Ситуація з угорською мовою на Закарпатті була кращою в часи СРСР - Орбан

17:05, 17.11.2023
Ситуація з угорською мовою на Закарпатті була кращою в часи СРСР - Орбан

Орбан озвучив свою чергову скандальну заяву (Фото з відкритих джерел)

У п'ятницю, 17 листопада, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан висловив думку, що стан справ з угорською мовою на Закарпатті за часів СРСР, був кращим, ніж в незалежній Україні. Ця заява викликала обговорення і реакції української громадськості та політиків. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє RTL.hu

 

Під час засідання Угорської постійної конференції Орбан заявив, що в найгіршій ситуації зараз перебувають закарпатські угорці на території України.

 

«Я не перебільшую, коли скажу, що з угорською мовою та освітою ситуація за часів Радянського Союзу була кращою, ніж зараз за України», — заявив він.

 

Угорський прем'єр додав, що його країна надаватиме допомогу закарпатським угорцям, оскільки Україна «продовжує карати жителів Закарпаття».

 

Обран також звинуватив Київ у тому, що той нібито чітко не визначив свої військові цілі. За його словами, на останньому засіданні Євросоюзу він запропонував розробити «план Б» для України, щоб не продовжувати «нинішню безнадійну ситуацію».

 

8 листопада Єврокомісія рекомендувала почати переговори про вступ України та Молдови до ЄС. Президент ЄК Урсула фон дер Ляєн заявила, що Україна виконала «понад 90%» необхідних кроків, окреслених Єврокомісією торік, особливо відзначивши судові реформи та зусилля в боротьбі з корупцією.

 

У Брюсселі очікують, що Україна і Молдова закінчать роботу над реформами до березня 2024 року.

 

Після цього угорський прем'єр Віктор Орбан заявив, що Європейський Союз не повинен розпочинати переговори про вступ України до блоку, наголосивши, що це «чітка позиція» Угорщини з цього питання.

 

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто також стверджує, що Україна «принесе в Євросоюз війну», тому країна поки «не підходить для членства в ЄС».

 

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що Україна готова піти на компроміси з Угорщиною для вступу в ЄС. 

 

Як повідомляла УМ, уряд України планує досягнути згоди з Угорщиною про рівень виконання вимог ЄС щодо захисту прав національних меншин. Йдеться про мову освіти угорської меншини на Закарпатті.