Вибори обовʼязково будуть: чи можливо їх провести під час війни?

07:52, 01.04.2024
Вибори обовʼязково будуть: чи можливо їх провести під час війни?

Зараз вибори дійсно неможливі. Й ми всі маємо зосередитися на підтримці ЗСУ і наближенні перемоги. (Фото ЦВК)

Якби не повномасштабне вторгнення, сьогодні б в Україні були президентські вибори.
 
5 років тому наша команда забезпечила демократичні, прозорі, європейські вибори, які відповідали високим стандартам ОБСЄ. Визнані всім світом. Так само як і в 2014 - 15 рр, під час президентських, парламентських і місцевих виборів. Для мене це дуже важливо, адже саме демократичні вибори визначають справжні цінності і принципи команд. 
 
В 2019 ми  визнали вибір народу, в квітні привітали переможця й достойно  передали владу. Це ознака зрілості і демократії, європейськості. 
 
Під час воєнного стану й гарячої фази війни проведення демократичних виборів неможливе. По-перше, через безпековий фактор.  Важко уявити голосування на прифронтових територіях. 
 
По-друге, через неможливість взяти в них участь мільйонам українців, біженців і військовим. Військовослужбовці не могли б балотуватися, а відпуску на час кампанії в гарячу фазу війни їм би ніхто не дав.
 
Маємо визнати, що виборчий цикл в Україні зірвала РФ, країна- терорист і окупант, яка мріє знищити нашу державність і буде відповідати за всі свої злочини. Путін - нелегітимний президент, адже «вибори» в РФ проходили на окупованих українських територіях, були недемократичними і безальтернативними, отже наша задача тиснути , аби весь світ визнав його нелегітимність. 
 
Є політичний консенсус серед ключових партій про неможливість проведення виборів в Україні під час інтенсивних воєнних дій, саме тому ми  підписали узгоджений  документ під час діалогів Моне в листопаді минулого року. 
 
Правда, в цьому документі є й інші важливі норми- про міжпарламентську дипломатію, багатопартійний плюралізм і повагу, важливість свободи слова. Всі ці пункти владна команда порушила в перший день після підписання, заблокувавши міжпарламентську дипломатію для представників «ЄС» і так і не розблокувавши доступ до марафону та не повернувши незалежні канали в систему Т2. 
 
Це - теж про принципи…вміння тримати слово і виконувати домовленості нинішньою  владою. 
 
Зараз вибори дійсно неможливі. Й ми всі маємо зосередитися на підтримці ЗСУ і наближенні перемоги. Але в нинішньому стані влада є неефективною і непрофесійною, це теж очевидно.
 
Для виживання країни потрібна справжня, а не фасадна, ритуальна,  паперова єдність. Навколо ЗСУ, це , насправді, головний обʼєднуючий країну елемент.
 
Переформатування монобільшості, якої давно не існує. Створення коаліції відповідальності і уряду національного порятунку. Професіонали, а не лояльні, які зможуть забезпечити життєздатність державних інститутів. 
 
Перестановки в ОП навіть коментувати не хочеться, це все не цікаво. Й не може ОП керувати країною, як би це комусь не хотілося.  Тому повернення парламенту  і уряду субʼєктності- це теж про виживання країни. 
 
Вибори обовʼязково будуть. Після війни. Наша задача - зробити все можливе для збереження української державності і Перемоги. Аби війна не тривала вічно. Аби ці вибори були в Україні демократичній і європейській.