Скромно і без смаку

20.02.2015
Скромно і без смаку

Мюнхенські суперзірки на чолі з Франком Рібері (на фото) вирішили не форсувати події в першому матчі 1/8 фіналу ЛЧ проти «Шахтаря» у Львові. (УНІАН.)

Рік тому, розпочинаючи у «плей-оф» своє сходження на вершину Суперліги, мадридський «Реал» розніс на «Велтінс-Арені» у Гельзенкірхені місцеву команду — 6:1. Цього разу жереб знову звів на стадії 1/8 фіналу «Шальке» та «вершкових». І знову підопічні Карло Анчелотті здобули впевнену гостьову перемогу. Щоправда, позавчора справа до розгрому не дійшла — чинні клубні чемпіони Європи обмежилися гросмейстерською «вікторією» — 2:0, яку перед матчем-відповіддю можна вважати відмінним фундаментом для подальшого турнірного прогресу.

Після майже місячної голевої «засухи» знову забив кращий футболіст минулого року — Кріштіано Роналдо, точний удар якого, власне, став переможним у матчі. «Він живе думками про голи», — наставник мадридців Карло Анчелотті розповів про «внутрішній світ» португальського «супермена», який, подейкують, дуже важко переживав розлучення зі своєю подругою — російською моделлю Іриною Шейк. За словами італійського спеціаліста, перемога над «Шальке» дозволить його команді, гра котрої після Нового року дещо втратила попередній блиск, «повернутися на правильний шлях».

Зазначимо, що позавчорашній успіх «Реала» в Гельзенкірхені став для нього десятим поспіль тріумфом у матчах Ліги чемпіонів. А це — повторення рекорду, який у попередні роки встановила «Баварія». Нинішня ж форма мюнхенського клубу далека від оптимальної, що не дозволяє йому, як колись раніше, «закатувати в асфальт» усіх без винятку опонентів. Після своє розгромної перемоги в бундеслізі над «Гамбургом» (9:0) багато з експертів прогнозували команді Гвардіоли легку прогулянку Львовом, де, нагадаємо, приймає своїх суперників у ЛЧ «Шахтар». Однак перший поєдинок 1/8 фіналу Суперліги «Баварія» провела «скромно і без смаку». Можливо, як заявляв голландський півзахисник мюнхенців Ар’єн Роббен, його партнери по команді недооцінили суперника, а можливо, баварці вирішили просто не форсувати події, відклавши питання виходу до чвертьфіналу на матч-відповідь.

У будь-якому разі у Львові «Баварія» весь свій потенціал не показала, зосередившись на завданні-мінімум — збереженні власних володінь «на замку». Вочевидь аналогічне завдання мали й футболісти «Шахтаря». По суті, заповнена під зав’язку «Арена Львів», яка постійним співом Національного гімну та скандуванням «Україна» підтримувала чинного чемпіона країни, стала свідком в’язкого, малоцікавого й захисного футболу у виконанні обох команд. «Шкода, що, граючи в більшості, ми не змінили тактику й не почали грати в свою гру», — наставник «Шахтаря» Мірча Луческу вирішив залишити в руках «синицю», навіть тоді, коли, після вилучення за два попередження Хабі Алонсо «Баварія» практично повністю відмовилася від атакувальних дій. «У Мюнхені ми зобов’язані перемагати», — резюмував Гвардіола, якому, без сумніву, ніхто не вибачить невдачі в протистоянні з «гірниками».

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу. Перші матчі.

«Шахтар» (Україна) — «Баварія» (Німеччина) — 0:0

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Шевчук, Фред, Фернандо, Коста (Марлос, 78), Тейшейра, Тайсон (Нем, 84), Адріано (Гладкий, 89)

«Баварія»: Нойєр,  Рафінья, Алаба, Д. Боатенг, Бернат, Алонсо, Швайнштайгер, Рібері, Роббен, Гьотце (Р. Левандовський, 75), Мюллер (Бадштубер, 70)

Попередження: Срна, 38; Коста, 58; Фред, 77 — Рафінья, 23; Алонсо, 24; Боатенг, 80; Швайнштайгер, 85

Вилучення: Алонсо, 65 («Б»)

Суддя — Ундіано Мальєнко (Іспанія)

Львів, «Арена Львів», 34 280 глядачів

***

«ПСЖ» (Франція) — «Челсі» (Англія) — 1:1 (Кавані, 57 — Іванович, 36), «Базель» (Швейцарія) — «Порту» (Португалія) — 1:1 (Д. Гонсалес, 11 — Даніло, 79 (пен.)), «Шальке» (Німеччина) — «Реал» (Іспанія) — 0:2 (К. Роналдо, 26; Марсело, 79).