Хто–хто в «Будці» житиме?

25.03.2010
Хто–хто в «Будці» житиме?

Континентальна хокейна ліга, яку можна назвати відкритим чемпіонатом Росії, наступного сезону може ще більше розширити географію учасників. Зараз у цій першості — найсильнішому клубному турнірі в Європі — виступають представники власне Росії, Білорусі, Казахстану та Латвії. Але вже в третьому розіграші свої можливості в КХЛ збираються спробувати представники ще кількох інших країн, й України зокрема. Від нас амбіції озвучив і підтвердив навіть не старий добрий «Сокіл», а такий собі ХК «Будівельник» (Київ), який ще не провів жодного матчу, бо існує лише на папері.

 

Не баскетболом єдиним

На початку березня, під час прес–конференції напередодні проведення в Україні юніорського чемпіонату світу, президент Федерації хокею Анатолій Брезвін зауважив, що незабаром українські вболівальники можуть побачити першого представника України в КХЛ. Функціонер не сказав конкретно, яку саме команду буде делеговано, хоча всі подумали про «Сокіл». А минулого тижня на офіційній сторінці КХЛ з’явилася інформація, що керівництво ліги підписало протокол про наміри вступити до числа команд ліги з київським клубом «Будівельник». Наразі «паперова» команда планує в сезоні 2010/11 потрапити до складу учасників другого за силою чемпіонату у світі, і до 1 квітня кияни мають представити лізі фінансові гарантії своєї участі.

Учора керівництво новоутвореної «Будки» провело свою першу прес–конференцію. Щоправда, першу лише в новій якості: Богдан Гулямов, який є президентом клубу баскетбольної суперліги «Будівельник», а тепер очолюватиме й хокейний, зазвичай охоче спілкується з журналістами. Учора він розкрив деякі деталі стосовно свого нового спортивного проекту.

«Ідея створення такого клубу витала не перший рік, але тепер вона підійшла до свого втілення», — каже Гулямов. Він наголошує на відповідній фінансовій базі, що вже існує, наявності майданчика для проведення поєдинків та домовленістю з КХЛ. Стосовно генерального спонсора, то ним буде «Приватбанк», патронований відомим олігархом Ігорем Коломойським, — його гарантіями, зокрема, була задоволена комісія Континентальної ліги, яка до минулого вівторка перебувала в Києві та оцінювала можливості української команди. Кажуть, уже наступного тижня у неї має з’явитися сайт в інтернеті.

Якщо «Будівельник» таки приймуть до КХЛ, то домашні матчі він проводитиме в Палаці спорту, який за літо обіцяють капітально відремонтувати. «Тиждень тому ми підписали дві угоди з баскетбольним та хокейним «Будівельником», які планують постійно змагатися на нашій арені з осені», — говорить директор Палацу спорту Віктор Ткаченко. За його словами, на ремонт та модернізацію обладнання піде чимало грошей самої «Будки», яка потім орендуватиме палац на пільгових умовах. А ще Ткаченко обіцяє, що надалі на його арені відбуватиметься набагато більше спортивних подій.

Повертайтеся, хлопці, додому!

А чого пан Гулямов не прояснив, так це майбутнього обличчя свого новоутворення. Президент обіцяє, що принаймні за два тижні зможе оприлюднити імена головного тренера та генерального менеджера. У тумані й потенційний склад команди, але й керівник клубу, і голова Федерації хокею України Анатолій Брезвін, і В’ячеслав Завальнюк, віце–президент ФХУ, говорять про її «українське обличчя». Завальнюк анонсує, що буде створено список з українських гравців, які зараз виступають за кордоном, і його фігурантів рекомендуватимуть керівництву «Будівельника» для формування складу. Хоча самих хокеїстів ще немає, уже заплановано провести літній збір майбутньої команди у Швеції.

Так само в планах керівництва «Будівельника» — виступ дочірньої команди клубу в МХЛ, Молодіжній хокейній лізі. Тут обов’язково мають змагатися молодіжні склади всіх російських клубів КХЛ, утім ця вимога не поширюється на іноземних учасників. «Будка» ж прагне заявити і команду дублерів.

А ось «Сокіл», від якого вже два роки чекають кроків назустріч КХЛ, у наступному сезоні, швидше за все, знову зосередиться на білоруській екстралізі. «Спочатку клуб має дати фінансові гарантії участі в такому серйозному турнірі, як КХЛ, а вже потім починаються переговори про його зарахування до ліги», — каже пан Брезвін. Зрозуміло, що для фінансово нестабільного «Сокола» «континентальні» мрії — не на часі.

 

ДО РЕЧІ

Поки «Будівельник» проходить шлях становлення, президент клубу запропонував усім бажаючим узяти участь у конкурсі на створення емблеми нового ХК.

Переможцеві обіцяють приз розміром 10 тисяч гривень.