Легкі й сезонні: п’ять рецептів освіжаючого лимонаду для спекотного літа

12.07.2023
Легкі й сезонні: п’ять рецептів освіжаючого лимонаду для спекотного літа

Лимон, цукор й газована вода — не­від’ємні складники літніх напоїв.

 

Звідси й відома назва — лимонад (у перекладі з французької означає «напій, що несе прохолоду»).


Триває другий місяць літа, за опадами приходить спека. І з нею й найактуальніша проблема: як утамувати спрагу? Домашній лимонад – ось корисний для організму та легкий у приготуванні варіант прохолоди.

 

Поєднуючи у собі фруктову солодкість, кислоту й насичену вуглекислим газом воду, він чудово замінює те, що ми звикли купувати в магазинах.


Стародавні єгиптяни готували із соку лимона вже з VIII ст. — змішуючи його з водою, листям лимонного дерева, рутою, м’ятою та перцем. Європейські рецепти лимонаду набули популярності на межі ХVI—XVII століть.

 

Легенда свідчить, що напій вигадав придворний Людовика І, котрий випадково налив у посудину лимонний сік, а злякавшись наслідків від своєї помилки, додав у графин трохи мінеральної води.

 

Несподіваний експеримент вразив короля: Людовик велів приносити новий напій, названий «Шорле», до його столу під час урочистостей.


Хоч як би там було, сьогоднішній лимонад — абсолютний фаворит серед фруктової газованої води. Синтезування лимонної кислоти стало величезним відкриттям ХІХ століття й уможливило промислове виробництво напою, що зараз розливають у скляні пляшки та продають по всьому світу.

 

Однак найкорисніший та най­смачніший, безумовно, є домашній лимонад. Приготування займає не більше 15 хвилин, а прохолоди й свіжості від спекотного дня вистачає надовго.


Звична класика: основа для будь-яких варіацій

Класичний лимонад

Базовий рецепт лимонаду не потребує багато вільного часу, утім має свої хитрощі. Підготуйте сито, марлю або соковитискач, лід, гарні келихи чи інший посуд для готового напою.

Вам знадобляться:
4 великі лимони;
160-200 г цукру;
1 літр води;
меліса або м’ята.


Один лимон нарізаємо кружальцями або часточками. З решти отримуємо фреш. Зробити це можна за допомогою цитрус-пресу чи віджимання соку вручну: його буде більше, якщо залишити фрукт на деякий час за кімнатної температури та покатати під тиском долоні. Бажано не використовувати шкірку цитрусів, аби позбавитися гіркоти й одержати свіжу кислинку.


Одну склянку цукру розводимо літром теплої води та змішуємо з отриманим соком. Надалі відправляємо в холодильник на декілька годин. Лід та кілька листочків м’яти кладемо на дно келиха та заливаємо охолодженим напоєм.


«Літній душевний» малиновий лимонад від британського шеф-кухаря Джеймі Олівера

Імбирний лимонад із грейпфрутом
і базиліком

Цей лимонад яскраво поєднує цілий комплекс вітамінів, що не тільки зміцнюють імунітет, а й дарують неповторний смак і прохолоду.

 

Підготуйте такі інгредієнти:
1 грейпфрут;
100 г цукру;
корінь імбиру;
жменя свіжого базиліку;
1 літр води;
кубики льоду;
60 г базилікового сиропу.


Змішуємо цукор та 120 мл води й варимо на помірному вогні: щоб він розчинився. Очищуємо корінь імбиру, нарізаємо шматочками, додаємо в сироп. Кладемо листочки м’яти, перемішуємо й даємо охолонути. Проціджуємо через сито, додаємо грейпфрутовий сік і воду, що залишилася, перемішуємо.

 

Для базилікового сиропу беремо:
200 г цукру;
250 г води;
250 г свіжого базиліку.


Змішуємо в ємності воду із цукром та нагріваємо на середньому вогні приблизно 2 хвилини, поки цукор повністю не розчиниться. Додаємо базилік і варимо 15-20 хвилин, потім дістаємо його з сиропу, даємо стекти і прибираємо.


Перемішуємо напій із сиропом, додаємо лід та смакуємо!

Бразильський лимонад

Незвичайне, але дуже гармонійне поєднання ніжного молочного смаку та освіжаючої лаймової кислинки.

 

Вам знадобляться:
3 свіжі лайми;
6 ст. л. згущеного молока;
200 г цукру;
1,4 л води.


Зрізаємо з лаймів кінчики і ділимо кожен плід на 4-8 частинок. Блендером доводимо цитруси, цукор і воду до однорідності. Проці­джуємо отриману масу через сито. Збиваємо рідину разом зі згущеним молоком. Потім додаємо подрібнений лід і перемішуємо блендером ще раз. Лимонад готовий!


Щоб отримати максимально смачний напій, варто враховувати деякі секрети:


Аби зберегти корисні речовини, свіжовичавлений сік не варто змішувати з гарячим сиропом. Охолодіть і тільки після цього з’єднуйте з лимоном.


Сироп, як і кубики льоду, можна приготувати заздалегідь і використовувати за потребою. Це дозволить заощаджувати час.


Для приготування лимонаду використовуйте лише натуральні продукти. Якщо рецепт містить сік лимона, апельсина чи інших цитрусових, ягід або фруктів, варто вичавити його самостійно, а не використовувати готовий.


Якщо ви вирішили додати газовану воду, варто віддати перевагу тій, що не має специфічного сильно вираженого смаку.


Домашній лимонад краще зберігати у скляній тарі, не варто переливати його у пластикові пляшки.

 

Ефектним варіантом подачі є прозорий глечик або лимонадниця — спеціальна тара для прохолодних напоїв із краником.

 

До того ж лід можна заморозити разом із лимоном, лаймом або ягодами: це додасть краси вашому напою.

Малиновий лимонад

Насправді, цей рецепт працює з різноманітними ягодами: полуницею, чорницею, аґрусом, порічками. Однак шеф радить спробувати саме малиновий смак.

 

Вам знадобляться:
600 г малини;
2 лимони;
250 г цукру.
300 мл води.


Поміщаємо малину в середню каструлю на середній вогонь й заливаємо водою.


Тим часом знімаємо цедру з лимонів, додаємо до малини й варимо 10-15 хвилин на слабкому вогні, регулярно помішуючи. Робимо це, доки цедра та ягоди не розпадуться. Важливо: не дати суміші закипіти!


Через дрібне сито над великою мискою проціджуємо суміш. Далі знову виливаємо рідину в каструлю, додаємо цукор і вичавлюємо сік з обох лимонів. Варимо на середньо-слабкому вогні й регулярно помішуємо, поки весь цукор не розчиниться.


Переливаємо у стерилізовану пляшку або банку та подаємо, розбавивши звичайною або газованою водою, кавою чи просекко (італійським сухим ігристим вином).

Лимонад із розмарином

Легкий варіант поєднання класичного лимонного смаку із пряними розмариновими нотками.

 

Вам знадобляться:
2 л води;
300 мл свіжого лимонного соку;
2-3 гілочки свіжого розмарину;
100 г цукру;
170 г меду.


У каструлі кип’я—тимо 500 мл води й додаємо туди розмарин. Зменшуємо вогонь і варимо під кришкою 10 хвилин. Видаляємо розмарин і охолоджуємо відвар. Розчиняємо в ньому мед із цукром та охолоджуємо.
Додаємо лимонний сік і воду, що залишилася. Подаємо готовий лимонад у склянках із льодом.

Валерія МУСХАРІНА