Мед, яблука, горіхи: рецепти страв на традиційний серпневий стіл

02.08.2023
Мед, яблука, горіхи: рецепти страв на традиційний серпневий стіл

Липневе панування завершується, а літо вступає в пору поважної зрілості й неспішності. Приходить серпень.

 

Разом із ним свята, сповнені давніх традицій та вірувань. У цьому місяці святкують три Спаси: Медовий, Яблучний та Горіховий, котрі символізують народні обряди та захищають поля, городи, врожай, садиби й помешкання людей і тварин від нечистої сили.

 

Останній літній місяць має незамінні кулінарні елементи: мед, мак, горіхи, яблука. Тож чому б не приготувати щось смачненьке на багатий серпневий стіл, зберігши чудові традиції?

Прийшов Спас – бери вареник про запас

Вареники з маком вважаються забутим українським рецептом Маковея або Медового Спасу. Дарма! Наша стародавня страва прикрасить будь-який стіл, до того ж смакуватиме усій родині та гостям. Підготуйте такі інгредієнти:
Для тіста:
* Молоко – 100 мл;
* Вода – 100 мл;
* Вершкове масло – 50 г (або олія – 2 ст. л.);
* Сіль – 1 чайна ложка без гірки;
* Яйця – 1 шт.;
* Борошно – 3 склянки (склянка 200 мл).
Для начинки:
* Мак – 150 г;
* Родзинки – 50 г;
* Цукор – 3 ст. л.


Передусім  готуємо заварне тісто. Нагріваємо молоко та масло із сіллю. Коли масло розтане та суміш закипіть, всипаємо одну склянку борошна, швидко перемішуємо та знімаємо з вогню.

 

Трішки охолоджуємо й починаємо додавати яйця: по одному, дуже ретельно вимішуючи. Після цього висипаємо решту борошна. Замішуємо м’яке тісто та залишаємо під рушником на пів години.


Час приготувати макову начинку. Родзинки промиваємо та заливаємо теплою водою на 5-10 хвилин, потім зливаємо воду й просушуємо.


Мак заливаємо окропом на 30 хвилин. Далі проціджуємо за допомогою марлі та перетираємо із родзинками та цукром у ступці.


Розділяємо тісто на 2 частини: одну відкладаємо, іншу – розкачуємо. Вичавлюємо кружальця склянкою. Кладемо на кожне чайну ложку макової начинки та зліплюємо краї. Викладаємо на стіл чи дощечку, притрушуємо борошном. Опускаємо вареники до підсоленого окропу та варимо приблизно 5 хвилин.


У миску з готовими варениками додаємо шматочки вершкового масла та подаємо до столу: зі сметаною чи варенням. Смакуємо!

Домашній хліб із горіхами
й насінням на ранковий бутерброд

Горіховий Спас – гарна можливість приготувати щось корисне й поживне. Хліб з горіхами й насінням вдається навіть не дуже досвідченим кулінарам. Така смачна домашня випічка ніколи не завадить, а тільки порадує родину та гостей. Найскладніший етап — це ретельно вимісити тісто. Готову випічку можна зберігати кілька днів,  загорнутою в пакет, а коли вона втратить свою м’якість, робити смачні тости. Вам знадобляться:
* Борошно – 500 г;
* Тепла вода – 330 мл;
* Сухі дріжджі – 2 ч. л.;
* Мед – 2 ст. л.;
* Сіль – 1 ст. л.;
* Рослинна олія – 2 ст. л.;
* Горіхи та насіння соняшнику – 55 г.


Починаємо з головного інгредієнта – горіхів. Їх добре рубаємо й подрібнюємо. Далі обсмажуємо та додаємо насіння соняшнику.


Дістаємо дріжджі й залишаємо в теплій воді на 20 хвилин. Борошно добре просіюємо і додаємо туди щіпку солі. Всередині робимо лунку, вливаємо дріжджі, мед, рослинну олію. Замішуємо тісто на хліб протягом 10 хвилин. Воно має бути еластичним і не прилипати до рук.


Готове тісто відправляємо в миску і накриваємо рушником, даємо відпочити в теплому місці приблизно одну годину. За цей час воно має збільшитися вдвічі.


Знову вимішуємо тісто, попередньо посипавши робочий стіл борошном, і додаємо в тісто горіхи з насінням. Залишаємо його відпочити ще приблизно на годину. Далі змащуємо форму для запікання маслом. Формуємо з тіста потрібну форму, щоб вийшов красивий хліб.


Форму з тістом ставимо в нагріту духовку до 220 градусів і випікаємо 10 хвилин. Потім зменшуємо температуру до 190°С і печемо ще 30-35 хвилин. Готовий хліб виймаємо з форми і остуджуємо. Смакуємо!

Пряники, пряники медові…


Рецепт медових пряників з маком – чудовий варіант для святкування Маковея. Хоча й у будь-який інший день цей смаколик буде не зайвим на столі. Готуються вони швидко та завжди виходять м’які, повітряні, а мед і зернятка маку надають їм особливого присмаку.

 

Вам знадобляться:
* Мед – 250 г;
* Борошно – 450 г;
* Цукор – 75 г;
* Яйце – 1 шт;
* Мак – 1\2 склянки;
* Вершкове масло (або маргарин) –
1 столова ложка;
* Харчова сода – 1\2 ч.л. (або розпушувач – 2 ч.л.);
* Невелика щіпка спецій: ванілін, імбир, кориця, гвоздика.


Перш за все, замочуємо мак. Це можна зробити звечора, а потім вранці збити його в блендері до появи білого молочка. Можна розтерти його в ступці, пропустити цей етап приготування чи просто купити в крамниці готову макову начинку. Однак тоді варто враховувати, що в її склад часто входить цукор, тож у самій страві його знадобиться менше.


