Мер Терехов про багатомільярдну відбудову Харкова та першу підземну школу

12:56, 01.04.2024
Мер Терехов про багатомільярдну відбудову Харкова та першу підземну школу

На відбудову Харкова потрібно $10 млрд, залучаємо міжнародних партнерів.

У Харкові кожен російський приліт загрожує місту новими пошкодженнями. Наразі у Північній Салтівці практично не лишилося жодного багатоповерхового будинку, який би не постраждав.

 

Як інформує УМ, про це розповів у інтерв'ю для LIGA.net міський голова Харкова Ігор Терехов.

 

Терехов розповів, що у міста є кілька пріоритетів у бюджеті й один із них - це відбудова. Він наголосив, що жоден бюджет міста у світі не може витримати навантаження у $10 млрд, тому місто залучає міжнародних партнерів.

 

"Росія бреше, коли каже, що б'є тільки по військових об'єктах. З кожним прильотом у нас дедалі більше доказів, що це справжній геноцид", - наголосив міський голова.

 

Терехов акцентував, що Північна Салтівка - це біль всієї країни, там практично немає жодного багатоповерхового будинку, який би не постраждав.

 

Зокрема міський голова Харкова виділив ще два пріоритети у бюджеті: підтримка військових та дітей, батьки яких загинули на полі бою.

 

"Більше пів мільярда гривень перерахували на рахунки військових частин. Цього року - вже понад 100 млн грн", - додав він.

 

Міський голова Харкова також розповів, що у Харкові будівництво першої з 9 підземних шкіл вже завершують. Вона буде розрахована на навчання 450 учнів в одну зміну.

 

За його словами, бізнес активно долучається до відбудови цивільної інфраструктури.

 

 

"Ми, наприклад, практично закінчили будівництво підземної школи. Розрахована на 450 учнів в одну зміну. Все це завдяки співпраці з будівельними компаніями й міжнародними фондами", - сказав мер.

 

"Будемо будувати такі школи у всіх дев'яти районах міста. Діти мають навчатися у безпечних умовах", - наголосив він.

 

Будівельний майданчик підземної школи, Харків, січень 2024 року. (Першу підземну школу в Індустріальному районі Харкова планують відкрити у березні 2024 року. (Фото: Харківська міська рада).

 

Також Терехов зазначив, що місто потребує більше коштів на відбудову житлового фонду.

 

"Більше ніж 150 тис. харків'ян залишаються без житла. У 2022 році ми змогли відбудувати 200 будинків. Минулого року – 67. Це крапля у морі", - зауважив мер міста.

 

Як повідомляла УМ, росіяни вгатили КАБами по Харкову й області: є руйнування та пожежі.