Зеленський запросив Дуду і Туска на прикордонні переговори

17:48, 21.02.2024
Зеленський запросив Дуду і Туска на прикордонні переговори

Зеленський готовий також приїхати на кордон з Польщею. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський доручив Кабміну на чолі з прем’єром Денисом Шмигалем найближчим часом приїхати на кордон з Польщею та закликав прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска організувати там переговори.

 

Сам глава держави також "готовий бути на кордоні разом із нашим урядом" і пропонує президенту Польщі Анджею Дуді підтримати цей діалог

 

Як інформує Україна молода, про це Зеленський заявив у своєму терміновому відеозверненні, передає Офіс президента в середу.

 

"Я доручив нашому уряду до 24 лютого бути на кордоні між нашими державами. Глава уряду України, весь наш уряд, від логістики до аграрного сектору і, звичайно, міністр оборони України, бо ця блокада на кордоні, на жаль, додає загроз і для постачання зброї нашим хлопцям на фронт", - сказав глава держави.

 

Він також звернувся до керівництва Польщі: "І я прошу тебе, Дональде, пане прем'єр-міністре, теж приїхати до кордону. Анджею, пане президенте, я прошу тебе підтримати цей діалог. Це національна безпека, ми не маємо це затягувати. Найближчі дні дають нам шанс це зробити".

 

Серед іншого Зеленський закликав Єврокомісію зберегти єдність у Європі: «Це фундаментальний інтерес Євросоюзу. Тому Україна звертається до Єврокомісії, щоб у цій зустрічі взяв участь представник Єврокомісії».

 

Президент наголосив, що "ціна українського зерна для нас особлива, як і будь-якої іншої продукції, яку виробляє у цей час наша економіка. Це воєнна економіка, підприємства, які працюють і дають змогу Україні забезпечувати фронт, а отже, і збереження нашої незалежності, нашої свободи, а отже, і вашої свободи".

 

"Україна завжди пам'ятатиме польський вибір, зроблений 24 лютого у відповідь на російське вторгнення. Це був вибір на користь спільної сили, на користь того, що ми маємо спільно вигравати битви на Дніпрі, щоб не довелося шукати способів здійснювати нове чудо на Віслі", - зазначив він.

 

За його словами, «кожен зрозуміє, що Україна не може змиритися з тим, що відбувається на кордоні між нашими державами», тим більше з тим, що там почали з'являтися відверті пропутінські гасла.

 

«Це неправильно й антисолідарно», - сказав Зеленський. І додав, що "у ситуації досі значно більше політики, ніж економіки; і тільки в Москві зараз радіють".

 

Він констатував, що коли українські водії стоять заблоковані на польських дорогах, це говорить про те, що політикам варто активізувати справжній діалог на всіх рівнях.

 

Президент підкреслив, що уже досить Москви на наших землях і досить непорозумінь: «Не можна принижувати одне одного, не можна принижувати ані українських, ані польських фермерів. Нам потрібна єдність. Нам потрібні рішення - між нами, Україною та Польщею, та на рівні всієї Європи».

 

Напередодні, 20 лютого, українські перевізники розпочали дзеркальну акцію протесту на трьох міжнародних пропускних пунктах на кордоні з Польщею – «Рава-Руська», «Краківець», «Шегині» у відповідь на блокаду вантажівок польськими протестувальниками.

 

Як повідомляла «УМ», МЗС Польщі відреагувало через добу на дії фермера, який під час протесту 20 лютого вивісив плакат зі закликом до путіна "навести порядок в Україні".

 

На думку дипломатів, окремі польські протестувальники діють під впливом російських агентів і їхні вчинки шкодять репутації країни.