Антивірусне меню: рецепти трав, що зміцнюють імунітет узимку

21.02.2024
Антивірусне меню: рецепти трав, що зміцнюють імунітет узимку

Передвесняний період — пора активного поширення інфекційно-вірусних захворювань: ГРВІ, грипу, тонзиліту, бронхітів, пневмонії, холодових алергій та інших хвороб.
 
І не дивно, адже зазвичай наші широти чергують і випадкові потепління, і легкі заморозки, і люті морози, і неприємну сльоту. 
 
Рішення є доволі простим: у цей період треба не тільки більше рухатися, добре відпочивати та одягатися по погоді, а й правильно харчуватися.
 
Завдяки збалансованому й насиченому вітамінами меню імовірність зустрічі з інфекцією стане значно нижчою, при цьому загальний стан організму точно покращиться і здоров’я зміцниться.
 
На допомогу прийдуть звичайні продукти, які можна легко перетворювати на повноцінні прийоми їжі. 
 

Картопляний салат із червоною капустою

Цей салат готується легко, утім виходить смачним, поживним та корисним.
 
Червона капуста, основний інгредієнт, багата на атиоксиданти, зміцнює серце, допомагає боротися з різноманітними запаленнями й підтримує здоров’я кишечника.
 
Продукти в салаті найпростіші, а заправка нагадує домашній майонез.
 
Вам знадобляться:
* картопля — 600 г;
* сіль — 2 ч. л.;
* червона капуста — 300 г;
* цибуля ріпчаста — 1 шт.;
* мариновані огірки — 6 шт.;
* консервований горошок — 200 г;
* соняшникова олія — 200 мл;
* сіль — 0,5 ч. л.;
* баварська гірчиця — 1 ст. л.; 
* часник — 2 зубчики;
* лимонний сік із половини лимона.
 
Спочатку відварюємо в підсоленій воді картоплю «в мундирах». Як тільки буде готова, перекладаємо її у холодну воду для легкого очищення. 
 
Дрібно нарізаємо капусту ножем або натираємо на спеціальній тертці. Перекладаємо в миску, додаємо чайну ложку солі та руками обминаємо для того, щоб вона стала м’якішою і пустила сік.
 
Цибулю нарізаємо тонкими напівкільцями й заливаємо кип’ятком. Залишаємо так на деякий час, щоб позбавити її зайвої гіркоти.
 
Тим часом чистимо картоплю та нарізаємо кружальцями мариновані огірки. Картоплю також нарізаємо невеликими шматочками. Тепер збираємо все докупи. Перемішуємо картоплю, капусту, огірки, консервований горошок у глибокій посудині, додаємо туди відціджену від води цибулю.
 
Тепер готуємо заправку. У ємності для збивання з’єднуємо соняшникову олію з яйцем, цукром, сіллю та гірчицею. Добре збиваємо блендером, а потім вичавлюємо туди часник і додаємо сік лимона.
 
Знову все перемішуємо блендером. Поєднуємо із заправкою і все ретельно перемішуємо ложкою. Смачного
 

Суп із квасолею та грибами

У цьому рецепті використаємо свіжу квасолю, насичену великою кількість корисних елементів: фтором, залізом, фосфором, калієм, кальцієм і магнієм. Ба більше, амінокислотами, зокрема лізином.
 
А білка в ній удвічі більше, ніж у рисі або пшениці, тож квасоля легко може стати альтернативою м’ясу.
 
В поєднанні з грибами страва вийде дуже поживною й корисною водночас.
 
 Для цього рецепта можна використовувати будь-які гриби на ваш смак: від печериць до лісових грибів.
 
Вам знадобляться:
* печериці — 300 г;
* цибуля — 1 шт.;
* морква — 1 шт.;
* кріп — за смаком;
* сіль — за смаком;
* помідори чері (або звичайні) — 4-5 шт.;
* квасоля — 200 г;
* оливкова олія — 50 мл;
* часник — 3-4 зубчики;
* вода — 2 л;
* червоний мелений перець — за смаком;
* італійські трави — 1-2 ч. л.
 
Квасолю попередньо замочуємо в холодній воді на 12 годин і відварюємо протягом години. У каструлю наливаємо оливкову олію і ставимо каструлю на вогонь. Як тільки олія нагріється, висипаємо на дно каструлі подрібнений часник і обсмажуємо його до приємного аромату.
 
Обсмажуємо часник буквально 3-4 хвилини й висипаємо в каструлю дрібно нарізану цибулю. Смажимо цибулю до м’якого стану. Як тільки цибуля з часником обсмажаться, висипаємо в каструлю моркву. Можна натерти її на тертці чи подрібнити. Обсмажуємо моркву 4-5 хвилин.
 
Як тільки овочі обсмажаться, додаємо в каструлю гриби, які потрібно попередньо замочити й подрібнити на пластини. Обсмажуємо їх протягом 5-8 хвилин.
 
Надалі додаємо в каструлю квасолю. Yаливаємо в каструлю кілька склянок окропу, все перемішуємо і даємо супу покипіти 5 хвилин.
 
Потім додаємо в каструлю всю воду, що залишилася, бажано використовувати окріп. Солимо суп і приправляємо червоним і чорним меленим перцем (також можна використати суміш із п’яти видів перцю).
 
Додаємо в суп італійські трави й даємо покипіти 3-4 хвилини. Після цього — дрібно нарізану зелень і помідори чері, розрізані на половинки. Кип’ятимо суп ще 3-4 хвилини та знімаємо з плити. Готову страву подаємо з кропом, часником і сметаною. Смачного!
 

