ПАРЄ підтримала українську «формулу миру» та вступ України до НАТО

20:26, 22.06.2023
ПАРЄ підтримала українську «формулу миру» та вступ України до НАТО

Члени української делегації у ПАРЄ.

Члени Парламентської асамблеї Ради Європи ухвалили резолюцію щодо політичних наслідків агресії росії проти України, в якій підтримала вступ Києва до НАТО та українську «формулу миру».

 

Також ПАРЄ ухвалила низку інших проукраїнських рішень. Зокрема, режим росії визнала таким, що наслідує небезпечну ідеологію - "рашизм.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Верховна Рада у четвер ввечері з посиланням на голову української парламентської делегації в ПАРЄ Марію Мезенцеву.

 

«Щойно! 80 - 3А. У Резолюції «Політичні наслідки агресіі рф проти України» ПАРЄ повністю підтримує Мирний План Президента Зеленського, а також наступні революційні пункти», - йдеться у повідомленні.

 

 

У резолюції ПАРЄ йдеться також про такі кроки, як продовження та посилення додаткової цивільної і військової допомоги, в тому числі шляхом реекспорту власних товарів, створення стратегічної європейської економічної автономії від російської нафти та газу, як основного інструменту шантажу Європи та необхідність вжити заходи для запобігання перепродажу російських корисних копалин до Європи через треті країни.

 

Крім цього, як зазначається у повідомленні, у резолюції ПАРЄ йдеться про розширення списку фізичних осіб та юридичних осіб, які підпадають під обмежувальні заходи (санкції) в РФ, Білорусі та третіх країнах, запровадження основних категорій з метою провадження особливого нагляду для уникнення ухилення від санкцій та про необхідність запровадження процесу створення гармонізованого механізму для моніторингу дотримання санкцій і відслідковування їх обходу, в тому числі через перепродаж товарів за допомогою третіх країн.

 

У резолюції ПАРЄ також вказується на необхідність створення публічного Реєстру компаній та осіб, які працюють на користь російських інтересів, в тому числі, допомагають ухилятися від санкцій.

 

Окремо ПАРЄ у своїй резолюції визнала ПВК "Вагнер" та інші воєнізовані формування, які беруть участь у вторгненні РФ ("Отряд Кадирова" та інші), терористичними угрупуваннями, а сам режим РФ - таким, що наслідує небезпечну ідеологію - рашизм, в тому числі прямо пропагує злочин геноциду.

 

 

Парламентська асамблея Ради Європи в ухваленій резолюції також визначила необхідність започаткування галузі науки щодо російської колоніальної політики з метою вивчення минулих політик та практик РФ, направлених на провадження імперіалістичної політики.

 

Крім цього, резолюція ПАРЄ визнає Росію винною у воєнному злочині - злочині екоциду, який стався способом підриву Каховської ГЕС з метою призупинення контрнаступу, а також вказує на необхідність створення стратегічної економічний автономії від російських газу та нафти, які використовуються РФ для розширення імперіалістичної геополітичної мети.

 

І нарешті ПАРЄ у своєму документі окремо визнала намір РФ підірвати ЗАЕС, створивши загрозу всьому континенту.

 

Наприкінці ПАРЄ ухвалила резолюцію із рекомендацією Міжнародному олімпійському комітету не допустити російських та білоруських атлетів на Олімпійські та Паралімпійські ігри в Парижі навіть під нейтральним прапором.

 

Як повідомила членкиня української делегації в ПАРЄ, народна депутатка від "Слуги народу" Євгенія Кравчук, це рішення ухвалили 71 голосами "за" та 4 "проти".

 

 

Відповідно до положень документу, Асамблея вважає, що участь російських та білоруських спортсменів в Олімпійських та Паралімпійських іграх у нинішніх умовах є немислимою, буде використана як інструмент пропаганди та де-факто унеможливить участь інших спортсменів, зокрема й українських.

 

ПАРЄ підкреслює, що відсутність відповідної суворої заборони спонукатиме російських громадян повірити, що світ готовий підтримувати зв'язки з Росією, незважаючи на її військову агресію проти України.

 

Асамблея наголошує, що відповідним недопущенням спортсменів держав-агресорів МОК продемонстрував би свою прихильність цінностям Олімпійських ігор, сприяв би пошуку мирних шляхів вирішення конфліктів і надіслав би чіткий сигнал російському та білоруському урядам, що їхні дії мають наслідки і що міжнародне співтовариство солідарне з Україною.

 

Документ містить рішучий заклик до МОК та його спортивних органів заборонити участь російських та білоруських спортсменів в Олімпійських та Паралімпійських іграх в Парижі, а також у всіх інших великих спортивних заходах, доки триває війна агресії проти України.

 

Нагадаємо, літня сесія ПАРЄ стартувала 19 червня у Страсбурзі.

 

Як повідомляла «УМ», днями Європарламент закликав союзників по НАТО запросити Україну до членства в Північноатлантичному альянсі. При цьому, процес приєднання має розпочатися після закінчення війни та його варто завершити якнайшвидше.