Болить у Баку

17.04.2010
Болить у Баку

«Срібло» Катерини Бурмістрової (на передньому плані) — найвища нагорода наших борців вільного стилю на ЧЄ–2010. (Фото Рейтер.)

На континентальному форумі в Баку українські чоловіча та жіноча збірні з вільної боротьби залишилися без золотих медалей, хоча їхали на турнір у статусі фаворитів. «Сильна стать» здебільшого сконфузилася, обмежившись єдиною «бронзою» триразового чемпіона Європи Василя Федоришина. Надалі настала черга дівчат постояти за честь держави. У четвер двоє з них зійшли на п’єдестал, учора ввечері — ще двоє боролися в «малих фіналах» за бронзові нагороди. У будь–якому разі, і для жінок такі результати — крок назад порівняно з минулими європейськими першостями. Адже, скажімо, з ЧЄ–2009 у Вільнюсі з медалями повернулися аж п’ятеро із семи наших «вільниць».

Тренерський штаб привіз до Баку практично бойовий склад. Не викликало сумнівів, що здобуде нагороду триразова чемпіонка Європи Катерина Бурмістрова. І, як уже повідомляла «УМ», 30–річна сумчанка вийшла до фіналу у ваговій категорії до 67 кг. Однак у вирішальній сутичці дещо несподівано поступилася представниці господарів Надії Семенцовій — 0:1 і 1:2 за періодами.

Молода, але вже досвідчена львів’янка Олександра Когут у четвер принесла команді «бронзу» в категорії до 51 кг, де внутрішня конкуренція в збірній не поступається за гостротою міжнародним сутичкам (суперниці Саші — Ірина Мерлені та Юлія Благиня). У Баку 23–річна Когут спіткнулася у півфіналі на румунці Добре, а надалі в боротьбі за третє місце розібралася зі швейцаркою Токар (4:3, 4:3) і фінкою Юлінен (7:1, 3:1), повторивши свій результат дворічної давнини.

Учора на килим вийшли львів’янки Людмила Балушка (48 кг), Наталка Синишин (55 кг) і Юлія Остапчук (63 кг) та сумчанка Світлана Саєнко (72 кг). Попри високі сподівання, троє з українок програли свої стартові сутички.

Балушка, екс–чемпіонка Європи та світу 2002 і 2003 рр., у 1/8 фіналу поступилася румунці Крістіні Кроїтору (0:1, 1:1) і більше не виходила на килим. Натомість колишня наша співвітчизниця Яна Стадник, яка зараз представляє Велику Британію, вийшла тут до великого фіналу. Синишин, минулорічна чемпіонка континенту, поступилася на тій самій стадії, що й Балушка, і також румунці — Ані Павал (3:2, 1:4, 1:2).

До «малих фіналів» пробилися Остапчук і Саєнко; дівчата провели свої поєдинки за «бронзу» вже після підписання нашої газети до друку. Юлія на стадії 1/8 декласувала латвійку Лауру Скуїну із загальним рахунком 7:0, але в наступній напруженій сутичці програла росіянці Любові Волосовій — 1:0, 0:1, 0:1. Відтак Остапчук отримала нагоду продовжити турнірний шлях і подужала чешку Мартіну Зиклову — 2:0, 1:0. У «бронзовому» поєдинку суперницею Юлі була Олеся Замула з Азербайджану.

А бронзова призерка Вільнюса Саєнко почала із чвертьфіналу, де виявилася слабшою за болгарку Станку Златєву — двічі по 0:1. У «малому фіналі» Світлану чекала шведка Веберг.

Завершать борцівський форум завтра представники греко–римського стилю.