Хлопчик–мізинчик

25.03.2010
Хлопчик–мізинчик

Породілля Юлія Демченко: «Дуже переживаю за свого синочка». (Фото автора.)

Син 28–річної черкащанки Юлії Демченко з’явився на світ на десять тижнів раніше від очікуваного терміну пологів. Вага крихітки становила всього 1 кг 200 г. Але лікарі Черкаського пологового будинку №2 зробили все можливе, аби дитина народилася живою, розправила легені й почала самостійно дихати. Унікальність цього випадку в тому, що медики змогли обійтися без дефіцитного препарату «Куросурф», який допомагає новонародженому розправляти легені. Хтозна, як за інших обставин склалася б доля маляти, адже дороговартісного препарату на той момент у лікарні не було, а родичі не змогли придбати його в жодній аптеці...

 

Юлія Демченко, яка чекала на другу дитину, різкі болі в животі відчула якраз на 8 Березня. Молода жінка зізнається, що у свято не хотілося звертатися до лікаря, тож вирішила почекати до завтра, а вже тоді йти у жіночу консультацію. Сподівалася, що все минеться. Та майбутній мамі дедалі гіршало. Болі почали нагадувати перейми. Юля каже, що чекати було ризиковано, адже термін вагітності сягав 29 тижнів і час для пологів ще не настав. Тож вона разом із чоловіком поїхала прямісінько у приймальне відділення пологового будинку №2. Юлю там терміново госпіталізували.

«Дуже переживала за сина. Боялася його втратити», — зізнається «УМ» Юлія Демченко. Вона стоїть біля кювеза для новонароджених, в якому спить її крихітний малюк. «Мабуть, Богданом назвемо», — каже молода мама й лагідно торкається рученяти свого малюка. У ту мить хлопчик починає позіхати, і це викликає в мами щасливу посмішку. Цього дня Юлю та її сина збираються переводити з пологового будинку на подальше лікування у відділення патології новонароджених Черкаської обласної лікарні.

«Ось ми нашому хлопчикові пухову хустку підготували. А потім у цю вовняну ковдру закутаємо, щоб він не змерз, коли переїжджатиме», — усміхається Світлана Білогурова, завідуюча відділенням новонароджених Черкаського пологового будинку №2 і показує нам речі малюка, які «гріються» на батареї.

За її словами, в останні роки кількість малюків, котрі народжуються з малою вагою, в Черкасах помітно збільшилася. На підтвердження своїх слів заввідділенням «знайомить» нас із маленькими сусідками новонародженого Богданчика — у двох інших кювезах у палаті інтенсивної терапії набирають вагу ще й три дівчинки, дві з яких — близнючки. Правда, тут дівчата обігнали парубка. Нині вони вже важать від півтора до двох кілограмів. Загалом нині у відділенні новонароджених виходжують шістьох малюків із такою малою вагою.

— Діти з малою вагою — від 500 грамів до 1,5 кілограма — зазвичай народжуються з незрілими легенями. І порятунком для таких «маловагових» дітей є спеціальний препарат «Куросурф». Він дуже ефективний для розправлення легень, — пояснює головний лікар пологового будинку Василь Габро. І уточнює: торік очолюваний ним пологовий будинок одержав лише дві дози такого препарату. Саме його дефіцит змусив лікарів перед тим як робити кесарів розтин Юлії Демченко сказати її родичам, аби самотужки шукали «Куросурф». Тільки в аптеках цього препарату, ціна якого майже 8 тисяч гривень, родичі так і не змогли купити. Хоча й шукали по всьому місту. І додають, що в аптеках їм пояснювали: такий дорогий препарат закуповувати не ризикують — бояться, що не реалізують його. Тож лікарі почали готувати породіллю, яка, за словами медиків, має чимало акушерських ускладнень.

— Три дні ми проводили Юлії спеціальну терапію, спрямовану на те, щоб дитина могла народитися живою й почала самостійно дихати, — продовжує Василь Габро. — І нам це вдалося. На щастя, наші лікарі мають велику практику з виходжування новонароджених із малою вагою. Торік ми виходили 37 таких діток.

— Чому почастішали випадки народження малюків із малою вагою? — цікавлюся в медика.

— Серед причин того, що організм матері не може виношувати вагітність, — запальні процеси, анемія вагітних, інфекції тощо. У Юлії, наприклад, ускладнення почалися після того, як вона перехворіла на грип, — пояснює Василь Васильович.

Лікар каже, що з початку року в їхньому пологовому будинку з’явилися на світ 382 малюки. І щороку кількість новонароджених тут збільшується на 300 хлопчиків та дівчаток.