Арбітром «кашу» зіпсуєш...

13.03.2015
Арбітром «кашу» зіпсуєш...

Граючи від початку матчу в більшості, «Баварія» легко розбила «Шахтар». (з сайта УЄФА.)

Іще кілька місяців тому, після розгрому БАТЕ з рахунком 7:0, «Шахтар» приймав вітання від своїх фанатів за найбільшу єврокубкову перемогу в своїй історії. Позавчора ж підопічні Мірчи Луческу вже самі опинилися в шкурі білоруського чемпіона, програвши з таким же непристойним рахунком «Баварії» у повторному поєдинку 1/8 фіналу ЛЧ. Ця поразка, яка викинула українського чемпіона з подальшого розіграшу ЛЧ, стала найбільш болючим міжнародним фіаско «гірників», а нещодавня бойова нічия з мюнхенцями у Львові, в підсумку, виявилася марною справою.

Про те, що «кіна на «Альянц-Арені» не буде», стало зрозуміло на третій хвилині матчу, коли шотландський арбітр Уїльям Коллам призначив у ворота «гірників» пенальті й на додачу вилучив з поля Олександра Кучера, який збив у власному штрафному майданчику Маріо Гьотце. «Чи тягнув фол на червону картку? Мені сказати важко. Але відповідальності з себе я не знімаю — за цей результат провина лежить повністю на мені. У будь-якому разі вдесятьох протистояти одній із найсильніших команд світу було неймовірно складно», — український захисник «гірників» не став шукати винних у мюнхенському провалі своєї команди, яка сповна відчула на собі силу баварської машини.

Однак радикальне рішення шотландського рефері, яке, по суті, зламало гру, що навіть і не встигла як слід розпочатися, викликає купу запитань. Ні, заперечень щодо призначення 11-метрового удару ні в кого, в тому числі й Кучера, немає. А от чи тягнуло те порушення на вилучення — сумнівно. Приміром, екс-арбітр ФІФА Сергій Шебек каже, що навіть і жовтої картки в тому епізоді Кучеру можна було не показувати.

Варто відзначити, що в футбольному світі вже давно ведуться суперечки щодо подвійного покарання футболістів (пенальті та червона карта) за фол у штрафному майданчику. Президент УЄФА Мішель Платіні навіть обіцяв розібратися в несправедливості й обмежити подібні покарання лише пенальті.

Ситуація, коли «червоне світло» рефері «запалюють» перед голкіпером, трактуючи його дії як фол останньої надії, не рідкість. Притому, що в одному випадку служитель феміди оцінює воротарське порушення червоною карткою, в іншому — жовтою. Що ж стосується Кучера, який провів невдалий підкат у карному майданчику, то на вилучення його фол аж ніяк не тягнув. «Шкода, що великим командам надають таку підтримку», — резюмував очільник «Шахтаря» Луческу.

Додамо, що випадок із Кучером увійде в книгу рекордів Ліги чемпіонів, адже Олександр став тим футболістом, який отримав найшвидше вилучення в історії турніру. Попередніми лідерами даного рейтингу були одразу двоє футболістів — форвард «Нюкасла» Крейг Белламі та захисник «Вердера» Валер’єн Ісмаєль, яких вилучили з поля на п’ятій хвилині поєдинку.

Водночас доля «ПСЖ», який у гостьовому протистоянні проти «Челсі» також доволі рано залишився в меншості, склалася зовсім інакше, попри те, що з поля за грубу гру голландець Бйорн Кюйперс вилучив лідера атак парижан Златана Ібрагимовича.

Проте навіть за таких несприятливих обставин команда Лорана Блана примудрилася двічі, зусиллями своїх бразильських захисників, зрівняти рахунок у матчі. Гол Давида Луїса перевів гру в «овертайм», тоді як точний удар Тьяго Сильви вивів «ПСЖ» до чвертьфіналу Суперліги.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Чвертьфінали. Матчі-відповіді.

«Баварія» (Німеччина) — «Шахтар» (Україна) — 7:0 (перша гра — 0:0)

Голи: Мюллер, 4 (пен.), 52; Ж. Боатенг, 34; Рібері, 49; Бадштубер, 63; Р. Левандовський, 75; Гьотце, 87

«Баварія»: Нойєр, Бадштубер (Данте, 65), Ж. Боатенг, Алаба, Рафінья, Швайнштайгер, Гьотце, Мюллер, Рібері (Бернат, 60), Роббен (Роде, 19), Р. Левандовський

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Шевчук, Фред, Степаненко, Коста (В. Нем, 79), Тейшейра (Ілсіньйо, 69), Тайсон (Кривцов, 9), Адріано

Попередження: Бадштубер, 26;
Ж. Боатенг, 38 — Коста, 38

Вилучення: Кучер, 3 («Ш»)

Суддя — Коллам (Шотландія)

Мюнхен, «Альянц-Арена», 75 тис. глядачів

* * *

«Челсі» (Англія) — «ПСЖ» (Франція) — 2:2 (у дод. час, Кехілл, 81; Азар, 96 (пен.) — Д. Луїс, 86; Т. Сильва, 114; вилучення: Ібрагімович, 31 («П»); 1:1).