Врятуймо Україну від корупції та розпаду

06.09.2023

Корупція, бездіяльність влади, занепад економіки, зубожіння населення — це почалось іще до повномасштабного вторгнення.


І оскільки ми повинні дбати про переможне майбутнє без війни, то варто сьогодні розглянути план мирного часу, завдяки якому ми зможемо здолати корупцію та її ганебних супутників.


Тож вважаю, що Верховній Раді України варто прийняти закон «Про відповідальність президента», згідно з яким, президент щороку юридично звітуватиме по пунктах і з цифрами про виконання обіцяної передвиборчої програми його п’ятирічного терміну перебування на посаді, але складеної на кожен рік окремо. А не відбуватись красиво оформленою пресконференцією.


Обов’язкові пункти програми кандидатів у президенти мають розробляти науково-дослідні інститути, а затверджувати повинна Верховна Рада.


При невиконанні обіцяної програми спеціально створена комісія в складі понад 50% закордонних представників аналізує і надає висновки про виконання обіцяної програми, а також про подальше перебування на посту президента або про імпічмент.


Важливо передбачити законом, щоб президент очолив Кабінет Міністрів і як перша особа країни не був за бортом економіки, керуючи в даний час тільки Міністерством закордонних справ та Міністерством оборони, які не мають стосунку до розвитку економіки.


Моя пропозиція — це незалежне, саморегулююче, самоконтролююче повітря для економіки України, що підніме її за короткий час.


Для розробки системи «Відповідальність» для всіх приватних і державних органів влади — суд, поліція та інші відомства, необхідно організувати при Кабінеті Міністрів науково-дослідний інститут.


І нічого страшного в цій щорічній звітності немає. У нас є свій досвід — вибори кошового отамана Запорозької Січі проходили щороку.


А також є досвід цивілізованого світу. Скажімо, у Швейцарії як в одній із найрозвинутіших країн планети президента вибирають кожного року.

 

 

Борис СИДОРЕНКО
Бровари, Київська область