З’їж морквину, отримай купу вітамінів: ідеї морквяних страв на будь-який смак

26.07.2023
З’їж морквину, отримай купу вітамінів: ідеї морквяних страв на будь-який смак

Не секрет, що морква — найкорисніший овоч у щоденному раціоні.

 

Вона є незамінним джерелом вітамінів та мінеральних елементів — містить велику кількість провітаміну А, групи C, D, Е, К, В6 і В1, органічний натрій, біотин, калій, фосфор і магній.

 

До того ж сприяє здоров’ю шкіри й уповільнює її старіння, цінується за важливі для відновлення крові лужні елементи та є природним цілителем при онкологічних захворюваннях.


А ще морква — універсальний продукт, з якого можна приготувати безліч цікавих та корисних страв. Її можна варити, тушкувати, запікати, карамелізувати, готувати різноманітні салати.

 

Що важливо: варена морква не втрачає своїх корисних властивостей. Ба більше, саме у вареній міститься втричі більше фалкаринолу, завдяки якому покращуються пам’ять і зір, а також знімається нервова напруга.


Фітонциди, які містяться у вареному овочі, вбивають мікроби всередині людського організму. Корисна варена морква і при наявності пухлин, нефриті та дисбактеріозі кишечника.

Морквяні деруни — секрет «лінивого сніданку»

Дуже ніжна морквяна страва, та ще й з гірчичним соусом. Це зовсім інший смак дерунів, ніж із картоплі. Навіть смачніше!

 

Вам знадобляться:
— 2 скл. натертої на дрібній тертці моркви;
— 6 скл. води;
— 1/4 скл. пшеничного борошна;
— 2 яйця;
— 3 ст. л. молока;
— 2 ст. л. дрібно порізаної цибулі;
— 1/4 ч. л. солі;
— 2 ст. л. подрібненої петрушки;
— олія для смаження у фритюрі.


Для соусу:
— 1 ст. л. подрібненої петрушки;
— 1 ст. л. винного оцту;
— 1 ст. л. готової гірчиці;
— 1 ч. л. дрібно порізаної зеленої цибулі;
— 1/4 скл. оливкової олії.


У каструлі кип’ятимо 6 склянок води. Далі викладаємо подрібнену моркву, накриваємо кришкою й варимо 3 хвилини. Відціджуємо й промиваємо в холодній воді. Знову проціджуємо й викладаємо на паперовий рушник.


Беремо дві посудини. В одній змішуємо борошно, сіль і перець, а в іншій — збиваємо молоко і відділені жовтки. З’єднуємо обидві маси й добре перемішуємо. У тісто викладаємо варену моркву, подрібнену петрушку, цибулю.

 

Міксером (на швидкому режимі) збиваємо білки до пишноти, додаємо їх у тісто, перемішуємо. У велику пательню наливаємо олію, сильно розігріваємо.


Склянку на третину заповнюємо тістом, виливаємо на пательню і смажимо близько 2 хвилин з кожного боку. Те ж саме робимо з усією сумішшю.


У посудині змішуємо петрушку, оцет, гірчицю й зелену цибулю. Отримуємо соус, яким при подачі поливаємо готову страву. Смакуємо!

До чаю, кави й капучино: булочки
з морквою, яблуком та родзинками

Булочки смакують у будь-якій ситуації. Додайте яблука, моркву, родзинки — й вони відразу налаштують на атмосферу затишного вечора. Водночас пухке дріжджове тісто із соковитою яблучно-морквяною начинкою зробить чаювання приємним та домашнім.

 

До того ж ця страва — чудове рішення, щоб узяти її з собою, перекусити в перерві між справами і почастувати родину та гостей.

 

Для тіста підготуйте такі інгредієнти:
— борошно пшеничне — 500 г;
— яйця курячі — 3 шт.;
— дріжджі пресовані — 30 г;
— масло вершкове — 70 г;
— молоко — 125 мл;
— цукор — 50 г;
— цукор ванільний — 10 г;
— цукрова пудра — 30 г.


Для начинки вам знадобляться:
— морква — 2 шт.;
— яблука — 1 шт.;
— цукор — 30 г;
— родзинки — 50 г;
— кориця мелена — 3 г;
— панірувальні сухарі.


Дріжджі розчиняємо в теплому молоці. У миску просіюємо борошно, кладемо 2 яйця, розтоплене масло, цукор, ванільний цукор і дріжджову масу. Замішуємо м’яке тісто, накриваємо рушником і ставимо в тепле місце приблизно на 40 хвилин.


Для начинки беремо моркву і яблуко. Миємо, очищаємо й натираємо на грубій тертці. Родзинки промиваємо і додаємо до начинки разом із цукром, корицею і сухарями. Добре перемішуємо.


Тісто розкачуємо товщиною 0,5 см, вирізаємо круглі коржики. Посередині кожного кладемо начинку, краї тіста з’єднуємо й защипуємо. Формуємо круглі булочки, кладемо на змащене маслом деко і даємо виробам підрости ще 20 хвилин. Далі змащуємо їх збитим яйцем і випікаємо в розігрітій до 180°C духовці 25-30 хвилин до рум’яності. Смакуємо!

Морквяний торт, який точно можна їсти на ніч

Ця страва не має мінусів: проста, дієтична, без цукру й не потребує випікання. Смакуватиме з будь-якими сезонними фруктами та ягодами, особливо зі шматочками банана. Мед, фрукти й морквяні коржі нададуть достатньої солодкості торту, отож цукор тут — зайвий гість.


