«Бойкот вакцинації повертає «забуті» недуги»

12.03.2013
«Бойкот вакцинації повертає «забуті» недуги»

Минулого разу на сторінці «Здоров’я» ми порушували тему профілактичних щеплень — одну з найактуальніших і гострих сьогодні у вітчизняній медицині. Зрозуміло, що розглянути всі аспекти проблеми в одній публікації — нереально. Відтак продовжити розмову і знайти відповіді на питання щодо вакцинації, які найбільше турбують батьків, «УМ» вирішила з допомогою фахівця — доцента кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Шупика, головного дитячого імунолога Києва Федора Лапія.

 

Коли «забуті» недуги повертаються

— Федоре Івановичу, чим може обернутися для здоров’я відмова від планової профілактичної вакцинації?

— Відповідь тут чітка: кількістю хвороб, запобігти яким можна лише за допомогою профілактичного щеплення, відповідно, зростатиме i смертність від них. Можу сказати, що й раніше, в 1960—1970 роках, траплялися випадки ухиляння батьків від щеплень, що призводило до епідемій, до спалахів дифтерії у СРСР, до повернення кашлюку в Японії, Швеції та кору у Великій Британії, коли країною прокотилася хвиля бойкоту вакцинації.

Як свідчить досвід розвинених країн, уже «забута» хвороба повертається, коли рівень охоплення вакцинацією знижується до 30%. Колеги розповідають, що останнім часом в їхній практиці почали траплятися випадки генералізованого правця серед нещеплених дітей. А смертність при цій недузі майже 50%. Донедавна правець реєстрували лише серед людей пенсійного віку, які працюють на городах і не охоплені вакцинацією. Але щоб серед дітей... Це може бути наслідком відмови від щеплень. Також останнім часом ми зауважили зростання захворювань, подібних до кору чи краснухи. Не забувайте, Україна має епідемію туберкульозу. А вакцинація на 85% попереджає тяжкі форми цієї недуги серед дітей раннього віку.

Щеплення проводиться як заради здоров’я, так і для безпеки соціуму, зокрема в дитячих садочках і школах. Якщо дитина не була щеплена і не хворіла на кір, краснуху, паротит, є ризик ускладнень під час перебігу недуги, особливо — в дорослому віці. Смертельних випадків від кору, за статистикою, трапляється один на тисячу хворих. Також буває один випадок на тисячу ураження головного мозку — енцефаліт. А це — глибока інвалідність. Скажімо, якщо в Києві за рік народжується 30–35 тисяч діток, то, за умови припинення імунізації, з них можуть померти до 35 осіб.

Проста медична арифметика. Візьмімо тисячу дітей і вакцинуємо всіх, окрім десяти. У двох відсотків діток, які отримали щеплення, імунітет може не виробитися — таке трапляється. Це приблизно 20 дітей. Отже, у разі епідемії з 1000 дітлахів занедужає 30–10 невакцинованих і ті 20, організм яких не сприйняв вакцину. А 970 не захворіють. Ось вам і відповідь на запитання про ефективність щеплень.

— Чим небезпечні кір, краснуха та паротит — недуги, імунітет проти яких організм виробляє з допомогою планового щеплення?

— Кожна з названих хвороб може перебігати тяжко, з ускладненнями. Перебіг кору може ускладнитися енцефалітом, пневмонією, ураженням органу зору, що інколи спричиняє сліпоту. Ускладненнями від паротиту можуть бути менінгіт, ураження оболонок центральної нервової системи та залозистих тканин статевих органів, що призводить до безпліддя. Статистично трапляється також один випадок втрати слуху на 20 тисяч осіб. Краснуха особливо небезпечна при вагітності, бо існує високий ризик (відсотків на 90%) проникнення вірусу в плід. Тож можливе самовільне переривання вагітності або народження дитини–інваліда.

— Що можете сказати про епідеміологічну ситуацію в Україні з цими недугами?

— Торік в Україні було зареєстровано понад 14 тисяч випадків захворювання на кір. Ось і минулого тижня 12–річна дитина у Києві захворіла на цю інфекційну хворобу. Говорити про те, з якою кількістю дітей вона контактувала (а дитина відвідувала школу) і скількох осіб ще могла уразити ця небезпечна інфекція, наразі складно.

«Ті, хто сіють паніку, не відповідають ні за що»

— Нині багато батьків мотивують відмову щеплювати дитину негативними наслідками для здоров’я...