На водяній бані розтоплюємо мед, масло, цукор, прянощі, постійно помішуючи. Даємо охолонути.


У борошно додаємо розпушувач, яйце, мак і теплу медову масу. Замішуємо тісто і кладемо на годину в холодильник.


Тісто розкачуємо завтовшки 3-4 см і вирізаємо пряники потрібної форми. Викладаємо на деко, вистелене пергаментом та випікаємо приблизно 15 хвилин при 180 градусах. Готові пряники прикрашаємо глазур’ю, а зберігати можемо до двох тижнів в герметичній посуді. Смачного!

Яблучне повидло – на зиму
чи просто так 


Якщо не знаєте, куди діти відро яблук (що актуально під час Яблучного Спасу) – цей варіант чудово вирішить вашу проблему. Таке ж варення можна готувати зі слив, груш або інших фруктів.

 

Яблучне повидло стане в нагоді як начинка пиріжків і пирогів, а також смакуватиме з млинцями, оладками або сирниками. Заготовляти домашнє повидло дуже просто. А найголовніше те, що воно безпечне, бо в складі має переважно фрукти й цукор.

 

Вам знадобляться:
* Яблука вже без серцевини – 3-3.2 кг;
* Цукор – 1.5-2 кг;
* Вода – 100-200 мл;
* Лимонна кислота – половина чайної ложки за смаком і бажанням.


Вибираємо дуже стиглі, навіть перезрілі яблука. Сорт яблук значення не має. Ріжемо скибочками і заливаємо водою. Ставимо каструлю на середній вогонь, накриваємо кришкою і варимо, періодично перемішуючи до м’якості. Залежно від соковитості сорти яблук варяться близько 30-60 хвилин.


Перебиваємо масу занурювальним блендером і перетираємо через сито. Додаємо цукор і пробуємо на смак: якщо не вистачає кислинки, додаємо лимонну кислоту. Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і уварюємо. Постійно перемішуємо, аби нічого не підгоріло. У середньому, цей процес займає близько 1-2 години.


Коли повидло стало густим, малюнок на поверхні вже не розтікається, тоді джем готовий. Розливаємо по банках, закручуємо кришками. Залишаємо так остигати. Зберігаємо в підвалі або в коморі.

Горіхове печиво до філіжанки кави


Такий простий варіант печива завжди смакує: із кавою, чаєм та іншими напоями. Готується воно швидко та з доступних продуктів, а виходить ніжним, хрумким і з чіткими горіховими нотками. За бажанням, можна склеїти половинки печива джемом, шоколадною пастою, згущеним молоком та отримати приголомшливий десерт.

 

Підготуйте такі інгредієнти:
* Вершкове масло кімнатної температури – 200 г;
* Цукрова пудра – 100 г;
* Цедра одного апельсина;
* Борошно – 300 г.;
* Сіль – 1 ч.л.;
* Апельсиновий сік – 2 ст.л.;
* Розпушувач – 1/2 ч.л.;
* Горіхи – 1 склянка.


Розігріваємо духову шафу до 180 градусів. Змішуємо масло, пудру та цедру. Додаємо сік.


В іншій ємності поєднуємо просіяне борошно, розпушувач, мелені горіхи та сіль. Додаємо сипучі продукти до масляної суміші і швидко все з‘єднуємо. Готове тісто має вийти м’яким, пластичним і таким, що не липне до рук.


Із тіста робимо невеликі кульки і викладаємо на деко, застелене пергаментним папером. Випікаємо 15-20 хвилин. За бажанням, готове печиво склеюємо шоколадом або вареним згущеним молоком, а зверху посипаємо цукровою пудрою. Готуємо улюблений напій та смакуємо!

Трішки шарлотки не завадить

Цей класичний десерт завжди смакує. Шарлотка з яблук буде чудовим доповненням чаювання – як під час Яблучного Спасу, так і будь-коли. Класичну шарлотку готують з бісквітного тіста і яблук.

 

Але зараз існує безліч інших рецептів приготування цього чудового десерту. Багато хто випікає шарлотку з вишнями, абрикосами, сливами тощо. Але традиційно для приготування цього пирога все ж використовують яблука.

 

Підготуйте такі інгредієнти:
* Яблука – 2 кг;
* Борошно пшеничне – 300 г;
* Цукор – 200 г;
* Масло вершкове – 250 г;
* Кориця – 2 ч. л.;
* Лимон, сік – 2 ст.л


У великій мисці змішуємо борошно, цукор і 1 ч. л. кориці. За допомогою міксера або вручну подрібнюємо вершкове масло на шматочки розміром з горошину. Змішуємо нарізане масло з борошняною сумішшю.
Розподіляємо дві третини отриманої суміші по дну і стінкам форми діаметром 20-25 см.


Чистимо яблука, нарізаємо їх тонкими скибочками й складаємо у миску. Посипаємо нарізані яблука корицею і збризкуємо лимонним соком. Викладаємо скибочки на підготовлене у формі тісто, акуратно заповнивши щільними рядами всю поверхню. Зверху посипаємо борошняною сумішшю.


Розігріваємо духовку до 180 градусів. Ставимо туди форму й випікаємо протягом 1 години 15 хвилин (до золотистої скоринки). Даємо смачному та ароматному яблучному пирогу охолонути.
Подаємо десерт теплим, а перед подачею посипаємо цукровою пудрою.

 

Хай смакує!

 

Валерія МУСХАРІНА, студентка Київського університету імені Бориса Грінченка