Відчуй весняний аромат: добірка рецептів запашних страв із сезонних продуктів
Другий місяць весни триває, а тому саме час приготувати щось свіже, запашне й вітамінне. >>
Лимон, цукор й газована вода — невід’ємні складники літніх напоїв.
Звідси й відома назва — лимонад (у перекладі з французької означає «напій, що несе прохолоду»).
Триває другий місяць літа, за опадами приходить спека. І з нею й найактуальніша проблема: як утамувати спрагу? Домашній лимонад – ось корисний для організму та легкий у приготуванні варіант прохолоди.
Поєднуючи у собі фруктову солодкість, кислоту й насичену вуглекислим газом воду, він чудово замінює те, що ми звикли купувати в магазинах.
Стародавні єгиптяни готували із соку лимона вже з VIII ст. — змішуючи його з водою, листям лимонного дерева, рутою, м’ятою та перцем. Європейські рецепти лимонаду набули популярності на межі ХVI—XVII століть.
Легенда свідчить, що напій вигадав придворний Людовика І, котрий випадково налив у посудину лимонний сік, а злякавшись наслідків від своєї помилки, додав у графин трохи мінеральної води.
Несподіваний експеримент вразив короля: Людовик велів приносити новий напій, названий «Шорле», до його столу під час урочистостей.
Хоч як би там було, сьогоднішній лимонад — абсолютний фаворит серед фруктової газованої води. Синтезування лимонної кислоти стало величезним відкриттям ХІХ століття й уможливило промислове виробництво напою, що зараз розливають у скляні пляшки та продають по всьому світу.
Однак найкорисніший та найсмачніший, безумовно, є домашній лимонад. Приготування займає не більше 15 хвилин, а прохолоди й свіжості від спекотного дня вистачає надовго.
Звична класика: основа для будь-яких варіацій
Базовий рецепт лимонаду не потребує багато вільного часу, утім має свої хитрощі. Підготуйте сито, марлю або соковитискач, лід, гарні келихи чи інший посуд для готового напою.
Вам знадобляться:
4 великі лимони;
160-200 г цукру;
1 літр води;
меліса або м’ята.
Один лимон нарізаємо кружальцями або часточками. З решти отримуємо фреш. Зробити це можна за допомогою цитрус-пресу чи віджимання соку вручну: його буде більше, якщо залишити фрукт на деякий час за кімнатної температури та покатати під тиском долоні. Бажано не використовувати шкірку цитрусів, аби позбавитися гіркоти й одержати свіжу кислинку.
Одну склянку цукру розводимо літром теплої води та змішуємо з отриманим соком. Надалі відправляємо в холодильник на декілька годин. Лід та кілька листочків м’яти кладемо на дно келиха та заливаємо охолодженим напоєм.
«Літній душевний» малиновий лимонад від британського шеф-кухаря Джеймі Олівера
Цей лимонад яскраво поєднує цілий комплекс вітамінів, що не тільки зміцнюють імунітет, а й дарують неповторний смак і прохолоду.
Підготуйте такі інгредієнти:
1 грейпфрут;
100 г цукру;
корінь імбиру;
жменя свіжого базиліку;
1 літр води;
кубики льоду;
60 г базилікового сиропу.
Змішуємо цукор та 120 мл води й варимо на помірному вогні: щоб він розчинився. Очищуємо корінь імбиру, нарізаємо шматочками, додаємо в сироп. Кладемо листочки м’яти, перемішуємо й даємо охолонути. Проціджуємо через сито, додаємо грейпфрутовий сік і воду, що залишилася, перемішуємо.
Для базилікового сиропу беремо:
200 г цукру;
250 г води;
250 г свіжого базиліку.
Змішуємо в ємності воду із цукром та нагріваємо на середньому вогні приблизно 2 хвилини, поки цукор повністю не розчиниться. Додаємо базилік і варимо 15-20 хвилин, потім дістаємо його з сиропу, даємо стекти і прибираємо.
Перемішуємо напій із сиропом, додаємо лід та смакуємо!
