ЄС створив Український фонд у розмірі €50 млрд, лишилися процедури – МЗС України

17:21, 15.12.2023
ЄС створив Український фонд у розмірі €50 млрд, лишилися процедури – МЗС України

Саміт ЄС у Брюсселі. (facebook.com/EUDelegationUkraine)

Офіційний Київ вважає, що на саміті Євросоюзу все ж було досягнуте "принципове рішення" про створення Українського фонду розміром 50 млрд євро на 2024-2027 роки.

 

Втім, процедурні моменти не завершено через вето Угорщини.

 

Як інформує Україна молода, такою є позиція МЗС України, наведена на офіційному сайті 15 грудня.

 

Зокрема, в МЗС заявили, що принципове рішення щодо 50 млрд євро є "чітким сигналом, що фінансова підтримка України з боку Євросоюзу продовжиться".

 

"Очікуємо на завершення всіх необхідних юридичних процедур в січні 2024 року, які дозволять якнайшвидше отримати відповідне фінансування", – зазначили у зовнішньополітичному відомстві.

 

Дипломати уточнили, що 50 млрд євро, що будуть виділені Євросоюзом для України, спрямовуватимуться, зокрема, на підтримку макроекономічної стабільності, відновлення та модернізацію нашої держави, а також прискорення інтеграції в ЄС.

 

Також в МЗС привітали погодження 12-го пакета санкцій ЄС на саміті  і зобов’язання Євросоюзу та його держав-членів і надалі задовольняти нагальні військові та оборонні потреби України, зокрема через Європейський фонд миру (EPF) та Місію військової допомоги, а також через двосторонню допомогу держав-членів.

 

"Закликаємо ЄС якнайшвидше затвердити новий восьмий транш допомоги в межах Європейського фонду миру. Підтримуємо пропозицію Європейської Ради прискорити роботу над реформуванням EPF та збільшенням його фінансування для якнайкращого задоволення військових потреб України", – йдеться у заяві.

 

Як повідомляла «УМ», президент Європейської ради Шарль Мішель по завершенню переговорів лідерів ЄС, які тривали до глибокої ночі, заявив, що прем’єр Угорщини Віктор Орбан не дозволив ухвалити бюджетне рішення ЄС, яке включало би середньострокову програму допомоги Україні на 50 млрд євро.

 

У зв’язку з цим лідери домовилися про позачерговий саміт у січні, присвячений цьому питанню.

 

Перед тим, лідери ЄС схвалили знакову рекомендацію Європейської комісії про відкриття переговорів про вступ із Україною та Молдовою під час голосування на саміті в Брюсселі. Орбан під час голосування вийшов із зали.