Справа Червінського: полковнику продовжили арешт на 60 днів

13:10, 22.04.2024
Справа Червінського: полковнику продовжили арешт на 60 днів

Суд продовжив строк тримання Червінського під вартою (Фото з відкритих джерел)

Кіровоградський районний суд продовжив строк тримання під вартою полковнику ССО Роману Червінському ще на 60 днів.

 

Наразі його перевели до Кіровоградського СІЗО.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив адвокат Сергій Лисенко у коментарі Цензор.НЕТ 22 квітня.

 

За його словами, в понеділок адвокатами було отримано ухвалу згідно з якою у п'ятницю ввечері суд продовжив строк тримання Червінського під вартою.

 

Згідно даної ухвали, прокурором заявлено клопотання про продовження строку тримання під вартою. Думка Червінського, який теж присутній в засіданні судом не заслухана і не врахована.

 

Захисники полковника під час засідання були відсутні, оскільки перед цим було чотири рази підряд оголошено сигнал повітряної тривоги, і вони фізично не встигли повернутися до суду, в якому укриття взагалі відсутнє.

 

Більше того, до розгляду цього питання не залучали навіть адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, що є грубим порушенням права на захист.

 

«Оскільки стаття Кримінального кодексу, за якою обвинувачують Червінського, передбачає покарання понад 10 років, питання про продовження тримання під вартою має обовʼязковорозглядатисявприсутностізахисників.

 

Хоча суд і послався на статтю 615 КПК, в якій йдеться про особливий режим кримінального провадження в умовах воєнного стану, однак зробив це необґрунтовано і незаконно, оскільки право на захист ця стаття не скасовує», - каже пан Лисенко.

 

Відтак, захист Червінського подаватиме апеляцію на зазначене рішення суду, також, звертатиметься зі скаргами до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів і до Вищої ради правосуддя.

 

"Якщо нам відмовлять у розгляді апеляції, будемо звертатись до касаційної інстанції", - наголосив адвокат.

 

Пан Лисенко також додав, що поки його підзахисний утримувався в ізоляторі СБУ, то до нього застосовувались заходи безпеки.

 

"Тепер він на загальних підставах перебуває в Кропивницькому СІЗО, тому ми будемо звертатися до прокуратури і суду з вимогою застосувати до Червінського заходи безпеки", - підсумував захисник.

 

Як повідомляла "УМ", на початку квітня суд не дозволив Червінському пройти медичне обстеження

 

Нагадаємо, у квітні 2023 СБУ повідомила про підозру Червінському у справі про обстріл окупантами аеродрому "Канатове" на Кіровоградщині. Його затримали на Тернопільщині.
 
Генерал-майор Віктор Ганущак, у підпорядкуванні якого перебувала військова частина, в яку був зарахований на посаду заступника командира полковник Червінський, розповів, що операцію на аеродромі "Канатове" було погоджено з вищим керівництвом ЗСУ. Проте суд відмовився заслухати Ганущака та не приймав докази на користь Червінського.
 
Роман Червінський був одним із розвідників, які у 2020 організовували операцію із затримання російських найманців з ПВК "Вагнер", виманюючи їх у Білорусь. Там найманці мали б сісти на літак, який згодом українські спецслужби аварійно посадили б в Україні.
 
Проте операція зірвалася. 24 червня 2021 президент Зеленський підтвердив підготовку спецоперації щодо "вагнерівців". Також Зеленський заявив, що спецоперація щодо "вагнерівців" - ідея інших країн і Україну максимально втягували в це питання.