«Помазаник» путіна: УПЦ МП ввела до свого синоду нового митрополита

13:53, 27.09.2023
«Помазаник» путіна: УПЦ МП ввела до свого синоду нового митрополита

УПЦ МП ввела до свого синоду митрополита, якого нагороджував Путін.Сергій Генсицький займе місце донецького митрополита УПЦ МП, який тепер напряму підпорядковується Кирилу.

До складу свого синоду УПЦ Московського патріархату ввела нового "постійного члена" – очільника Тернопільської єпархії митрополита Сергія Генсицького.

 

Як інформує УМ, про це повідомила пресслужба УПЦ МП.

 

"Новий "постійний член священного синоду УПЦ" –  Сергій Генсицький, митрополит МП в Тернополі та давній союзник митрополита Онуфрія. Хтось чекає від цього керівництва змін", – написав у Facebook митрополит ПЦУ Євстратій Зоря та опублікував фото кількарічної давнини, де Сергій Генсицький стоїть поруч з Путіним, який вручав йому орден.

 

Зауважимо, що у березні 2022 року Генсицький заявив, що відмовляється від ордену та рішуче засуджує агресію Росії проти України.

 

Проте до повномасштабного вторгнення РФ митрополит Сергій був пов'язаний з низкою скандальних історій. Так, 2019 року священники його єпархії разом із представниками так званої “ЛНР” та колаборантами з окупованого Криму взяли участь у російському проєкті "Содружество православной молодежи" в РФ/

 

2018 року, вже після початку агресії РФ на Донбасі, ЗМІ писали, що " з благословення митрополита Сергія" в Почаєві організовуються паломницькі поїздки до Росії.

 

 

1992 року Генсицький був одним з трьох архієреїв (разом із теперішнім очільником УПЦ МП Онуфрієм), які виступили проти надання Українській церкві автокефалії (незалежності).

 

Сергій займе місце митрополита Донецького і Маріупольського Іларіона, якого Онуфрій вивів зі складу синоду "у зв’язку з неможливістю брати участь у засіданнях". Насправді Донецька єпархія Іларіона була напряму "віджата" Кирилом і навіть перереєструвалися в російському Мін'юсті.

 

Зазначимо, що хоч УПЦ МП є складовою частиною Російської православної церкви (ієрархи УПЦ МП це заперечують), керівників церковно-адміністративних одиниць – єпархій на території України призначав Онуфрій і синод УПЦ МП. Відповідно, українські єпархії, за згодою Москви, підпорядовувалися Онуфрію.

 

Проте Кирило в обхід Онуфрія забрав єпархії на окупованих територіях у своє пряме підпорядкування.

 

Як повідомляла УМ, у Раді можуть знайти голоси для заборони УПЦ МП.