Крим – це Україна: Канада нагадала кому належить півострів

17:28, 16.03.2024
Крим – це Україна: Канада нагадала кому належить півострів

Джастін Трюдо під час візиту до Києва 24 лютого 2024 року. (Фото Офісу президента)

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо наголошує, що офіційна Оттава не визнавала і не визнає анексію Криму 10 років тому внаслідок російського псевдореферендуму для "легалізації" окупації півострова.

 

Як інформує Україна молода, відповідну заяву Трюдо поширила пресслужба уряду Канади в суботу.

 

"Сьогоднішній день – нагадування, що війна росії проти України почалася не 24 лютого 2022 року, а вже десять років тому. У той час як путін знову намагається перекроїти карту так, як йому заманулося, наша позиція залишається однозначно чіткою: територія України залишиться територією України, а ми продовжимо підтримувати Україну стільки, скільки буде необхідно", – наголосив Джастін Трюдо.

 

Прем’єр Канади акцентував, що гібридне вторгнення росії на півострів було більш ніж агресією проти України, оскільки цими діями Кремль поставив під питання міжнародний правопорядок.

 

Він також нагадав, що після окупації на півострові почалися масові репресії проти усіх нелояльних, зокрема проти кримських татар.

 

Прем’єр нагадав також про надану Канадою фінансову та військову допомогу, санкційну та дипломатичну підтримку для України протягом цих років.

 

І завершив заяву гаслом "Слава Україні".

 

Як повідомляла «УМ», Канада – одна з країн, які вже підписали з Україною двосторонню безпекову угоду у продовження декларації G7 про "гарантії безпеки" для України. Угоду підписали під час візиту Трюдо до Києва на другу річницю повномасштабної війни.