«Гладіатори» проти «Спартака»

15.03.2013
«Гладіатори» проти «Спартака»

Лідери «Будівельника» Анісімов та Лайонс не пустили російський «Спартак» до півфіналу Єврокубка. Фото Іллі ХОХЛОВА.

Якби це сталося минулого сезону, то перемога над «Спартаком» із Санкт–Петербурга вивела б «Будівельник» до фіналу Єврокубка — «Фіналу чотирьох». Проте нинішній розіграш проходить за іншим форматом. Якщо раніше чотири найкращі команди збиралися в одному місці й розігрували трофей в «одинарних» матчах «на виліт», то тепер є півфінали з поєдинками вдома і в гостях та вирішальний матч двох найкращих команд Кубка Європи, який 13 квітня відбудеться в Шарлеруа. Щоб потрапити до Бельгії, «будівельники» мають пройти іспанський «Більбао». Півфінальні зустрічі заплановані на 20 березня — в Країні басків — та на 27–ме — в Києві.

Зміна формату ЄК вочевидь продиктована бажанням організаторів поставити учасників турніру в рівні умови. «Нейтралітет» фінального майданчика — здається, найкраще рішення. Адже раніше господарі «Фіналу чотирьох» мали перевагу над рештою суперників. Що, власне, минулого року підтвердили підмосковні «Хімки», які виграли Кубок Європи завдяки домашнім стінам. Цікаво, що в півфіналі хімчани переграли співвітчизників із пітерського «Спартака».

Не зіграють «червоно–білі» в головному матчі другого за значенням єврокубка й цього року. Їхній турнірний шлях обірвався позавчора в київському Палаці спорту. Прикметно, що «Спартаку» став на перешкоді клуб, чиїх гравців називають «гладіаторами».

Після упевненої домашньої перемоги з різницею в 11 очок підопічні словенця Юре Здовца впевнено почали й повторний чвертьфінальний поєдинок, вигравши стартову чверть із різницею в шість очок. Як і в зустрічі на берегах Неви, на перших ролях у пітерців були грек Лукас Маврокефалідіс та американець Зак Райт, завдяки яким гості комфортно почувалися як у нападі, так і під власним щитом. «Слід позбутися дурощів першого матчу й діяти від захисту», — наполягав керманич «Будки» Айнарс Багатскіс у невеличкій перерві між першими двома десятихвилинками.

Після тієї розмови київські баскетболісти намацали свою гру, підкоригували приціл і за підтримки трьох тисяч фанів увімкнули «форсаж». Вигравши другу чверть iз переконливим рахунком 24:9, «гладіатори» вселили в уболівальників надію на загальний успіх. Коли ж за рахунку 44:35 Сергій Горбенко влучив із–за дуги, під дахом Палацу спорту повіяло запахом півфіналу. Щоправда, 12–очкова перевага, яка виводила «Будку» в наступний раунд, надалі почала танути. Коли ж гандикап зменшився до шести очок, деякі фанати почали гризти нігті, інші — молитися спортивному богу.

Хтозна, як завершився б поєдинок, якби наприкінці зустрічі лідери «Спартака» один за одним не почали «вилітати» з гри через перебір особистих фолів. Власне, падіння пітерської команди почалося з п’ятого персонального фолу Джошуа Картера, який за рахунку 59:53 намагався — та ще й невдало — завадити триочковому кидку співвітчизника Малкольма Ділені. Здобувши чотири очки в одній атаці, американський лідер «Будки» започаткував фінішний ривок, під час якого кияни просто нокаутували опонентів — 14:1! При цьому майданчик залишили ще два «стовпи» «Спартака» — центрові Маврокефалідіс та Владімир Драгічевич із Чорногорії. Після цього стало зрозуміло, що саме Київ — півфіналіст Єврокубка. Підсумкова перевага — плюс 17.

«Умовно кажучи, ми переписали історію. Нечасто українському клубу вдається грати в четвірці Єврокубка. Звичайно, краще було б зіграти у форматі «Фіналу чотирьох», але вже як є», — підсумував Багатскіс.

До слова, у фінальних четвірках єврокубкових турнірів раніше брали участь «Київ» та «Азовмаш», проте виступали вони в турнірі нижчого рангу.

 

ТАБЛО

Кубок Європи. 1/4 фіналу (матчі–відповіді). «Будівельник» (Україна) — «Спартак» (СПб, Росія) — 73:56 (13:19, 24:9, 17:21, 19:7; Ділейні (17), Анісімов (15) — Маврокефалідіс (21), Райт (14); перша гра — 72:83), «Більбао» (Іспанія) — «Ульм» (Німеччина) — 101:78 (81:85), «Локомотив–Кубань» (Кр, Росія) — «Будучность» (Чорногорія) — 90:65 (72:54), УНІКС (Росія) — «Валенсія» (Іспанія) — 71:68 (70:80; Ліщук «В» — 1 очко,

1 підб., 4 блок–шоти, 20:28).

У півфіналах зіграють: «Більбао» — «Будівельник» та «Локомотив» — «Валенсія».

«Єврочеллендж». 1/4 фіналу (перший матч). «Ольденбург» (Німеччина) — «Хімік» (Україна) — 82:74 (17:16, 23:18, 28:21, 14:19; Дженкінс (23) — Дін (17)).

НБА. «Голден Стейт» — «Детройт» — 105:97 (Кравцов «Д» — не грав).