Прем’єр Чехії Фіала обіцяє кримським татарам «повернення історичної справедливості»

16:44, 24.10.2023
Прем’єр Чехії Фіала обіцяє кримським татарам «повернення історичної справедливості»

Другий парламентський саміт «Кримська платформа» у Празі. (facebook.com/stefanchuk.official)

Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала обіцяє кримським татарам та українським громадянам "відновлення історичної справедливості". 

 

Як інформує Україна молода, про це він заявив під час другого парламентського саміту «Кримська платформа» у Празі у вівторок. 

 

«Європі необхідна стабільність. Ми не можемо дозволити собі, щоб у нашому регіоні хтось вдерся на чужу територію та окупував її. Ми маємо обіцяти це кримським татарам, я особисто обіцяю допомогу їм та обіцяю українським громадянам повернення історичної справедливості», – сказав Фіала.


Він наголосив, що окупація Криму є порушенням міжнародного права та Конвенції ООН.
 


«Україна не буде вільною країною, поки не поверне всю територію, яку мала до 1991 року... Крим став платформою для вторгнення в Україну», – сказав Фіала.

 

16 березня 2014 року на території Криму та Севастополя пройшов невизнаний більшістю країн світу «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні Євросоюз, ні США не визнали результатів голосування на «референдумі».

 

Міжнародні організації визнали окупацію Криму незаконними та засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує анексію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

 

Як повідомляла УМ, спікер Ради Руслан Стефанчук на саміті у Празі заявив, що відновлення територіальної цілісності є необхідною умовою для справедливого миру в Україні та загальної безпеки у світі.