Незвичайне, але дуже гармонійне поєднання ніжного молочного смаку та освіжаючої лаймової кислинки.
Вам знадобляться:
3 свіжі лайми;
6 ст. л. згущеного молока;
200 г цукру;
1,4 л води.
Зрізаємо з лаймів кінчики і ділимо кожен плід на 4-8 частинок. Блендером доводимо цитруси, цукор і воду до однорідності. Проціджуємо отриману масу через сито. Збиваємо рідину разом зі згущеним молоком. Потім додаємо подрібнений лід і перемішуємо блендером ще раз. Лимонад готовий!
Щоб отримати максимально смачний напій, варто враховувати деякі секрети:
Аби зберегти корисні речовини, свіжовичавлений сік не варто змішувати з гарячим сиропом. Охолодіть і тільки після цього з’єднуйте з лимоном.
Сироп, як і кубики льоду, можна приготувати заздалегідь і використовувати за потребою. Це дозволить заощаджувати час.
Для приготування лимонаду використовуйте лише натуральні продукти. Якщо рецепт містить сік лимона, апельсина чи інших цитрусових, ягід або фруктів, варто вичавити його самостійно, а не використовувати готовий.
Якщо ви вирішили додати газовану воду, варто віддати перевагу тій, що не має специфічного сильно вираженого смаку.
Домашній лимонад краще зберігати у скляній тарі, не варто переливати його у пластикові пляшки.
Ефектним варіантом подачі є прозорий глечик або лимонадниця — спеціальна тара для прохолодних напоїв із краником.
До того ж лід можна заморозити разом із лимоном, лаймом або ягодами: це додасть краси вашому напою.
Насправді, цей рецепт працює з різноманітними ягодами: полуницею, чорницею, аґрусом, порічками. Однак шеф радить спробувати саме малиновий смак.
Вам знадобляться:
600 г малини;
2 лимони;
250 г цукру.
300 мл води.
Поміщаємо малину в середню каструлю на середній вогонь й заливаємо водою.
Тим часом знімаємо цедру з лимонів, додаємо до малини й варимо 10-15 хвилин на слабкому вогні, регулярно помішуючи. Робимо це, доки цедра та ягоди не розпадуться. Важливо: не дати суміші закипіти!
Через дрібне сито над великою мискою проціджуємо суміш. Далі знову виливаємо рідину в каструлю, додаємо цукор і вичавлюємо сік з обох лимонів. Варимо на середньо-слабкому вогні й регулярно помішуємо, поки весь цукор не розчиниться.
Переливаємо у стерилізовану пляшку або банку та подаємо, розбавивши звичайною або газованою водою, кавою чи просекко (італійським сухим ігристим вином).
Легкий варіант поєднання класичного лимонного смаку із пряними розмариновими нотками.
Вам знадобляться:
2 л води;
300 мл свіжого лимонного соку;
2-3 гілочки свіжого розмарину;
100 г цукру;
170 г меду.
У каструлі кип’я—тимо 500 мл води й додаємо туди розмарин. Зменшуємо вогонь і варимо під кришкою 10 хвилин. Видаляємо розмарин і охолоджуємо відвар. Розчиняємо в ньому мед із цукром та охолоджуємо.
Додаємо лимонний сік і воду, що залишилася. Подаємо готовий лимонад у склянках із льодом.
Валерія МУСХАРІНА
Другий місяць весни триває, а тому саме час приготувати щось свіже, запашне й вітамінне. >>
Грузинська кухня має давню й багату історію, на становлення якої впливали і природні особливості, і різноманіття релігій, що існують на цій невеликій території. >>
Пироги — це справжнє кулінарне мистецтво. >>
Розпочалася Масниця, або, як її ще називають у народі, Колодій, Сиропуст, Масляна, Сирний тиждень. >>
Ольга Мартиновська — відома українська шеф-кухарка з Миколаєва, переможниця «МастерШеф-3» і суддя цього телепроєкту. >>
Передвесняний період — пора активного поширення інфекційно-вірусних захворювань: >>