«До нових правил додумалися самі»

19.02.2009

Греко–римська боротьба — один із найстаріших видів спорту, який входив до програми Олімпійських ігор і за часів античності, і з 1896 року, коли Олімпіади були поновлені. Україна має славні традиції в цьому виді спорту. На весь світ відоме ім’я Івана Піддубного, українці здобували олімпійські медалі як у складі збірної СРСР, так і в часи незалежності. Не стали винятком й останні Ігри, де наші атлети також відзначились медалями. Але Пекін залишився в минулому, а вітчизняні борці думають про нові старти. Своїми планами з журналістами поділилися віце–президент Федерації греко–римської боротьби України Вадим Кисіль та новий головний тренер національної збірної Олександр Котовий.

 

Перевірка в Миколаєві — за новими приписами

Уже з наступного року починається період змагань, на яких спортсмени матимуть нагоду завоювати олімпійські ліцензії Лондона–2012. Саме вони є найбільш пріоритетними для наших атлетів. У світлі підготовки до цих стартів можна розглядати й нещодавній Кубок України, який провели в Миколаєві. Майже дві сотні учасників змагалися в семи вагових категоріях, а переможці отримали право поїхати на чемпіонат Європи. Серед тріумфаторів слід виділити Віталія Ліщинського (вагова категорія до 84 кг). Цей атлет мав шанс виступити ще на Пекінській олімпіаді, адже завоював перепустку на неї, однак травма завадила це зробити. Тепер Віталій починає нелегкий шлях до столиці Англії.

Цікаво, що миколаївський турнір організатори проводили згідно з новими правилами, які набули чинності зовсім недавно, тоді як у Пекіні борці змагалися ще за старими приписами. Велика кількість арбітражних розглядів, які виникали стосовно визначення переможців у певних категоріях, змусила керівництво Міжнародної федерації переглянути умови проведення поєдинків. Зі слів українських керманичів, тепер суддя має менше шансів вплинути на підсумковий результат сутички. Зокрема, місце спортсмена в партері тепер вирішує не рефері, а жереб, ще при зважуванні.

Дивно, але в Україні не надто задоволені змінами. «Таке враження, що правила складають люди, абсолютно далекі від боротьби. Якби вони хоч із півроку позаймалися на килимі, відчули наш спорт, було б поменше непорозумінь», — ділиться думками віце–президент федерації Вадим Кисіль.

На початок Кубка України нові правила ще не надійшли до вітчизняної федерації, але керівництво ФГРБУ таки втілила їх у життя. «Ми приходили до них логічно. Дзвонили суддям, самі здогадувалися», — розповідає Олександр Котовий, який уже вдруге стає головним тренером національної збірної.

«Теперішні уроки фізкультури у школах — справжнє горе»

Тепер основний склад національної команди готується до турніру «Гран–прі», який відбудеться на початку березня у Словенії. Другий склад змагатиметься на турнірі в Ташкенті в середині квітня.

У системі підготовки наших збірників відбулися певні зміни. Полягають вони в тому, що тепер за кожну вагову категорію відповідатиме конкретний наставник. «Ми вибирали молодих фахівців, які можуть не лише зі стільчика давати поради, а й самі щось покажуть на килимі», — коментує зміни віце–президент. Насамперед це має вплинути на розвиток молодих борців, які погано зарекомендували себе на Кубку України. «У фіналах у нас змагалося багато спортсменів, яким уже за 30 років. А без зміни поколінь не буде наступних здобутків», — сумно зауважує Котовий і додає, що проблеми в підготовці починаються зі звичайних шкіл, де постійно скорочують навантаження на уроках фізичного виховання. «Теперішня фізкультура — справжнє горе. Замість того, щоб розвивати дітей, їм ледь не забороняють спорт», — критикує певні ходи Міністерства освіти головний тренер збірної борців.

Але, як завжди, знаходиться місце й для оптимізму. У планах керівництва федерації — відкриття борцівського відділення в Київському спортивному інтернаті й розширення географії національних змагань (наступну юніорську першість проведуть у місті Долина Івано–Франківської області). А ще думають про організацію чемпіонату України в київському Палаці спорту, однак це буде надто дорого коштувати.