Справа Червінського: полковнику не дозволили пройти медичне обстеження

16:57, 02.04.2024
Справа Червінського: полковнику не дозволили пройти медичне обстеження

На суд Романа Червінського такі не повезли (Фото з відкритих джерел)

Засідання Шевченківського районного суду міста Києва, яке мало розглянути скаргу адвокатів полковника ССО Романа Червінського щодо необґрунтованості оголошеної йому підозри, знову не відбулося.

 

Засідання суду з цього питання перенесено вже вп’яте.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив адвокат ексрозвідника Костянтин Глоба у коментарі Цензор.НЕТ у вівторок.

 

При цьому, самого Червінського сьогодні мали доставити із СІЗО до медичного закладу на обстеження, але цього не сталося.

 

"Ранок почався з дуже дивних подій, коли Романа Червінського не вивезли до лікарні у зв’язку з тим, що начебто заплановане судове засідання і начебто заплановані якісь процесуальні дії. Хоч наше клопотання було офіційно слідчим задоволено, дату і час виїзду погоджено, сьогодні у 8.30 його мали доставити на обстеження", - розповів захисник.

 

Пан Глоба також додав, що на суд Романа Червінського також не повезли:

 

"І не збиралися везти, оскільки я був сьогодні у Романа о 9-й ранку, й він повідомив мені, й конвой повідомив про те, що вимоги на доставку до суду на Романа сьогодні не надходили. Тому знову констатуємо той факт, що Шевченківський районний суд не збирався доставляти на сьогоднішнє засідання нашого клієнта".

 

Адвокат також повідомив, що готує скаргу до Європейського суду з прав людини про ненадання медичної допомоги Роману Червінському.

 

За його словами, судове засідання, яке так і не відбулося, перенесено на 4 квітня.

 

Нагадаємо, у квітні 2023 СБУ повідомила про підозру Червінському у справі про обстріл окупантами аеродрому "Канатове" на Кіровоградщині. Його затримали на Тернопільщині.

 

Генерал-майор Віктор Ганущак, у підпорядкуванні якого перебувала військова частина, в яку був зарахований на посаду заступника командира полковник Червінський, розповів, що операцію на аеродромі "Канатове" було погоджено з вищим керівництвом ЗСУ. Проте суд відмовився заслухати Ганущака та не приймав докази на користь Червінського.

 

Як повідомляла «УМ», Роман Червінський був одним із розвідників, які у 2020 організовували операцію із затримання російських найманців з ПВК "Вагнер", виманюючи їх у Білорусь. Там найманці мали б сісти на літак, який згодом українські спецслужби аварійно посадили б в Україні.

 

Проте операція зірвалася. 24 червня 2021 президент Зеленський підтвердив підготовку спецоперації щодо "вагнерівців". Також Зеленський заявив, що спецоперація щодо "вагнерівців" - ідея інших країн і Україну максимально втягували в це питання.