Якщо ви не плануєте подавати його відразу, то краще помістіть глінтвейн у термос: так він настоїться і набуде насиченого і яскравого смаку. Вам знадобляться:
— сухе біле вино — 1 л;
— мед — 1 ст. л.;
— гвоздика — 1 бутон;
— кориця — 2 палички;
— лимон — 2 скибочки;
— груша — 2 шт.;
— гілочки чебрецю й розмарину.
У чистий підготовлений посуд виливаємо біле вино. Додаємо в нього прянощі і мед. Ставимо посуд на повільний вогонь. Як тільки з’являться маленькі бульбашки, вимикаємо вогонь.
Додаємо у глінтвейн часточки лимона, груші та прянощі накриваємо кришкою і даємо настоятися 15 хвилин. Потім проціджуємо напій і розливаємо по чашках. Замість груш смакуватимуть яблука, апельсини, виноград та інші сезонні фрукти-ягоди. Подаємо напій із не надто солодкою випічкою, печивом, тортом і тістечками. Нехай смакує!

Пряне гарбузове лате
за 7 хвилин


Про магічні властивості гарбуза відомо дуже багато. Приміром, що цей інгредієнт додають у свої страви найуспішніші кулінари світу, а бармени використовують під час приготування коктейлів. Уперше кавовий напій на основі гарбуза з’явився ще у 2003 році і відтоді був високо оцінений любителями кави. Лате з гарбузом і спеціями — це насправді кава еспресо, змішана з молоком, гарбузовим пюре, ваніллю і осінніми спеціями, що зігрівають: корицею, мускатним горіхом, імбиром і гвоздикою. Його покривають солодкими збитими вершками та легкою присипкою зі спецій.
Якщо хочете зняти стрес — випийте філіжанку цієї ароматної кави з гарбузом. Саме приготування схоже на щось магічне, адже кухня вашого будинку наповниться не лише приємним кавовим ароматом, а й пряними спеціями. Вам знадобляться:
— молоко 2,8% — 1 скл.;
— пюре гарбузове — 2 ст. л.;
— кориця мелена — 1 ч. л.;
— цукор — 1 ст. л.;
— мускатний горіх мелений — 1/4 ч. л.;
— імбир мелений — 1/2 ч. л.;
— гвоздика мелена — за смаком;
— ванільний екстракт — 1/2 ч. л.;
— кава еспресо — 1/2 склянки;
— збиті вершки.
Передусім варимо каву. У сотейнику чи турці збиваємо невеликим вінчиком молоко, гарбузове пюре й тростинний цукор. Ставимо суміш на вогонь і, постійно помішуючи, прогріваємо її, доки вона не стане гарячою. Не доводимо до кипіння!
Знімаємо з вогню, додаємо спеції та ваніль. Далі вливаємо каву і збиваємо до утворення піни.
Прикрашаємо лате збитими вершками та мускатним горіхом або корицею. Смакуємо! n

Валерія МУСХАРІНА, студентка Київського університету імені Бориса Грінченка