Азарова заочно судитимуть за антиукраїнську пропаганду та держзраду

14:30, 21.03.2024
Азарова заочно судитимуть за антиукраїнську пропаганду та держзраду

Експрем’єр-міністр України Микола Азаров та його друга помічниця постануть заочно перед українським судом. (Фото: сайт Офісу Генпрокурора)

Експрем’єр-міністра України Миколу Азарова та його другу помічницю судитимуть за державну зраду, публічні заклики до повалення конституційного ладу та виправдовування збройної агресії рф.

 

Як інформує УМ, про це 21 березня повідомили на сайті Генпрокуратури.

 

«Київська міська прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт відносно колишнього прем’єр-міністра України та його помічниці, яка перебуває в рф.

 

Обом інкриміновано публічні заклики до насильницької зміни та повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, виправдовування та визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України. Експрем’єр-міністру також інкриміновано державну зраду (ч. 2 ст. 111 КК України)», - сказано, зокрема, в повідомлені.

 

Слідством встановлено, що колишній прем’єр-міністр України, перебуваючи на території держави-агресора, створив Телеграм-канал. Там він розміщував публікації пропагандистського характеру з наративами кремля, які формують у суспільстві антиукраїнські настрої. Матеріали спрямовані на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України.

 

Адмініструванням Телеграм-каналу займались дві помічниці експосадовця. Одна з них обіймала посаду начальника організаційного відділу в столичній райдержадміністрації. Її справа вже перебуває на розгляді суду.

 

Інша помічниця - колишня співробітниця цієї ж РДА, яка на даний час виїхала на територію рф.

 

«Спільниці разом координували інформаційну пропагандистську діяльність експрем’єр-міністра у Телеграм-каналі, а також в інших соцмережах та допомагали організовувати та поширювати антиукраїнські інтерв’ю та коментарі російським ЗМІ.

 

Підтримуючи активні зв'язки з експрем’єр-міністром та його оточенням, жінки сприяли у проведенні інформаційно-підривної діяльності, яка координується представниками російських спецслужб та спрямована на дискредитацію діючої влади на міжнародній арені», - додали в прокуратурі.

 

Вони не припинили допомагати державі-агресору навіть після повномасштабного вторгнення.

 

Проведені судові психолого-лінгвістичні експертизи опублікованих матеріалів повністю підтверджують факти протиправної діяльності фігурантів. Досудове розслідування здійснювалося слідчим управлінням ГУ СБУ в м. Києві та Київській області, оперативний супровід - управлінням контррозвідки СБУ у м. Києві та Київській області.

 

Як повідомляла УМ, Микола Азаров підозрюється у державній зраді через Харківські угоди.