Вершковий крем на основі рикоти (італійський вершковий сир. — Авт.) вийде легкий і низькокалорійний. Він має відносно невисоку жирність, а натомість — багато білків і амінокислот, що сприяють набору м’язової маси та знижують втому. Тож цей сир — природний і нешкідливий спосіб відновити фізичні сили після активного робочого дня.

 

Підготуйте такі інгредієнти:
— морква — 360 г;
— цільнозернове борошно — 120 г;
— яйця курячі — 2 шт.;
— яєчний білок — 1 шт.;
— розпушувач — 0.5 ч. л.;
— мед — 3 ст. л.;
— полуниця — 3 шт.


Для крему:
— сир рикота — 100 г;
— грецький йогурт — 100 г;
— мед — за смаком.


Сиру моркву натираємо на тертці, змішуємо докупи всі інгредієнти для коржів. Розподіляємо масу на чотири рівні частини, кладемо кожну по черзі на пательню та підсмажуємо з обох боків під кришкою. Смажимо, поки коржі трішки не піднімуться. Потім відкладаємо й даємо охолонути.


Ретельно змішуємо інгредієнти для крему до утворення рівномірної маси.


Змащуємо всі чотири коржі кремом, верхній прикрашаємо ягодами чи фруктами. Залишаємо торт у холодильнику мінімум на 2 години. Подаємо з улюбленим напоєм. Смакуємо!

Глазурована морква як ідеальний гарнір

Це не тільки простий і смачний гарнір, а також яскрава та корисна страва, що одразу збагачує вітамінами будь-який раціон. Морква не втрачає жодної корисної властивості, а навіть розкриває їх: зменшує рівень холестерину в крові, лікує серцево-судинні захворювання, покращує зір та роботу мозку, регулює рівень цукру в крові.


До того ж глазурована морква напрочуд швидко готується. Всього 30 хвилин — і на вашому столі найідеальніший гарнір. За бажанням можна наділити страву цитрусовим присмаком: під час приготування додати в сотейник 100-120 мл апельсинового соку та дати повністю випаруватися. Також незайвий буде мелений мускатний горіх або чебрець.

 

Вам знадобляться:
— морква — 700 г;
— масло вершкове — 1 ст. л.;
— цукор тростинний коричневий — 1 ст. л.;
— вода — 120 мл;
— сіль — 1/2 ч. л.;
— перець чорний мелений.


У сотейнику розігріваємо вершкове масло, цукор, сіль та воду. Моркву нарізаємо середніми кубиками або соломкою та додаємо в сотейник.


Підсмажуємо моркву, поки рідина не закипить. Потім накриваємо кришкою і тушкуємо страву 8 хвилин на повільному вогні. Знімаємо кришку й даємо воді повністю википіти, щоб морква стала карамелізованою.
Додаємо перець та порубану петрушку. Смачного!

Не капустою єдиною!

Квашена морква — найкращий ферментований овоч. Чому корисно вживати продукти саме в такому вигляді? Аби зберегти здоров’я шлунково-кишкового тракту, де ферментація може підтримати баланс корисних бактерій.
Ця морквяна страва смакує з улюбленим гарніром, м’ясом та окремо — як і, наприклад, мариновані огірки.

 

Вам знадобляться:
— морква — 700 г;
— сіль — 2 ч. л.;
— вода.


Промиваємо моркву, чистимо й зрізаємо її плодоніжки та кінчики. Нарізаємо досить коротко, щоб вона помістилася в півлітрову банку з невеликим простором над нею.


Розчиняємо сіль у середній мисці у фільтрованій воді. Беремо дві чисті скляні півлітрові банки й щільно набиваємо в них моркву.


Коли банки заповняться, ставимо їх вертикально. Заливаємо моркву розсолом (так, щоб овочі були повністю покриті рідиною). Банки нещільно закриваємо зручними кришками.


Ставимо їх на невеликі тарілки, щоб підстрахуватися на випадок переливу води, який може статися під час активного бродіння. Залишаємо банки при кімнатній температурі на 24-48 годин.


Після першої доби знімаємо кришки і перевіряємо закваску — ви маєте побачити бульбашки і почути легкий, освіжаючий кислий запах (як легка версія квашеної капусти).


Як тільки побачите й відчуєте те, що морква активно бродить, перенесіть банки в дверцята холодильника. Це найтепліша частина холодильника, але все ж холодніша за кімнатну — це місце ідеально підходить для повільного бродіння моркви.


Ферментована морква готова до вживання через 1-2 тижні після того, як ви її приготуєте.

Смак і користь в одній страві

Цей яскравий салат із яблука та моркви точно заслуговує на окреме місце у вашому раціоні. У цю страву також входять родзинки і лимонний сік, що створюють чудовий баланс солодкого і кислого.


Салат містить велику кількість вітамінів, а також клітковини, що сприяє нормалізації мікрофлори шлунка і виведення токсинів. А до складу родзинок входить ще й нікотинова кислота, яка позитивно впливає на роботу нервової системи і допомагає нормалізувати сон.

 

Отож підготуйте такі інгредієнти:
— морква — 4 шт.;
— яблука — 2 шт.;
— родзинки — 50 г;
— сіль;
— цукор;
— сік — 1/2 лимона;
— олія соняшникова.


Чистимо моркву і яблука, а родзинки запарюємо на 20 хвилин.


Натираємо моркву на середній тертці, а яблука — на грубій. Додаємо родзинки, дрібку солі, лимонний сік, цукор і олію. За бажанням до салату можна додати волоські горіхи.


Добре перемішуємо та насичуємося вітамінами!

Валерія МУСХАРІНА, студентка Київського університету імені Бориса Грінченка