Гарбузовий пиріг із цибулею і сиром

 Гарбуз — ідеальне джерело бета-каротину, що допомагає налагоджувати й підтримувати правильну комунікацію клітин організму між собою, а це головна запорука нормального функціонування імунної системи.
 
До того ж із цього овоча можна приготувати безліч смачних і корисних страв як солоного, так і солодкого меню. Це можуть бути супи, каші, запіканки, десерти або пироги, один із яких, власне, ми й будемо готувати.
 
Вам знадобляться:
* листкове тісто — 2 листи; 
* гарбуз — 300 г;
* сир твердий або сулугуні — 150 г;
* цибуля ріпчаста — 1 шт.;
* яєчний жовток — 1 шт.;
* оливкова олія, сіль — за смаком. 
 
Передусім очищаємо гарбуз, нарізаємо тонкими скибками та збризкуємо 2 столовими ложками оливкової олії. Потім розігріваємо пательню-гриль (або звичайну) та обсмажуємо гарбуз із двох боків до готовності.
 
Цибулю очищуємо, нарізаємо півкільцями та обсмажуємо з додаванням оливкової олії на окремій пательні. Сир натираємо на крупній тертці. 
 
На деко стелимо пергамент, а тісто попередньо розморожуємо. Один лист трохи розкачуємо, аби утворилася форма прямокутника, і кладемо на деко. На тісто, відступаючи від країв на 2-3 см, викладаємо цибулю й обсмажений гарбуз, зверху посипаємо натертим сиром.
 
Другий пласт тіста розкачуємо в трохи більший прямокутник, аніж перший, і накриваємо ним зверху пласт із начинкою, щільно притиснувши краї. Жовток солимо, збиваємо та змащуємо пиріг.
 
Ножем робимо діагональні неглибокі надрізи і ставимо в духовку на 30 хвилин. Подаємо гарячим.
 
Смакуємо!
 

Домашні цукерки з сухофруктів: п’ять рецептів

Можливо, ви думали, що смачні та водночас корисні цукерки не існують. Це не так! Ба більше, їх можна приготувати з простих та доступних інгредієнтів.
 
Основа таких цукерок — це курага, інжир, родзинки, чорнослив, фініки та інші улюблені сухофрукти, а також горіхи.
 
На відміну від магазинних ласощів із купою рослинних і трансжирів, ароматизаторів та консервантів, домашні цукерки не додають вагу й не викликають залежність.
 
Натомість стануть чудовою альтернативою з багатим вмістом корисних речовин і мікроелементів, бо засушені плоди сприяють зникненню ознак гіповітамінозу, нормалізації травної системи, поліпшенню кольору обличчя і стану волосся, а також зміцненню нігтів.
 
При регулярному вживані цих корисних продуктів організм здатен краще протистояти застудам, захворюванням ендокринної системи і серця. 
 
 
До того ж горіхи, кокосова стружка, кунжут, льон або мак нададуть вашим домашнім солодощам справжнього «магазинного» вигляду. Для приготування цукерок підготуйте м’ясорубку чи блендер для подрібнення інгредієнтів.
 
Рецепт №1:
* фініки, чорнослив, родзинки і курага — по 70-80 г;
* улюблені горіхи — 50 г;
* вівсяні пластівці — 50 г;
* кокосова стружка, какао-порошок або мигдальна стружка — 4-5 ст. л.;
* сік лимона — 1 ст. л.
Подрібнюємо вівсяні пластівці й кокосову стружку, додаємо горіхи. Сухофрукти пропускаємо через м’ясорубку й усе це перемішуємо: має утворитися однорідна маса. Додаємо сік лимона, перемішуємо, формуємо цукерки. Всередину кладемо по горішку (наприклад, фундук). Зовні обвалюємо в какао-порошку, кокосовій або мигдальній стружці. Смакуємо!
 
Рецепт №2:
* фініки, інжир, курага, родзинки, чорнослив — по жмені;
* волоські горіхи — пів склянки;
* кукурудзяні пластівці — за смаком.
Ріжемо сухофрукти та горіхи, пропускаємо через м’ясорубку. Добре перемішуємо, формуємо цукерочки й обвалюємо в кукурудзяних пластівцях. Смакуємо!
 
Рецепт №3:
* фініки, інжир, курага, родзинки, чорнослив — по жмені;
* невеликий банан — 1 шт.; 
* горіхи — 1/4 склянки;
* вівсяні пластівці — 3 ст. л.;
* насіння льону — 1 ст. л.
Подрібнюємо сухофрукти, вівсяні пластівці, горіхи та насіння. Банан переминаємо на пюре й усе це перемішуємо. Формуємо цукерки-кульки, обвалюючи в горіхах або кокосовій стружці. Смакуємо!
 
Рецепт №4:
* чорнослив, фініки, курага, мигдаль і волоський горіх — по 100 г;
* мед — 3 ст. л.;
* сік лимона — 1 ч. л.;
* кокосова стружка — за смаком.
Пропускаємо через м’ясорубку сухофрукти та горіхи. У суміш додаємо мед і сік лимона. Перемішуємо, робимо цукерки, зовні обвалюємо в кокосовій стружці. Смакуємо!
 
Рецепт №5:
* курага і чорнослив — по 40 г;
* пшеничні висівки — 15 г;
* кукурудзяні пластівці та хлібці («повітряна пшениця») — по 10 г;
* мед — 1 ч. л.
Подрібнюємо пластівці, хлібці та висівки, пропускаємо через м’ясорубку сухофрукти. Все змішуємо, додаємо мед. Робимо кульки й обвалюємо в суміші пластівців і хлібців. Смакуємо!