Олімпіада важливіша? У Мінспорту думають дозволити українцям змагатися з росіянами і білорусами

26.07.2023
Олімпіада важливіша? У Мінспорту думають дозволити українцям змагатися з росіянами і білорусами

Метальник молота Михайло Кохан нещодавно виборов для України олімпійську ліцензію на Ігри-2024 в Парижі. (Фото з сайту suspilne.media.)

За рік до старту літніх Ігор-2024 спортивний світ активно взявся до розіграшу олімпійських ліцензій.

 

Першим десятком перепусток до Парижа вже розжилися й українські олімпійці.


За словами міністра молоді та спорту, президента НОК України Вадима Гутцайта, для країни важливо, аби вітчизняні спортсмени здобули максимальну кількість ліцензій.


Щоправда, через заборону українським атлетам брати участь у змаганнях, до яких допущені представники рф та рб, у процесі здобуття перепусток виникають певні складнощі.

 

Приміром, поява у стартових протоколах росіян змусила українських фехтувальників та фехтувальниць знятися з чемпіонату світу в Мілані, на якому розігрувалися залікові очки до олімпійського кваліфікаційного рейтингу.


Водночас Вадим Гутцайт каже, що в його міністерстві можуть скасувати існуючу заборону.

 

«Якщо зараз росія і білорусь не будуть офіційно запрошені на Олімпійські ігри, ми розглядаємо питання про повернення наших спортсменів до кваліфікаційних змагань. Звичайно, нам зараз треба брати участь у всіх кваліфікаційних змаганнях», — уточнює керівник Мінмолодьспорту.


Президент МОК Томас Бах заявляє, що з остаточним вирішенням цього провокаційного питання там не поспішають: «Ми хочемо бути впевнені, що ухвалили правильне рішення».


Обізнані джерела прогнозують, що раніше жовтня, коли у Мумбаї відбудеться чергова сесія керівного олімпійського органу, рішення щодо участі представників рф та рб в Олімпіаді-2024 не буде.


«Я спілкувався з МОК, вони ще не вирішили, чи допустять російських і білоруських спортсменів, але якщо й допустять, то під нейтральним прапором, тобто без символів росії чи білорусі», — ділиться інформацією Гутцайт.


А поки в різних куточках світу тривають олімпійські відбіркові турніри, МОК відібрав у Лондона кваліфікаційні турніри у кількох нових видах спорту: брейкінг (брейк-данс), скейтбординг, скелелазіння, велоспорт BMX.

 

В організації Томаса Баха вважають, що уряд Великої Британії встановив «дискримінаційні» вимоги для допуску до цих змагань представників з рф та рб, вимагаючи від них підписати документ, у якому вони мають зголоситися виступати в нейтральному статусі, погодитися не підтримувати уряд своєї країни та війну в Україні, а також не отримувати державне фінансування.


А дивлячись на поточні дії МОК, уже можна передбачити й остаточне його рішення щодо допуску росіян та білорусів до паризької Олімпіади.


Якою ж буде реакція української спортивної спільноти на майбутній вердикт МОК — стане зрозуміло згодом.

 

«Наша олімпійська родина, всі федерації та всі наші відомі спортсмени разом збиратимемося і прийматимемо рішення про участь в Олімпійських іграх. Але я впевнений, що до цього часу ми вже матимемо багато ліцензій. Наші спортсмени теж скажуть своє слово, і сподіваємося, що і міжнародний світ теж скаже своє слово з цього питання», — зауважує Гутцайт.