— Мені здається, що в суспільстві більше розмов про ці негативні наслідки, ніж їх справді трапляється. На темі вакцинації нині багато спекулюють. Складається враження, що це вигідно — і деяким політикам, і ЗМІ. Часто в пресі з’являються резонансні публікації, в яких — ні глибинного аналізу причин цієї проблеми, ні її наслідків. Чесно кажучи, люди, які пишуть або проголошують різні дурниці, ніякої відповідальності не несуть, а відмова від вакцинації нерідко призводить до важких і трагічних наслідків. Ця проблема насправді в Україні гіпертрофована. Натомість МОЗ офіційно заявляє, що за останні 10 років жодна дитина в Україні не померла від вакцинації.

— І все ж людей непокоїть ситуація з вакцинами, а точніше — якість препаратів...

— Так, існує велика проблема довіри. Є препарати більш сучасні і менш прогресивні. Вони відрізняються реактогенністю. Тобто на більш реактогенну вакцину частіше може виникнути реакція — підвищення температури, наприклад. До таких препаратів, зокрема, належить стара вакцина проти кашлюку. Для дитини з неврологічними проблемами вона небажана — краще зробити щеплення сучасною протикашлюковою ацелюлярною вакциною. Тоді імовірність виникнення температурних реакцій буде менше 5 відсотків. Крім того, різні виробники використовують різні середовища для вирощування вакцинальних вірусів. Наприклад, деякі продукують вакцину від кору, використовуючи курячий ембріон. Якщо людина має сильну алергію до яєчного білка, їй, зрозуміло, буде небезпечно щепитися таким препаратом — це може викликати набряк Квінке або анафілактичний шок. Для людей з тяжкими імунодефіцитами небезпечним може бути щеплення живими вакцинами — такими, які містять живі ослаблені мікроорганізми. Однак хочу сказати: сучасні вакцини є високобезпечними.

«Якщо батьки ігнорують вакцинацію, суспільство має сказати своє слово»

— А які є протипоказання до щеплення, Федоре Івановичу?

— Перелік протипоказань визначений наказом МОЗ України. Зокрема, це гострі стадії хвороб, підвищена температура тіла. А також важка алергічна реакція на компоненти вакцини, зокрема на яєчний білок, якщо йдеться про вакцинацію проти кору, епідемічного паротиту та краснухи. Таке трапляється рідко, але людина може мати гіперчутливість алергічного типу до компонентів вакцини. Звісно, якщо виникає така ситуація, доводиться відмовлятися від вакцинації.

Водночас варто пам’я­тати: вакцинація не дає 100% ефекту. Статистично в двох відсотків щеплених осіб може не сформуватися імунологічна відповідь. Також важливі тонкощі самого процесу щеплення. Наприклад, якщо вакцину неправильно зберігали, коли розведена для ін’єкції вона більш як годину зберігається при кімнатній температурі. Ще такий нюанс: неповне висихання спирту на місці уколу — це на 50% вбиває вакцинальний вірус. Серед 2% з невиробленим імунітетом будуть ті, хто через індивідуальну особливість чи з причини порушення правил вакцинації не ефективно щеплені. До речі, щоб не було епідемій, треба максимально — на 95% — імунізувати населення.

— Як бути, якщо дитину з медичних показань не можна вакцинувати? Як їй відвідувати дитячі колективи?

— Проблема громадянського суспільства і полягає в тому, що воно — суспільство — має вирішувати, яким чином захищати тих, хто не має імунного захисту. Так, як це вирішують за кордоном. У країнах Західної Європи батьки, які через свої погляди не бажають віддавати свою дитину до дитячого колективу, мають самостійно забезпечити її розвиток та освіту. У США невакцинованих дітей не допускають до дитячих закладів, проте держава забезпечує альтернативні способи здобуття початкової освіти, скажімо, заочне або дистанційне навчання. В Україні, на жаль, такої системи поки що немає.

Деякі батьки вважають, що вакцина завдасть шкоди їхньому малюку, і відмовляються виконувати свій громадянський і батьківський обов’язок — вакцинувати дитину. Батьківський — оскільки не забезпечують дитині захист від дифтерії, від правця та інших хвороб, наражаючи її на ризик. Громадянський — бо цим вони порушують законодавство і чинять за принципом: я роблю, як хочу, а інші мене не цікавлять. У цьому випадку вступає в силу стаття Закону «Про захист населення від інфекційних захворювань», в якій сказано: дитина, котра не має протипоказань до вакцинації, без щеплень не може відвідувати дитячий колектив. Якщо суспільство вирішить, що вакцинація не потрібна, Верховна Рада має прийняти закон, який дозволить відвідування дитячих закладів без щеплень. Поки що вакцинація є обов’язковою.