За себе і партнера: чемпіонські перегони в УПЛ зберігають усе менше інтриги

17.04.2024
За себе і партнера: чемпіонські перегони в УПЛ зберігають усе менше інтриги

«Металіст-1925» Віктора Скрипника на останніх секундах врятувався від поразки у грі з «Дніпром-1». (Фото з сайту www.scdnipro1.com.ua.)

На початку заплутані, але тепер зрозумілі й прогнозовані, нинішні чемпіонські перегони в УПЛ зберігають усе менше інтриги.
 
Одвічні суперники та постійні фаворити національного чемпіонату — «Шахтар» та «Динамо» — все яскравіше демонструють свою перевагу над конкурентами.
 
І маємо сподіватися, що на фінішній прямій ЧУ-2023/2024 бодай між цими командами збережеться конкуренція.
 
А інші претенденти на високі місця, які тривалий час формували проміжну призову трійку, після рестарту чемпіонату неабияк сповільнили свій хід.
 
Першим різко загальмувало «Полісся», котре після зимової паузи не могло перемогти в п’яти матчах поспіль.
 
Відчутно скинув хід чинний віцечемпіон — «Дніпро-1», котрий у семи матчах весняної частини ЧУ виграв лише два поєдинки (ще має чотири нічиї та одну поразку). Не вдалося зберегти легкий переможний хід і «Кривбасу», котрий у попередніх двох турах грав із суперниками внічию.
 
У цьому плані — вмінні перемагати — краще за інших виглядає «Шахтар». У матчі з майбутнім суперником по фіналу національного кубка, «Ворсклою», «гірники» змогли перемогти в меншості.
 
На щастя для донецького колективу, вилучення Олександра Зубкова відбулося вже після того, як команда вийшла вперед. Тож захистити переможний рахунок було не так уже й складно.
 
«Організація захисту, дисципліна, характер, менталітет були на високому рівні», — похвалив своїх підопічних після мінімального успіху в Полтаві очільник «Шахтаря» Марино Пушич.
 
Характер і жагу до перемоги в минулому турі в меншості продемонстрували й динамівці. Гостюючи в Олександрії, столичні футболісти після вилучення Назарія Волошина зіштовхнулися з додатковими труднощами.
 
Проте, за словами наставника «Динамо» Олександра Шовковського, досягти переможного результату (1:0) в непростому поєдинку його команді допомогли довгі перерви в матчі, що були пов’язані з повітряною тривогою.
 
«Можливо, це зіграло нам на руку, враховуючи те, як відбувалися події на футбольному полі. Результат є. Ми мали забивати й у першому таймі, коли були для цього чудові можливості. Добре, що проявили характер, бійцівські якості, чоловічу настирність та відповідальність за себе і свого партнера по команді, який отримав дві необов’язкові жовті картки», — підсумував Шовковський.
 
Символічно, що лише «Динамо» та «Шахтар» у минулому, 24-му, турі змогли досягти гостьових перемог. А це, без сумніву, ознака високого класу.
 
А от у «Дніпра-1» та «Кривбасу» виїзні поєдинки — з «Металістом-1925» та «Рухом» відповідно — не склалися. Обидва представники Дніпропетровщини завершили свої матчі миром і тепер більше оглядаються на конкурентів, що тиснуть позаду, ніж зосереджуються на поступальному руху.
 
«Прикро, що втратили перемогу та їдемо додому лише з одним набраним балом. З іншого боку, гра була непроста, тож одне очко — теж у скарбничку, рухаємось далі. Ми з «Рухом» відносно близько в таблиці один до одного, тому все побачимо вже наприкінці сезону», — наголосив півзахисник «Кривбасу» Дмитро Хомченовський.
 
Неабияк засмутилися втраті очок й у «Дніпрі-1». Перемогу над харківським колективом, котрий приймав дніпрян на новенькій клубній арені першолігового «Лівого берега» в передмісті столиці й за яким уважно спостерігали президент УАФ Андрій Шевченко та головний тренер національної збірної України Сергій Ребров, підопічні Юрія Максимова втратили на останніх хвилинах, коли отримали автогол у власні ворота. 
 
Очільник «Дніпра-1» так засмутився з підсумкового результату, що не пішов на післяматчеву пресконференцію, а його помічник Микола Іщенко заявив: «Шкода втрачати очки на останніх секундах. Бачите, головний тренер навіть не прийшов. Дуже переживає, і всі переживають за результат. Вдавалася нам гра, створювали моменти. В цілому, крім результату, можемо бути задоволеними». 
 
ТАБЛО
Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 24-й тур. «Оболонь» — «Минай» — 1:1, «Олександрія» — «Динамо» — 0:1, «Рух» — «Кривбас» — 1:1, «Ворскла» — «Шахтар» — 0:1, «Зоря» — «Чорноморець» — 1:0, «Полісся» — «Колос» — 1:0, ЛНЗ — «Верес» — 1:0, «Металіст-1925» — «Дніпро-1» — 1:1.
Турнірне становище: «Шахтар» — 52 (22 матчі), «Динамо» — 48 (22), «Кривбас» — 48, «Дніпро-1» — 44, «Рух» — 40, «Полісся» — 39, «Ворскла» — 30, «Чорноморець» — 29 (23), ЛНЗ — 29, «Зоря» — 26 (22), «Колос» — 25 (23), «Олександрія» — 24 (23), «Верес», «Оболонь» — 19 (23), «Металіст-1925» — 18, «Минай» — 15 (23).