ЄС перерахує Україні 1,5 млрд євро - Урсула фон дер Ляєн

18:42, 15.12.2023
ЄС перерахує Україні 1,5 млрд євро - Урсула фон дер Ляєн

Урсула фон дер Ляєн під час брифінгу на саміті ЄС. (twitter.com/vonderleyen)

Європейська комісія вирішила перерахувати Україні останній транш у розмірі 1,5 млрд євро з цьогорічної програми макрофінансової допомоги.

 

Цей переказ дозволить підтримати фінансову стабільність уряду.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, яка розмістила відео свого брифінгу в соцмережах 15 грудня.

 

За її даними, наразі ще не перераховано Києву півтора мільярда євро з суми, виділеної для України.

 

"Найближчими днями ми перерахуємо 1,5 млрд євро – останній транш у програмі цього року", – заявила фон дер Ляєн

 

Вона запевнила, що ця сума допоможе Україні протриматися до затвердження Євросоюзом нової програми на суму 50 млрд.

 

"Це допоможе профінансувати витрати на початку 2024 року, створивши невеликий, але важливий міст", – пояснила президентка ЄК.

 

І додала, що Єврокомісія буде розробляти новий варіант пропозиції для фінансування допомоги України та інших нових видатків, але вже є зобов’язання столиць профінансувати програму.

 

Президентка нагадала, що напередодні, під час першого дня саміту ЄС усі держави-члени, крім Угорщини, погодилися на надання фінансування для пакету, підготовленого Єврокомісією.

 

"26 держав погодили ці пріоритети і повідомили що нададуть кошти для їхньої підтримки (фінансування. – Ред.)", - заявила вона.

 

Пані Урсула не стала уточнювати, яка домовленість може буди досягнута щодо схеми фінансування цих видатків. В ЄС розраховують що на позачерговому саміті ЄС у січні буде змога переконати Угорщину доєднатися до рішення, тоді можна буде погодити фінансування від імені всього ЄС.

 

Утім, Єврокомісія націлена забезпечити фінансування навіть у разі, якщо угорське вето збережеться.

 

"На жаль, ми не змогли досягти одностайності. Ми працюємо над тим, щоби була згода 27 держав-членів, але треба мати робоче рішення у разі, якщо одностайність не є можливою", – пояснила Урсула фон дер Ляєн.

 

Як повідомляла «УМ», під час саміту прем’єр Угорщини Віктор Орбан не дозволив ухвалити бюджетне рішення ЄС, яке включало би середньострокову програму допомоги Україні на 50 млрд євро.

 

Попри це МЗС України вважає, що на саміті Євросоюзу все ж було досягнуте "принципове рішення" про створення Українського фонду розміром 50 млрд євро на 2024-2027 роки.