Кожен із нас – президент: мільярд дронів та багато зброї

20:54, 23.12.2023
Кожен із нас – президент: мільярд дронів та багато зброї

ЗСУ потребні одна-дві стандартні моделі, а не зоопарк дронів від 200 збирачів. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

ЗАКІНЧЕННЯ. Початок читайте за посиланням

 

Частина третя. Мільярд дронів.

 

Наступного року, пообіцяв президент, буде мільйон дронів замість мільярда дерев. І це тільки фпв-дронів.

 

Якщо вірити словам глави Мінстратегпрому Камишіна, то в грудні Україна виготовить 50 тисяч фпв-дронів. При цьому бойові бригади скаржаться, що їм дають максимум по 100 дронів на місяць. Легко порахувати, поділивши 50000 на 100 - отримаємо 500 бригад. Зрозуміло, що стільки бригад у нас немає. Тоді де всі ці дрони, які сьогодні потрібні як повітря?..

 

Ще 26 тисяч, за словами Зеленського, зависло десь на складах. Віримо, що їх знайдуть, а винних у втраті жорстоко покарають, бо кожні 10 дронів зберігають життя одного нашого військового: 26 тисяч дронів - це 2600 бійців. Дорого коштує нам така "логістика".

 

Мільйон дронів на рік - це 83 тисячі на місяць. Якщо прийняти на віру 50 тисяч дронів у грудні 2023 року, то збільшення обсягів випуску на 30% наступного року не виглядає нереальним завданням.

 

Питання в іншому - скільки виготовить фпв-дронів імперія у 2024 році? Якщо сьогодні - за суб'єктивними оцінками - у росіян у 3-5 разів більше дронів, тобто приблизно 200 тисяч у грудні проти наших 50 тисяч, і якщо така динаміка збережеться у 2024 році з урахуванням не меншого, ніж у нас, 30% зростання, то наступного року у супротивника буде приблизно 3 млн дронів проти нашого 1 мільйона дерев.

 

Де тут перемога? В умовах браку боєприпасів у нас навпаки - має бути втричі більше дронів. Хто планує виробництво?

 

Камишін також додав до слів президента, що у 2023 році Україна "має можливості виготовити" близько 10 тисяч ударних дронів середньої дальності (сотні кілометрів) і 1000 дронів дальністю понад 1000 км.

 

Це якась магія круглих цифр. Чому не 11 тисяч середньої дальності і не 1250 великої дальності?.. Звідки взялися ці цифри? З якої стелі? Хто їх малював? Черговий сексолог, продюсер чи сімейний лікар? За радянських часів так любили малювати плани до річниці жовтневого перевороту або до відкриття з'їзду КПРС.

 

1000 дронів великої дальності (типу "шахедів") - це всього лише 83,3 штуки на місяць. Росіяни запускають по нас по 500-600 штук далекобійних дронів на місяць, не рахуючи ракет. Наступного року вони планують запустити 9000 "шахедів" - 750 на місяць проти 83,3 штук у нас.

 

І де тут перемога?

 

Про ударні дрони середньої дальності говорити просто соромно, тому що виробництво "ланцетів" противник уже наростив до сотні штук на день, перепрофілювавши під заводи три торгові комплекси в Іжевську. А ще є новий середній ударний "Італмас" - і його теж виготовляють серійно. Тож наші заплановані 10 тисяч "середніх" можуть знову пасти задніх.

 

Де перемога?

 

У наявності - жахливий провал усієї так званої "оборонної політики". Дрони, особливо фпв, ударні - це те, що нам не дадуть партнери, або дадуть мало, тому що у них самих їх немає. Це тренд останнього року. Зброя, яку ми перші успішно почали застосовувати, а тепер катастрофічно відстаємо.

 

 

Частина четверта. Нам потрібна зброя. Багато зброї.

 

Президент анонсував мільйон дронів наступного року. Проста математика каже, що нам цього мало (дивись попередній пост). Треба 3-5 мільйонів тільки фпв-дронів, які сьогодні компенсують гостру нестачу снарядів. І якщо снаряди ми отримуємо здебільшого від партнерів (у яких теж їх немає в потрібній нам кількості), то фпв-дрони, ударні дрони ми робимо самі, тому що їх теж немає у наших західних друзів.

 

Чи можемо ми зробити 5 мільйонів фпв-дронів у 2024 році? - Можемо.

 

Для цього необхідно:

 

1. Мати одну-дві стандартні моделі, а не зоопарк дронів від 200 "виробників" (пишу в лапках, тому що це не виробники, а збирачі дронів з китайських машино-комплектів).

Стандартизація спростить закупівлю комплектуючих, складання, а головне - прискорить навчання особового складу і спростить експлуатацію. Дрони будуть дешевшими, їх буде більше, їх стане легше застосовувати.

 

2. Поставити цим 200-м збирачам завдання зібрати - відповідно до плану - необхідну кількість стандартних дронів в обумовлені терміни за твердою ціною. За необхідності - найняти ще збирачів, надати збирачам приміщення, забезпечити збирачів бронею від мобілізації.

 

3. Закупити централізовано необхідну кількість комплектуючих і компонентів для складання 5 мільйонів фпв-дронів. Це завдання поставити 2-3 операторам із зовнішніх закупівель.

 

4. Виділити кошти на закупівлі комплектуючих просто зараз, і почати закуповувати просто зараз.

 

5. Визначити військових приймальників з числа операторів дронів від кожної бригади, яка буде отримувати дрони. Виготовлені дрони мають надходити напряму - минаючи всякі зайві логістичні ланцюжки - від складальників до військових частин через контроль військового приймання.

 

6. Стандартизувати бойові частини, детонатори для дронів. Так само - вибрати 2-3 виробника, решті - видати ліцензію на виробництво відібраних виробів відповідно до плану.

 

Забезпечити закупівлю комплектуючих для всіх виробників бойових частин і детонаторів на весь запланований обсяг. Виділити гроші, забезпечити бронь, запровадити ініститут військових представників безпосередньо від військових частин із доставкою від виробника безпосередньо у військові частини.

 

За таким самим алгоритмом ми можемо виготовити 100 000 ударних дронів середньої і великої дальності. Тут теж потрібні стандартизація, планування, централізовані закупівлі, бронь.

 

Відмінність буде в тому, що виробництво ударних дронів великої дальності - це не дрібновузлове складання фпв-дронів. Виробникам для нарощування масштабів виробництва потрібні інвестиції у верстатний парк, їм потрібні великі приміщення, їм потрібні професіонали дефіцитних спеціальностей, багато з яких зараз на війні. Тому має бути алгоритм державної підтримки.

 

Щоб усе це запрацювало - і не тільки у збільшенні обсягів виробництва дронів, а й з інших видів зброї - нам треба мати єдине Міністерство оборонної промисловості, яке займатиметься всіма цими питаннями. Потрібен Військово-технічний комітет, або Технічна ставка, про яку так багато говорять останнім часом.

 

Слово за вами, Володимире Олександровичу.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада не має стратегії війни на 2024 рік