РПЦ в Україні звільнить храми в Кам’янці-Подільському й Переяславі

13:03, 11.04.2024
РПЦ в Україні звільнить храми в Кам’янці-Подільському й Переяславі

Московські попи мають піти з храмів у Переяславі та у Кам’янці-Подільському.

Звільнити приміщення релігійних споруд у Переяславі Київської області та у Кам’янці-Подільському Хмельницької області зобов’язав московське попівство Верховний суд України.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті Міністерства культури та інформаційної політики.

 

“10 квітня 2024 року Верховний суд у складі колегії Касаційного господарського суду залишив у силі рішення Господарського суду Київської області та постанову Північного апеляційного господарського суду у справі №911/638/23. Рішенням було задоволено позовні вимоги Національного історико-етнографічного заповідника “Переяслав” та МКІП до Релігійної громади Української православної церкви щодо усунення перешкод у здійсненні права користування Михайлівською церквою”, – ідеться в повідомленні пресслужби міністерства.

 

Згідно з рішенням суду, релігійна громада РПЦвУ Свято-Михайлівської парафії м. Переяслава має добровільно звільнити Михайлівську церкву та передати її в користування заповіднику, а в разі невиконання зобов’язань виконання рішення Верховного суду буде забезпечено в примусовому порядку.

 

Крім того, Верховний суд також залишив без задоволення касаційну скаргу релігійної громади РПЦвУ у справі 924/318/23, якою вона намагалася скасувати рішення судів попередніх інстанцій.

 

“У підсумку Верховний суд повною мірою з’ясував усі обставини справи та прийняв законне й обґрунтоване рішення залишити касаційну скаргу без задоволення, а рішення судів першої та апеляційної інстанцій без змін і зобов’язав релігійну організацію Кам’янець-Подільської Свято-Миколаївської парафії Кам’янець-Подільської єпархії УПЦ м. Кам’янця-Подільського Хмельницької області звільнити будівлю церкви й передати її Національному історико-архітектурному заповіднику “Кам’янець”, – розповіли у відомстві.

 

Як повідомляла УМ, у Києві десятки московських церков  збудовані нелегально.